Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Разпространява ли пускането на водата вируси по повърхностите около тоалетната?

Трябва ли да затваряме капака на тоалетната преди пускане на водата?

пускане на водата в тоалетната

Затварянето на капака на тоалетната преди пускане на водата не намалява разпространението на вирусни частици, според ново проучване, публикувано на 24 януари в American Journal of Infection Control. Учените са открили, че единственият ефективен начин за намаляване на вирусните частици е чрез дезинфекция на тоалетната и близките повърхности.

Това означава ли, че затварянето на капака е загуба на време? Краткият отговор е – не. Въпреки че не ограничава разпространението на вируси, затварянето на капака може да предотврати разпространението на бактерии, казва главният автор на изследването Чарлз П. Герба, д-р и професор по вирусология в университета на Аризона в Тусон.

Чарлз П. Герба, д-р и професор по вирусология в университета на Аризона в Тусон
Чарлз П. Герба, д-р и професор по вирусология в университета на Аризона в Тусон, главен автор на изследването.

 

Какво се случва, когато пуснем водата?

 

Когато пуснем водата в тоалетната, милиони аерозолни частици, невидими с просто око, бързо се изхвърлят във въздуха. Тази „тоалетна струя“ може да изстреля тези частици на метър и половина или повече нагоре и настрани от самата тоалетна. Ако заразни микроби попаднат в тоалетната чиния, защото сте болни, промиването може да ги разпространи по пода, стените, мивката и други близки повърхности в банята.

 

Затварянето на капака преди пускането на водата не намалява разпространението на вирусни патогени

 

Предишни проучвания са установили, че затварянето на капака на тоалетната намалява разпространението на бактерии, но не е ясно дали същото важи и за вирусните патогени, които обикновено са много по-малки.

Изследователите са анализирали разпространението на вирусни частици, които се отделят при от промиване с отворен и затворен капак на тоалетната, за да определят дали има някаква разлика в резултата. Те са използвали вирус, който не е вреден за хората, като заместител на по-опасни вируси и са го поставили в различни дози от него в различни тоалетни. След това са взели проби от водата в тоалетната чиния, както и от повърхностите на тоалетната, пода и стените .

При експериментите изследователите не са открили статистическа разлика в количеството вирус, събрано от повърхностите на тоалетната или близкия под, независимо дали тоалетната е пуснат или вдигнат. Вирусното замърсяване на околните стени е минимално и в двата случая, докато тоалетната седалка е най-замърсената повърхност.

 

Защо пускането на капака не спира вирусните частици?

 

Защо вирусните частици все още излизат от капака на тоалетната, но бактериалните не? „Бактериите са много по-големи от вирусите и са склонни да се свързват с по-големи капчици, които не остават във въздуха толкова дълго или не отиват толкова далеч. По принцип вирусите се аерозолират по-лесно от бактериите“, казва Ферик Фанг, доктор, изследовател и професор в UW Medicine в Сиатъл, който не е участвал в проучването.

Учените са изследвали и ефектите от почистването на тоалетната, както със, така и без дезинфектант. Почистването само с четката оставя след себе си значително замърсяване, но почистването на тоалетната чиния с дезинфектант и четка значително намалява количеството вируси в тоалетната.

Измиването с дезинфектант преди пускане на вода или използването на дозатори за дезинфектант в тоалетния резервоар са ефективни начини за намаляване на замърсяването от пускане на водата. Използването на дезинфектант и четка намаляват вирусното замърсяване на тоалетната с повече от 99%.

Ферик Фанг, доктор, изследовател и професор в UW Medicine в Сиатъл
Ферик Фанг, доктор, изследовател и професор в UW Medicine в Сиатъл

 

Колко често трябва да почистваме тоалетната си?

 

Тези открития могат да се използват за намаляване на разпространението на вируси в дома, според авторите. „Открихме, че почистването и дезинфекцията на тоалетната два пъти седмично е най-доброто средство за ограничаване на разпространението на вирусни частици“, казват още те.

Но ако някой в домакинството е болен, особено от гастроентерит (обикновено наричан стомашен грип), почистването и дезинфекцията един или два пъти на ден е добра идея, казва д-р Герба. „Също така препоръчваме да използвате дезинфекциращи кърпички върху тоалетната седалка и копчето за пускане на водата, тъй като тези повърхности се замърсяват след всяко промиване“, добавя още той.

 

Възможно ли е човек да се зарази и разболее от вируси, изхвърлени от тоалетната?

 

„Трудно е да се каже колко често патогените от промиването на тоалетната разболяват хората”, споделя д-р Фанг. „Има някои огнища на вирусен гастроентерит, свързани със самолети и кораби, при които използването на тоалетната е рисков фактор за появата на инфекция. Също така група случаи на SARS в жилищен комплекс в Хонконг през 2003 г. се приписват на тоалетни аерозоли, които са се пренесли в други апартаменти през вентилационната система,” казва той.

Симулациите показват, че тоалетните чинии могат да пренасят вируси, изхвърлени наскоро в изпражненията на човек, включително SARS-CoV-2, норовирус и грип.

 

Съвети за намаляване на микробите в тоалетната чиния:

пускане на водата в тоалетната

„Вирусите, които причиняват диария, трябва да се поглъщат, а не да се вдишват”, казва Фанг. „Пускането на водата може да разпространи тези вируси по повърхностите на банята, където те могат да попаднат на ръцете, а от там и в устата. Дезинфекцирането на повърхностите в банята и внимателното измиване на ръцете със сапун и вода след използване на тоалетната може да предотврати това да се случи“, категоричен е той.

Що се отнася до грип и COVID-19, измиване на ръцете със сапун и вода, въздържане от използване на мобилен телефон в тоалетната и прекарване на възможно най-малко време там ще сведат риска до минимум.

Линк към изследването: https://www.ajicjournal.org/article/S0196-6553(23)00820-9/fulltext

Източници: https://www.everydayhealth.com; https://www.freepik.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *