Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Гастроентеролог обяснява как да се възстановим след празниците

Преди Нова година обикновено правим генерално почистване на къщата, а след празниците, прекарани в гастрономически екстаз, мислим за прочистване на тялото

празниците

Повечето хора търсят в интернет начини за прочистване на черния дроб, червата и жлъчния мехур , които са поели тежестта на удара от неспирното хапване по празниците. Гастроентерологът Сергей Вялов обяснява има ли смисъл да правим онова, което си мислим, че е правилно да направи и дали

Популярна измама

Д-р Сергей Вялов

Мнението, че вътре в нас се натрупват токсини, които трябва периодично да се отстраняват, не се подкрепя от медицината, основана на доказателства. Нито един хирург не е виждал шлаката. Дори да разбираме под тази дума метаболитни странични продукти, те не се натрупват, а се отделят по естествен път. Но мнозина все още са уверени, че прословутата шлака все пак остава… някъде там. И като доказателство за шлака в организма обикновено се цитират явления, които се срещат при почти всеки човек: акне по лицето и тялото, главоболие, метеоризъм, запек, умора, намалена жизненост и др.

Изчистете всичко, без значение дали празниците са виновни или не

Има много популярни методи за прочистване на тялото.

Детокс със сок

Предполага се, че ако изкарате една седмица само на прясно изцедени сокове, тялото ще се пречисти и ще бъде като ново.

Всъщност. Да, соковете са богати на витамини, органични киселини и могат да подобрят перисталтиката. Но те (особено киселинните) са в състояние да причинят киселини или други симптоми при патологии на храносмилателния тракт. А прекомерната консумация на сокове от грейпфрут и моркови като цяло е опасна за черния дроб. Да не говорим, че повечето лекарства не могат да се приемат със сок от грейпфрут.

Колонхидротерапия (или клизми)

Казват, че трябва редовно да промиваме червата.

В червата няма токсини, а… знаете какво. При повечето хора съдържанието на този орган излиза самостоятелно и безпроблемно. Ако има затруднения с изхождането, достатъчно е да са ядат повече фибри (зеленчуци, плодове), по-малко въглехидрати, мазни и пържени храни и да се пие достатъчно чиста вода. И, разбира се – да увеличите физическата активност. Ако това не помогне, посетете гастроентеролог и лекувайте стомашно-чревния тракт.

Гладуване, строги диети

От тях, казват, червата ще работят по-добре, теглото ще тръгне надолу, а черният дроб и жлъчният мехур ще станат по-здрави.

Всъщност: Разбира се, ако сте яли твърде много по време на празниците, добра идея е да имате няколко дни на глад. Това няма да прочисти черния дроб, но ще загубите малко мазнини, което е добре както за черния дроб, така и за цялостното здраве. Но когато избирате диета, помнете: трябва да намалите въглехидратите и мазнините, а не протеините, тъй като липсата им е вредна за черния дроб; не без причина дефицитът на протеин се открива при 70% от хората, страдащи от цироза. Продължителното гладуване определено няма да донесе ползи.

Билкови настойки

Билколечението изглежда най-сигурният начин за прочистване на тялото.

Всъщност: Билковите чайове са последното нещо, което се сещаме да пием по време на празниците, освен ако не сме болни или маниаци на тема чай. Лечебните билки не са никак безобидни. Например, жълтият кантарион е хепатотоксичен при превишаване на дозата. Ето защо, след курсове на билкова медицина, пациентите често се приемат в болница с остра чернодробна недостатъчност. Дори големи количества зелен чай могат да бъдат вредни. Между другото, натуралното кафе е полезно за черния дроб. За да е така, то трябва да бъде сварено „по турски“.

Тубаж

Така се нарича прочистване на черния дроб с растително масло и лимонов сок. За да засилите ефекта, се препоръчва да поставите топла грейка върху областта на черния дроб. Казват, така този орган ще се прероди.

Всъщност: Такъв коктейл няма да повлияе на черния дроб, но на жлъчния мехур, особено ако има камъни в него, няма да му е добре. Камъните могат да започнат да се движат и да се забият в каналите, което може да доведе до спешно отстраняване на жлъчния мехур.

Медицински детокс

Това означава прием на хранителни добавки, пробиотици, хепатопротектори.

Всъщност: Лекарствата се приемат строго по показания, когато вече са установени заболявания на черния дроб и жлъчните пътища. Пробиотиците не са необходими за профилактика, по-добре е да се ядат кисели млека и ферментирали храни като кисело зеле. Що се отнася до хепатопротекторите, те трябва да се приемат най-малко шест месеца, кратките курсове са безсмислени. Най-ефективните лекарства за възстановяване на черния дроб са тези, базирани на урсодезоксихолева киселина. Но за профилактика не трябва да ги пиете.

Имате ли нужда от детокс?

Натрупването на токсични метаболити в тялото е възможно само поради една от двете причини.

Първата е дисфункция на органите на отделителната система. Ако има бъбречна или чернодробна недостатъчност, елиминирането на токсините става по-трудно.

Втората е повишено проникване на токсини в кръвта отвън или образуването им вътре в тялото. Трябва да има основателна причина за това: отравяне с промишлени отрови, гъби или инфекциозни, онкологични и други опасни заболявания.

Детоксикацията се извършва само по показания в болницата:
екстракорпорално пречистване на кръвта, диализа, форсирана диуреза. Ако няма посочени причини, тялото ще направи всичко само. Основните органи на отделителната система са бъбреците, черния дроб, червата и жлъчния мехур. Някои от веществата, от които тялото не се нуждае, се елиминират през белите дробове и кожата.

Но нима черният дроб, бъбреците и панкреасът, които претоварваме с обилна храна и алкохол по празниците, не се нуждаят от детоксикация? Метаболитните продукти не се натрупват в черния дроб и бъбреците и няма къде – това не са кухи органи. Въпреки това, нездравословният начин на живот може да попречи на тяхната детоксикираща функция. А засегнатите клетки, уви, не могат да бъдат възстановени нито с лекарства, още по-малко с глад или сокове. И ако черният дроб и бъбреците не могат да се справят, те трябва да се лекуват, а не да се прочистват.

Важно!

За да може тялото ви да функционира пълноценно,

• Осигурете си физическа активност: 30 минути на ден, 5 дни в седмицата;
• Забравете за самолечението;
• Не преяждайте: повече плодове, зеленчуци, по-малко червено месо и животински мазнини;
• Не пушете: отказването от този навик удължава живота средно с 10 години;
• Избягвайте хроничния стрес: спете достатъчно, намерете хоби, отстранете токсичните хора от обкръжението си, консултирайте се с психолози.

Източник: ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *