Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какво е дерматиломания и как да се справите с нея?

Дерматиломания е навикът да чоплите рани, да драскате ръцете, да късате нокти, да хапете бузите и устните

дерматиломания

Такова човешко поведение се нарича невротична екскориация или дерматиломания, тоест натрапчиво издърпване на кожата, което води до нейното увреждане. Tова е едно от така наречените компулсивни психични разстройства, не по-малко разпространено от трихотиломанията (скубане на косата) и онихофагията (гризане на ноктите).

Дерматиломания: откъде идва натрапчивото желание да се нарани кожата?

Ада Конде

Според психотерапевта Ада Конде дерматиломанията възниква поради чувство на срам или вина, като вид самонаказание. Например родителите потискат детето. То се страхува да бъде себе си, спира да приема себе си и се опитва да се „накаже” по този начин.

„Почти всеки от нас поне от време на време почесвал абсцес или заздравяваща рана, особено в детството и юношеството. Това не трябва да е причина за безпокойство. Но дерматиломанията е обсесивно, неконтролируемо увреждане на кожата. Отличава се със своята постоянство и сериозно усложнява живота. Човек развива страх от комуникация, желание за изолация, чувство за безсилие, което се разпространява в други области“, каза Конде в интервю за списание Psychologies.

Фред Пензел

Такова драскане или чоплене носи на човека временно психологическо облекчение, но нов стрес или тревожност може отново да провокира атака.

 

Стресът или депресията не са единствената причина за развитието на дерматиломания, казва психологът Фред Пензел от Ню Йорк. В интервю за The Guardian експертът сподели, че разстройството може да бъде предизвикано от заседнал начин на живот, умора и дори обикновена скука.

„Хората правят тези неща, когато са свръхстимулирани, тоест стресирани или дори щастливо развълнувани, или ги правят, когато са недостатъчно стимулирани, тоест когато седят или им е скучно“, обясни психологът.

Това разстройство идва със символика: разранявайки или изцеждайки образувания по кожата, човек сякаш се „смачква“, тоест получава психо-емоционално освобождаване

Кой наранява кожата си най-често?

Според The ​​Guardian жените страдат най-много от дерматиломания – приблизително 75%. Разстройството може да се появи във всяка възраст, но обикновено започва през юношеството, когато желанието за красота съвпада с появата на акне.

В същото време някои психолози и психотерапевти имат двусмислено отношение към такава статистика, тъй като жените по-често се обръщат към дерматолози за лечение, отколкото мъжете.

Какво да направите ако вие или ваш близък страда от дерматиломания?

Първо, трябва сами да разпознаете проблема и след това да го разрешите с помощта на специалисти. Подходът към всеки конкретен случай ще бъде индивидуален. Психотерапевтът Ада Конде очертава пет основни стъпки по пътя към изцелението:

• трябва да обърнете внимание на проблема и да се научите да се контролирате (например, носете ръкавици у дома и всеки път, когато докоснете ръцете, ще разберете, че сте направили опит да се нараните);
• „накажете се“ за одраскване (след като се хванете на „мястото на престъплението“, направете 20 клякания и ако се опитате отново да нараните кожата, добавете още 10);
• погрижете се за кожата (не наранявайте лицето, мислейки, че го почиствате и се отървавате от несъвършенствата, а нанесете подходяща козметична маска като грижа за кожата);
• научете се да превключвате вниманието (веднага щом възникне желанието да чоплите или драскате себе си, вземете броеница или погалете домашен любимец, например);
• консултирайте се със специалист (ако дерматиломанията пречи на ежедневието, не оставяйте нещата да се развиват и не се самолекувайте, особено в трудни случаи).

Дерматиломанията не е признак на слаба воля или личен провал на човека

Основното нещо е да не се фокусирате върху проблема, да го приемете и да се отървете от него. Днес много от страдащите от това разстройство успяват в различни области и водят напълно нормален живот, заключи психотерапевтът.

Глобал Хелт Дерматил
ДЕРМАТИЛ – ускорява заздравяването на рани

Източник: www.theguardian.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *