Излагането на ярка светлина през нощта увеличава риска от рак

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Експертите препоръчват да не се излагате на синя светлина (светлина от телевизор, монитор или телефон) 2 часа преди сън

синя светлина през нощта увеличава риска от рак

Получаването на достатъчно слънчева светлина през деня е от решаващо значение за доброто здраве. Но когато е време за организма да се отпусне, излагането на ярка светлина може да потисне производството на мелатонин и дори да увеличи риска от рак.

Изследванията многократно показват, че излагането на ярка светлина през нощта (особено синя светлина) увеличава риска от рак на простатата, на дебелото черво и на гърдата.

„Излагането на ярка светлина през нощта може да потисне производството на мелатонин в тялото. Това е хормон, който регулира съня и притежава противоракови свойства, като по този начин потенциално повишава риска от рак на гърдата“, казва д-р Йонг Джу, помощник-директор на Центъра за ракови заболявания на Йейл.

Международната агенция за изследване на рака (IARC) класифицира излагането на високи нива на светлина през нощта като вероятен канцероген.

Проучване от 2017 г. установи, че дългосрочното работене нощна смяна е свързано с по-висок риск от рак на гърдата, особено сред жените, които са работили в ранна зряла възраст. Друг анализ от 2018 г. заключава, че нощната работа увеличава риска от рак на гърдата и при жени преди менопауза.

 

Защо излагането на ярка светлина може да увеличи риска от рак?

 

Мелатонинът е хормонът на тъмнината, който гарантира, че циркадните ритми на тялото са синхронизирани с деня и нощта и действа като супресор на някои видове тумори, според д-р Мартин Мур-Еде, бивш професор в Медицинското училище в Харвард и автор на книгата „The Light Doctor“.

„Ярката светлина вечер, особено ако е богата на небесносини дължини на вълните, е силно разрушителна за циркадната система, причинявайки смущения и потискане на мелатонина“, допълва още докторът.

д-р Мартин Мур-Еде, бивш професор в Медицинското училище в Харвард
д-р Мартин Мур-Еде, бивш професор в Медицинското училище в Харвард

Той добави, че хората, които работят нощни смени и тези, които стоят до късно на телефоните, са по-податливи на рак, особено на хормонално чувствителни видове рак като тези на гърдата и на простатата.

Проблемът не е ярката светлина сама по себе си. Това, което наистина влияе на циркадния часовник, се крие в дължините на вълните на синята светлина между 440–495 нанометра (nm), които наподобяват естествената дневна светлина, обяснява Мур-Еде.

„Ние сме повече от 25 пъти по-чувствителни към 440–495 nm небесносиня светлина, отколкото към бяла светлина в пълен спектър“, казва той. „Проблемът е, че в сравнение с лампите с нажежаема жичка, светодиодите са много по-богати на основните сини дължини на вълните.“

Синята светлина през нощта може да потисне секрецията на мелатонин и да измести циркадните ритми много повече от бялата светлина. Освен хормонални смущения, този вид излагане на светлина може също да наруши продължителността и качеството на съня, увеличавайки риска от здравословни проблеми като депресия и диабет.

 

Как да намалите вредите от излагането на синя светлина?

 

Д-р Мур-Еде казва, че е най-добре да спите в напълно тъмна стая и да излизате навън за един час всяка сутрин за получаване достатъчно дневна светлина.

Също така е важно да се отбележи, че докато доказателствата сочат връзка между излагането на ярка светлина и по-високия риск от рак на гърдата, са необходими повече изследвания, за да се разбере степента на тази връзка. Фактори като индивидуална генетична чувствителност, продължителност на излагане и други елементи от начина на живот също допринасят за сложното взаимодействие между излагането на светлина и развитието на рак.

Препоръчително е да спите без да гледате телевизия или телефона си. Специалистите съветват да не се излагате на светлина от монитори или телевизор 2 часа преди сън, за да може организма да отдели нужните количества мелатонин.

Източници: https://www.verywellhealth.com; https://www.freepik.com/

Генотрон
ГЕНОТРОН – концентрирана формула с екстракт от глухарче

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *