Разпространява ли пускането на водата вируси по повърхностите около тоалетната?

Трябва ли да затваряме капака на тоалетната преди пускане на водата?

пускане на водата в тоалетната

Затварянето на капака на тоалетната преди пускане на водата не намалява разпространението на вирусни частици, според ново проучване, публикувано на 24 януари в American Journal of Infection Control. Учените са открили, че единственият ефективен начин за намаляване на вирусните частици е чрез дезинфекция на тоалетната и близките повърхности.

Това означава ли, че затварянето на капака е загуба на време? Краткият отговор е – не. Въпреки че не ограничава разпространението на вируси, затварянето на капака може да предотврати разпространението на бактерии, казва главният автор на изследването Чарлз П. Герба, д-р и професор по вирусология в университета на Аризона в Тусон.

Чарлз П. Герба, д-р и професор по вирусология в университета на Аризона в Тусон
Чарлз П. Герба, д-р и професор по вирусология в университета на Аризона в Тусон, главен автор на изследването.

 

Какво се случва, когато пуснем водата?

 

Когато пуснем водата в тоалетната, милиони аерозолни частици, невидими с просто око, бързо се изхвърлят във въздуха. Тази „тоалетна струя“ може да изстреля тези частици на метър и половина или повече нагоре и настрани от самата тоалетна. Ако заразни микроби попаднат в тоалетната чиния, защото сте болни, промиването може да ги разпространи по пода, стените, мивката и други близки повърхности в банята.

 

Затварянето на капака преди пускането на водата не намалява разпространението на вирусни патогени

 

Предишни проучвания са установили, че затварянето на капака на тоалетната намалява разпространението на бактерии, но не е ясно дали същото важи и за вирусните патогени, които обикновено са много по-малки.

Изследователите са анализирали разпространението на вирусни частици, които се отделят при от промиване с отворен и затворен капак на тоалетната, за да определят дали има някаква разлика в резултата. Те са използвали вирус, който не е вреден за хората, като заместител на по-опасни вируси и са го поставили в различни дози от него в различни тоалетни. След това са взели проби от водата в тоалетната чиния, както и от повърхностите на тоалетната, пода и стените .

При експериментите изследователите не са открили статистическа разлика в количеството вирус, събрано от повърхностите на тоалетната или близкия под, независимо дали тоалетната е пуснат или вдигнат. Вирусното замърсяване на околните стени е минимално и в двата случая, докато тоалетната седалка е най-замърсената повърхност.

 

Защо пускането на капака не спира вирусните частици?

 

Защо вирусните частици все още излизат от капака на тоалетната, но бактериалните не? „Бактериите са много по-големи от вирусите и са склонни да се свързват с по-големи капчици, които не остават във въздуха толкова дълго или не отиват толкова далеч. По принцип вирусите се аерозолират по-лесно от бактериите“, казва Ферик Фанг, доктор, изследовател и професор в UW Medicine в Сиатъл, който не е участвал в проучването.

Учените са изследвали и ефектите от почистването на тоалетната, както със, така и без дезинфектант. Почистването само с четката оставя след себе си значително замърсяване, но почистването на тоалетната чиния с дезинфектант и четка значително намалява количеството вируси в тоалетната.

Измиването с дезинфектант преди пускане на вода или използването на дозатори за дезинфектант в тоалетния резервоар са ефективни начини за намаляване на замърсяването от пускане на водата. Използването на дезинфектант и четка намаляват вирусното замърсяване на тоалетната с повече от 99%.

Ферик Фанг, доктор, изследовател и професор в UW Medicine в Сиатъл
Ферик Фанг, доктор, изследовател и професор в UW Medicine в Сиатъл

 

Колко често трябва да почистваме тоалетната си?

 

Тези открития могат да се използват за намаляване на разпространението на вируси в дома, според авторите. „Открихме, че почистването и дезинфекцията на тоалетната два пъти седмично е най-доброто средство за ограничаване на разпространението на вирусни частици“, казват още те.

Но ако някой в домакинството е болен, особено от гастроентерит (обикновено наричан стомашен грип), почистването и дезинфекцията един или два пъти на ден е добра идея, казва д-р Герба. „Също така препоръчваме да използвате дезинфекциращи кърпички върху тоалетната седалка и копчето за пускане на водата, тъй като тези повърхности се замърсяват след всяко промиване“, добавя още той.

 

Възможно ли е човек да се зарази и разболее от вируси, изхвърлени от тоалетната?

 

„Трудно е да се каже колко често патогените от промиването на тоалетната разболяват хората”, споделя д-р Фанг. „Има някои огнища на вирусен гастроентерит, свързани със самолети и кораби, при които използването на тоалетната е рисков фактор за появата на инфекция. Също така група случаи на SARS в жилищен комплекс в Хонконг през 2003 г. се приписват на тоалетни аерозоли, които са се пренесли в други апартаменти през вентилационната система,” казва той.

Симулациите показват, че тоалетните чинии могат да пренасят вируси, изхвърлени наскоро в изпражненията на човек, включително SARS-CoV-2, норовирус и грип.

 

Съвети за намаляване на микробите в тоалетната чиния:

пускане на водата в тоалетната

„Вирусите, които причиняват диария, трябва да се поглъщат, а не да се вдишват”, казва Фанг. „Пускането на водата може да разпространи тези вируси по повърхностите на банята, където те могат да попаднат на ръцете, а от там и в устата. Дезинфекцирането на повърхностите в банята и внимателното измиване на ръцете със сапун и вода след използване на тоалетната може да предотврати това да се случи“, категоричен е той.

Що се отнася до грип и COVID-19, измиване на ръцете със сапун и вода, въздържане от използване на мобилен телефон в тоалетната и прекарване на възможно най-малко време там ще сведат риска до минимум.

Линк към изследването: https://www.ajicjournal.org/article/S0196-6553(23)00820-9/fulltext

Източници: https://www.everydayhealth.com; https://www.freepik.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *