Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Съветите на 90-годишен майстор на кенджуцу как да доживеем до дълбока старост

Майстор на кенджуцу ни учи как да поддържаме ума и здравето така, че да трупаме години без да страдаме от тежки заболявания

кенджуцу

 

Кенджуцу е най-общото име на всички техники за работа с катана, изучавани и предавани от поколение на поколение бойци в средновековна Япония.

Най-големият остров от японския архипелаг Рюкю, Окинава, е известен като „Земя на безсмъртните“. Жителите на Окинава имат статистически по-ниски нива на рак, сърдечни заболявания, психични проблеми и деменция, в сравнение с други хора на планетата. И именно в този регион живеят най-много столетници.

Министерството на здравеопазването на Япония заяви, че към 15 септември 2023 г. в страната има рекорден брой столетници – 90 526 души, като най-голям процент от тях живеят в Окинава!

И повечето от тези хора са със здрав разум, продължават да работят и да носят полза на страната си. Например д-р Шигеаки Хинохара беше най-възрастният японски лекар, който навърши 105 години само няколко месеца преди смъртта си през 2017 г., но продължи да изпълнява задълженията си и приживе беше смятан за национално богатство на Япония.

Как тези хора успяват не само да доживеят до 100 години, запазвайки интелигентността си, но и да останат здрави?

Един жител на Окинава, 90-годишния майстор на кенджуцу, който борави с меч по-бързо и сръчно от много 30-годишни мъже, разказа в интервю за Journal of Health за тайната си за поддържане на здравето, без значение, че е на толкова напреднала възраст. Той съветва всеки човек да прилага тези три правила в живота си: „хара хачи бу“, физическа подготовка и „икигай“.

Какво означава всичко това?

Нека разгледаме всеки един аспект по-подробно.

#1: Заедно с класическата японска диета, практикувайте „хара хачи бу“

Изразът „хара хачи бу“ буквално означава „80 процента от стомаха е пълен“. Философията зад този подход е, че когато започнете да се храните, трябва да ядете, докато почувствате, че стомахът ви е пълен на около 80 процента, и в същото време усещате, че бихте искали и можете да изядете още нещо.

Многобройни научни изследвания подкрепят ползите от контролираното недохранване, тъй като честият прием на малки порции храна има положителен ефект върху храносмилателната система, която работи по-ефективно и помага за елиминирането на токсините. Храненето в умерени количества също така помага за поддържане на оптимално тегло и избягване на затлъстяването.

Как можете да приложите тази практика?

Намалете размера на порциите, използвайте по-малки чинии и дъвчете храната бавно и старателно.

Като цяло, 90-годишният майстор на кенджуцу вярва, че тялото е свещен храм, който трябва да бъде защитен. Умерено пие алкохол и не пуши. „Nuchi gusui е окинавска фраза, която може да се преведе като „оставете храната да бъде вашето лекарство“, отбелязва майсторът.

Подобно на повечето японци и той се придържа към традиционна диета, базирана предимно на растителна храна. На ден изяжда повече от килограм зеленчуци, плодове и варива.

Научно доказано е, че азиатската кухня (особено японската) е много по-здравословна от западната, тъй като не съдържа големи количества мазнини и червено месо. Традиционно, японската диета е богата на зеленолистни зеленчуци, водорасли, ориз, соя и риба, което играе важна роля за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания.

Проучване, проведено от британското медицинско списание The BMJ, установи, че хората, които се придържат към японските хранителни насоки (диета с високо съдържание на зърнени храни и зеленчуци, умерени количества животински продукти и соя), е значително по-малко вероятно да имат сърдечни заболявания.

# 2: Не забравяйте да спортувате: физически и умствено

 

Всеки ден 90-годишният майстор на кенджуцу се подлага на сериозно физическо натоварване.

Събужда се в 5 сутринта и прави от 5 до 10 лицеви опори. След това отива (избягвайки автобусите) до японска школа по фехтовка, изминавайки няколко километра, където обучава млади мъже и жени. Самият той също активно усъвършенства умението си да борави с меч. Така всеки ден подлага тялото си на голямо физическо натоварване.

С напредването на възрастта редовната физическа активност е най-важната част от арсенала за поддържане на здравето

Множество проучвания показват, че системните упражнения помагат за предотвратяване на много често срещани заболявания при мъжете над 50 години, особено тези, свързани със сърдечно-съдови проблеми и диабет. Физическата активност също така съдейства за поддържане на добра фина моторика и когнитивна функция.

Поради огромните ползи от физическата активност, учените съветват всички по-възрастни хора да ходят активно поне 5 дни в седмицата. Заедно с това те трябва правят поне 10 000 стъпки на ден, за да поддържат тялото във върхова форма.

Не само физическата, но и умствената подготовка е важна

90-годишният майстор вярва, че е запазил ума си остър, тъй като като всеки ден чете вестници, решава кръстословици, математически задачи и играе настолни игри като Go.

Go е най-старата настолна игра в света и изключително много се практикува в Азия. Колкото повече играете, толкова повече развивате стабилно стратегическо и тактическо мислене, търпение, фокус, дисциплина и много други.

Мозъкът старее заедно с тялото. Важно е да поддържаме и подобряваме неговото здраве, за да намалим отрицателните ефекти от стареенето. Упражняването на ума е също толкова от полза, колкото и да останете във форма и здрави с възрастта, за да го поддържате във форма.

Такова ежедневно умствено обучение е и отлична превенция срещу ужасни старчески болести (като деменция), свързани с нарушена памет и адекватно мислене.

# 3 : Практикувайте Икигай

В основата си Икигай е японска концепция, която се превежда като „причина за съществуване“. Да намериш своя икигай означава да намериш причина да ставаш от леглото всяка сутрин.

„Ики“ се превежда като „живот“, а „гай“ е „стойност“. Тази философия датира от периода Хейан, между 794 и 1185 г.

Разбира се, идеята да намерите целта на живота си не е нова. Но западните култури често имат различна интерпретация на този феномен.

В повечето части на света на пенсионирането често се гледа като на крайната цел на живота – време за почивка след години на тежка работа.

Въпреки това в Япония много възрастни граждани намират своя икигай, като продължават да работят или участват в социални дейности. Това не означава непременно, че те са водени от финансови нужди, въпреки че и това понякога може да бъде фактор. Вместо това много възрастни японци намират цел, социална връзка и лично удовлетворение в работата си. Това се превръща в ключов компонент на цялостното им благосъстояние.

За тези хора работата не е просто задължение или средство за постигане на цел; това е част и от онова какво представляват самите те

Докато продължават да работят, те остават активни в своята общност, умът им е все така остър и и поддържат структурирана ежедневна рутина. Всички тези елементи са критични не само за физическото здраве, но и за психическото и емоционалното благополучие.

Ползите от целта в живота, каквато е философията на икигай, са добре документирани

Изследванията показват, че целта в живота може да доведе до подобряване на психичното здраве. Още ползи са намален риск от хронични заболявания и по-дълъг живот. Чувството за цел и ангажираност към общността, което идва с икигай , може да бъде един от ключовите фактори, допринасящи за дълголетието на възрастните японски хора.

Токийският невролог, писател и телевизионен водещ Кен Моги в книгата си от 2017 г. твърди, че в напреднала възраст да имаш любимо хоби, да отглеждаш внуци или да предаваш опит на по-младото поколение – всичко това е икигай, особено ако се приема с благодарност и като призвание.

Източник: www.timesnownews.com

витамин Б17 комплекс форте
B17 комплекс форте

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *