Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Кардамон нормализира кръвното и възстановява чревната функция

Подправката кардамон идва от малабарското крайбрежие на Индия и Шри Ланка

кардамон

Представлява семена на тропическо растение кардамон от семейството на джинджифила и носи романтичното име „райско зърно“.

В допълнение към семената на кардамона, индийската кухня използва и плодовете, а понякога дори и стъблото. Същите тези компоненти, както и етеричното масло, получено от семената, се прилагат и в медицината.

При какви заболявания помага кардамон под формата на семена?

Има няколко разновидности на кардамона, като основните са зелен, черен и бял кардамон. Първият е по-разпространен, а и по-полезен за човешкия организъм.

Семената на кардамона съдържат 4-8% етерично масло, което включва терпинеол, борнеол, лимонен и цинеол. Освен етерични масла, съдържат тлъсто масло, нишесте и белтъчини. В тях има и 10% каучук и амидон. Тази подправка е богата и на калций, фосфор, желязо, магнезий и цинк.

През Средновековието кардамонът се е продавал в аптеките и от него са се приготвяли лекарства в комбинация с други билки, чиито имена са били пазени в тайна. Поради наличието на горните вещества, кардамонът се използва за стимулиране секрецията на стомашен сок, укрепване мускулите на стомаха и като газогонно средство.

Вкусът и мирисът на кардамона са много остри, люти, пикантни, загряващи. На Изток кардамонът се използва като подправка за чай и кафе, тъй като освен приятния аромат, който придава, той намалява и ефекта на кофеина. Кардамонът се е доказал добре и като част от състава на ликьорите.

Тази подправка придава уникален вкус и мирис на бисквити, джинджифилови сладки, пайове и плодови торти.

Кардамонът се използва в плодови ястия и компоти. Добър е и в супи и сосове, в рибни, птичи и месни ястия.

Кардамонът е ефективен лек за храносмилането. Той е един от най-добрите стимуланти на храносмилателната система. Още преди 3000 години в Китай древните лечители са го прилагали като средство за прочистване на червата от шлаки и токсини, а в Индия през 4 век е бил предписван срещу затлъстяване. С кардамон са лекували настинки и треска, заболявания на пикочно-половата система и нервни разстройства. Подправката помага и при болки в гърлото, спира повръщането и се използва като антисептик.

Кардамонът има положителен ефект върху зрението и укрепва нервната система

За да освежите дъха си, просто сдъвчете няколко зърна кардамон. Това действие също така ще помогне за премахване на летаргията и слабостта.

Ароматът на кардамон подобрява настроението, стимулира мозъчната дейност, помага при главоболие и подобрява тонуса на тялото.

Кардамонът е сатвичен продукт, тоест свързан с доброто

Затова е особено полезен за тези, които се занимават с духовни практики. Кардамонът има свойството да премахва отровите и токсините от тялото. В тази връзка, наред с други средства, може да се използва в програми за прочистване на организма от токсини.

За да направите това, можете да приготвите гореща инфузия, като запарите 1 чаена лъжичка смлян кардамон с чаша вряща вода. Пие се докато е горещо.

Кардамонът се използва и като част от тонизираща терапия, когато трябва да дадете сила на тялото. В този случай се добавя към храната като подправка, а самата храна трябва да се готви в масло.

Ароматната подправка помага и за поддържане на баланса – храносмилателния огън (според аюрведическата медицина). Редовният прием на кардамон е най-добрият начин за поддържане на тази норма. Въпреки това, при сериозни нарушения на храносмилателния огън, кардамонът сам по себе си едва ли ще помогне поради своето меко действие.

Заедно с други лечебни средства, кардамонът може да се използва при много патологични състояния

Например, в случай на стомашно-чревно разстройство, което е придружено от спазми и болка по хода на червата, докато повишената перисталтика не предизвиква активно движение на изпражненията. Този тип диария често се редува със запек.

Поради своята мекота, кардамонът е особено полезен за деца, които имат диария. В такъв случай може да се използва като се смесят равни части копър, кардамон и аир. Този състав може да се дава на детето под формата на топла инфузия. Ако детето е много малко и се храни с майчино мляко, тогава тази комбинация трябва да се приема от майката.

Дозировката се определя индивидуално въз основа на това как се чувствате. За да избегнете грешки, по-добре е да започнете да приемате малки количества аюрведични лекарства, като постепенно увеличавате дозата.

Да приемем, че сте сварили посочения състав с вряща вода в размер на 1 чаена лъжичка на чаша. Дайте първо на детето си една глътка. Ако в рамките на един час не забележите никакви подобрения, дайте две глътки и така нататък. Можете да използвате този принцип на избор на доза за всички аюрведични лекарства.

Кардамон се използва и при запек

За тази цел се добавя към храната като подправка. При запек храната трябва да съдържа голямо количество фибри (пълнозърнести храни, овесени ядки, трици), мазни храни (ядки, млечни продукти) и достатъчно масло. Сред подправките, в допълнение към кардамона, е необходимо да се използват асафетида, джинджифил и копър.

При метеоризъм, наред с кардамона, полезни са и копър, джинджифил, мента, портокалова кора и дафинов лист. Кардамонът има и антиеметичен ефект.

Подправката се използва в комплексното лечение на синдрома на малабсорбция, който е придружен от образуване на газове, подуване на корема и мигриращи болки, суха кожа, пукнатини в езика и ануса, хемороиди, намалено телесно тегло и склонност към артрит. В този случай диарията се редува със запек, а пациентът може да е притеснен от сърцебиене, слабост, безсъние и депресия. За лечение на това състояние заедно с диетата трябва да се използват подправки като индийско орехче, кардамон, пипали (може да се замени с червен пипер), карамфил, пресен джинджифил, канела, копър и кимион, за да се подобри усвояването на храната.

Същите препоръки са полезни при лечението на хранителни алергии, тъй като те са много сходни по природа със синдрома на малабсорбция.

Показана е употребата на кардамон при кандидоза

За лечение на това заболяване се използват и лютиви подправки с антипаразитен ефект – червен пипер, асафетида и чесън – 3 до 5 скилидки на ден. Дафиновият лист и аирът също са добри. Южноамериканската билка табебуя (розово лапачо), по-известна на Запад като Pau d’Arco, има силно действие срещу гъбичките от рода Candida.

Дотук говорихме за ефекта на кардамона върху храносмилателната система. Тази подправка обаче действа отлично и при проблеми, които нямат нищо общо с храносмилането.

Кардамонът може да се справи със сухата кашлица

Освен това има чудесен ефект върху сърцето, особено в комбинация с джинджифил и канела. Кардамонът стимулира кръвообращението, което оправдава употребата му при хипотония. Като стимулант на кръвообращението е добър и при менструални нередности.

Кардамонът на зърна запазва свойствата си много по-добре отколкото ако се смели. Има смисъл да купувате смлян кардамон, ако ще го добавяте към всякакви сложни смеси. За да направите това, вземете кардамон във фабрична опаковка. Неопакованите смлени подправки, които често се продават по пазарите, бързо губят вкуса и аромата си и стават негодни.

Семената на кардамона могат да се съхраняват много дълго време дори без опаковка

Те са удобни за употреба – винаги можете да имате няколко зрънца със себе си и да ги сдъвчете, ако е необходимо. Например, когато трябва спешно да се подобри храносмилането или да се успокои сърцето при болка. Можете да дъвчете 2-4 зърна наведнъж.

Освен това кардамонът се смята за мощен афродизиак

Противопоказания за употребата на кардамон са стомашни язви и индивидуална непоносимост към компонентите на кардамона.

В кулинарията се използва в малки количества, тъй като е концентрирана подправка

Кардамонът подобрява вкуса на кафето и идеално неутрализира вредните му ефекти (учестен пулс, високо кръвно налягане и др.).

Във ведическата кухня зелените (бели) зърна кардамон винаги се добавят към млякото при кипене. Първо, вкусът се подобрява, и второ – „неутрализира“ се слузта. С други думи, несмилаемите протеини започват да се абсорбират. По същата причина зеленият кардамон се добавя и към други млечни ястия: сирена и кисели млека.

Трябва да вземете предвид някои тънкости:

• Почти белият кардамон има най-мек вкус и аромат. Това е обикновен кардамон, избелен със серен диоксид;
• Зеленият кардамон (светло, жълтеникав или маслинено зелен) е с ярък аромат и доста остър вкус. След събиране се суши, навлажнява и отново се изсушава;
• Черният (тъмен, кафяв) кардамон е по-остър и пикантен. Подходящ е за неподсладени напитки, пържена риба и месо. Това е отделен сорт кардамон, който се отличава с парещ, остър вкус, лек аромат на камфор и на опушено. Плодовете на черния кардамон са най-едри от всички – от 2 до 5 см в диаметър. По-известен е в Индия и страните от Близкия изток, където и се употребява по-често;
• Ароматът и вкусът се осигуряват от семената, но самата капсула (външната плътна обвивка) не дава никакъв вкус или аромат;
• Смленият кардамон бързо губи свойствата си. Затова е най-добре да го смелите непосредстено преди готвене;
• За получаване на деликатен, мек аромат, кардамонът се счуква заедно със шушулката и се използва полученият прах. За ярък, подчертан вкус се използват само семената;
• Кардамонът се „отваря“ бавно, затова се добавя в малки количества в началото на готвенето.

Семената на кардамона започват да се използват като лекарство много по-рано, отколкото като подправка

В Индия го прилагали за постигане на душевен мир и просветление на мислите. В Китай вярвали, че кардамонът може да даде мъдрост на човек, а в Древен Рим го препоръчвали като лек при преяждане. В Персия – за поддържане на мъжката сила .

Джинджифилов чай ​​за отслабване с мента и кардамон

Ще ви трябват около 60 грама пресни листа от мента, които трябва да се накълцат на ситно в блендер. Към тях добавете половин корен от джинджифил, също предварително нарязан. Добавя се щипка смлян кардамон и се залива с вряща вода. Оставете да се вари 30 минути. След това прецедете сместа и добавете една трета чаша лимонов сок и четвърт чаша портокалов сок. Чаят е много подходящ за лятото, тъй като се пие леко охладен.

Източник: www.insider.com

Гривна против високо кръвно

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *