Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Грипът може да бъде фатален дори за здрави и млади хора

Инфекционистът Георги Викулов: грипът може да бъде фатален заради редица усложнения

грипът

Това, че грипът може да е причини смърт днес не е новина. Заедно с острите респираторни вирусни инфекции (ОРВИ), той е на първо място в структурата на инфекциозните заболявания. Всяка година в България от грип се разболяват десетки хиляди. Да, по време на пандемията от коронавирус грипът беше потиснат, но се завърна и от миналата година е доста активен.

Д-р Георги Викулов

Грипът е (и винаги е бил!) една от сериозните, животозастрашаващи инфекции

Може да причини фатална пневмония. Или вирусно-бактериална пневмония, ако към тялото, отслабено от грипа, се присъедини бактериална инфекция. Описани са, а и реално се случват, различни усложнения, свързани с увреждане на мозъка, зрението и други органи.

Грипът може да причини и тромбоза, както и много сериозни увреждания на дихателната система

Те се случват, тъй като не настъпва дифузия на кислород от въздуха и човек просто се задушава. Заради това може да се развие белодробен оток. В някои случаи грипът протича доста агресивно дори при хора без предишни нарушения на имунната система. Това е коварството на грипа. Затова съществува имунопрофилактиката.

За съжаление имунитетът, дори след успешна имунопрофилактика, тоест ваксинация, продължава не повече от две години. Това беше една от причините по време на ковид мнозина, които не са получили противогрипна ваксина, да се разболеят веднага след отшумяването на пандемията, когато грипът отново започна да се разпространява.

Тази година много активни са два подтипа на грипен вирус А и два подтипа на грипен вирус В

Д-р Евгений Тимаков

И възприемчивостта към тях е висока. Особено при хора с хронични заболявания и отслабена имунна система. Между другото, когато спортистите се подготвят за състезания, интензивната физическа активност отслабва имунната система и те могат да бъдат податливи на различни инфекции.

 

Д-р Евгений Тимаков, педиатър, специалист по инфекциозни болести по-рано отбеляза, че грип А е бърза инфекция. Казват, че френският глагол gripper, от който идва името на болестта, означава „хващам“, тоест заразяването става бързо, масово и с тежки прояви. А статистиката за смъртността (броят на смъртните случаи от общия брой на случаите) е впечатляваща: от 1,5 до 4%. Като се има предвид широкото разпространение на заболяването, броят на смъртните случаи от грип все още е доста висок. Ето защо е толкова важно да следвате превантивните мерки, включително да се ваксинирате предварително.

Източник: monavista.ru

LecoVita ЦитроВАКС 200 сироп
LecoVita ЦИТРОВАКС КИДС сироп 150мл

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *