Защо премахването на косми от носа е опасно?

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Премахването на косми, които растат вътре в носа, може да причини инфекции и усложнения като фоликулит, врастнали косми и абсцеси

носа

 

Отстраняването на косми с восък или пинсети най-вероятно ще постави носа в опасна ситуация.

Носът е деликатна област, която съдържа много кръвоносни съдове и лигавици. Премахването на космите, които растат в него, може да бъде неприятно преживяване, тъй като деликатните носни проходи могат да бъдат чувствителни към усещането. Издърпването по какъвто и да е начин може да причини болка, зачервяване и дразнене.

Малко хора се замислят как функционира деликатната структура на носа. Всъщност, той има няколко различни функции и във връзка с това няма незначителни детайли или дребни нюанси.

Основната функция на носа е обонянието. „В носа има специални рецептори, които възприемат миризмите и ги предават на мозъка. В мозъка има център, който отговаря за обонянието. Обонянието също има редица функции.

Първата е информационна, с помощта на която можем да разберем какво представляват миризмите и дали са опасни за здравето.

Втората функция е естетическа, при която като усетим добра миризма, се отделят ендорфини и настроението ни се подобрява.

И третата е вкусовата функция”, обяснява офталмологът Михаил Коновалов. Затова, ако носът е запушен, тогава дори и най-любимата храна става безвкусна.

Очите са тясно свързани с носа – така сълзите, отделяни от слъзните канали, влизат в устата и допълнително овлажняват назофаринкса

Синдромът на сухото око може да завърши със синдром на сухота в носа.

Носът е отговорен и за затоплянето на вдишвания въздух и неговото пречистване.

„Въздухът трябва да бъде изчистен от алергени, вируси и бактерии. Лигавицата, която е покрита с власинки трябва да ги премахне“, подчертава имунологът Андрей Продеус.

Д-р Андрей Продеус

Като основни врагове на носа лекарите определиха вирусите и бактериите, както и алергените. В крайна сметка, когато попаднат в него, лигавицата се подува и носът е запушен. Малко след това лигавицата става пропусклива за бактериите, което кара човек да се разболява по-лесно. Овлажняването, проветряването и изплакването ще помогнат за защита на носа.

„Изплакването се извършва с обикновена или леко подсолена вода, така нареченият хипотоничен разтвор. Необходима е чаша вода и половин лъжица сол”, отбеляза имунологът. Тази процедура трябва да се извършва като миене на зъбите – два пъти на ден.

Лекарите засегнаха и темата за космите в носа

„На всички хора им растат косми в носа, но при някои се вижда как излизат и извън него. И хората ги махат с помощта на различни средства. Цяло проучване беше посветено на това дали космите в носа са необходими или не“, отбелязва имунологът.

Тези косъмчета, поясняват лекарите, имат бариерна функция.

„Оказа се, че тези, които ги премахват, или други, които страдат от заболяването алопеция, при което космите падат, включително и от носа, по-често развиват настинки, алергии и пристъпи на бронхиална астма“, предупреди д-р Андрей Продеус.

Освен това, премахването им, особено ако се извършва по нехигиеничен начин, може да увеличи риска от инфекции и усложнения като фоликулит, често срещано кожно заболяване. То се появява, когато космените фоликули се възпалят. Има немалко случаи, в които се е налагало да се дренират назални абсцеси, след като пациентите са скубали безразборно и са страдали от врастнали косми.

По-безопасна алтернатива

Въпреки че може да се изкушите да се отървете от космите от носа, като ги скубете, по-добре помислете два пъти, преди да го направите. От една страна, както скубането, така и кола маската могат да доведат до врастнали косми.

В допълнение, друг възможен риск е назален вестибулит, често срещана назална инфекция, която може да възникне след скубане на косми от носа. Това подробно е описано в проучване на изследователи от израелския медицински център Шеба .

И така, какво можете да направите? Можете да ги подстрижете

Това ще стане с помощта на специални електрически тримери, които се вкарват внимателно в носа. Така може да подстрижете космите до по-естетически издържан размер, ако са твърде дълги и стърчат от ноздрите. Те са лесни за използване, безопасни и изискват минимални усилия.

Източник: www.jpost.com, ayzdorov.ru

витамин Б17 комплекс форте
B17 комплекс форте

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *