Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Подправки срещу грип: Кога пиперът и джинджифилът помагат, и кога вредят

Някои подправки имат антибактериално и антивирусно действие, а също така стимулират имунната система

подправки
В статията е разгледана научната основа за ползите от подправки при грип и настинка.

В древна Индия се е смятало, че карамфилът помага при зъбобол – теория, която е вярна и днес. Пак там от хилядолетия подкрепят използването на храната като лекарство. Има подправки, които действително могат да помогнат на човек да преболедува по-леко грипа.

Гурпарит Бейнс

Днес професионалистите – от алтернативните лечители до диетолозите – преоткриват ползите от билките. Почти всеки ден нови изследвания потвърждават голяма част от древната мъдрост около подправките. Гурпарит Бейнс е известен англо-индийски майстор готвач и специалист по здравословно хранене, автор на бестсейлъра Indian Superfood. Той цитира няколко проведени съвсем наскоро изследвания, според които почти една четвърт от най-богатите на антиоксиданти храни всъщност са подправки.

През студените зимни месеци много подправки и билки предлагат вкус, както и свойства срещу настинка и грип

„Канелата и карамфилът съдържат мощни антибактериални, антивирусни, аналгетични и противовъзпалителни свойства – идеални за зимните месеци и много по-вкусни от лекарствата за настинка и грип“, казва Бейнс.

Можете да се предпазите по време на грипния сезон и също така да излекувате повечето от симптомите, ако се случи да хванете грип или да си докарате настинка, като използвате подправки, които действат като ефективни домашни средства.

Джинджифил

Обичате ли да варите джинджифил като чай, да го добавяте към супата и някои рибни ястия? Може би самата природа ви подсказва как да се предпазите от настинки и други заболявания. Джинджифилът е богат на много биологично активни вещества. Понижава температурата, а учените отдавна подкрепят неговия изразен аналгетичен и противовъзпалителен ефект.

Специално е изследвано дали сокът от джинджифил помага за справяне с вируса на хепатит С. Проучвания в епруветка показват, че има резултат. Джинджифилът също така се справя отлично и беше включен в борбата с коронавируса.

Трудно е да се правят лекарства на базата на билки и подправки, а в капсулата ефектът им често изчезва. Въпреки това добавянето на сух корен от джинджифил към храната или настъргването на пресен джинджифил в сезона на настинките и многото грипни случаи изобщо не вреди. Основното нещо е да не прекалявате. Нормата е 10-12 грама пресен джинджифил или 1-1,5 грама сух джинджифил на ден.

Куркума

Куркумата има някои прекрасни противовъзпалителни свойства. Чаша мляко с лъжичка куркума и щипка черен пипер, изпита всеки ден не само ще повиши имунитета, но и ще ви даде силата, от която се нуждаете, за да се борите с грипния вирус.

Куркуминът, според някои научни изследвания, действа много добре срещу коронавируса, грипните вируси и хепатит С. Понася се добре от организма и може да се приема до 12 грама куркума на ден. Все още, обаче, не е възможно да се накара куркуминът да действа като лекарство в човешкото тяло. Не само in vitro (в епруветка) не е успял, въпреки че учените не са престанали да се опитват.

Канела

Мед и канела за черен дроб

Ками Макбрайд от Living Awareness Institute и автор на The Herbal Kitchen казва: „Канелата увеличава притока на кръв и кислород към храносмилателния тракт, като подобрява способността да се смилат по-лесно протеините и мазнините.“

Две проучвания от 2006 г. показват, че канелата е мощен антиоксидант и може да понижи холестерола, триглицеридите и глюкозата. Друго изследване я класира като четвърта от 500 храни с най-високо съдържание на антиоксиданти.

Канелата е способна да предпази гърлото от микроби и стимулира имунната система.

Направете си канелено-медена подправка с 1 чаша мед и 3 супени лъжици смляна канела. Съхранявайте я в затворен буркан и използвайте върху палачинки.

„У дома държим този мед на кухненската маса и го слагаме върху сутрешния препечен хляб и овесени ядки. Канелата също така прави вкусен почти всеки чай или може да се ползва като подправка за тесто за палачинки и мъфини. Намазването на сутрешния тост с канелен мед може да стопли зимната сутрин, да стимулира храносмилането, както и да намали чувствителността към настинка“, казва Макбрайд.

Карамфил

Карамфилът е добър срещу цял набор от микроби и гъбички.

Сара К. Хан

Сара К. Хан, етноботаник и преподавател в Natural Gourmet Institute в Ню Йорк, отбелязва, че традиционно карамфилът се използва като локална упойка за лечение на зъбобол. „Всъщност днес гелът от карамфил предоставя на зъболекарите алтернатива на бензокаина за локална анестезия в ежедневната им практика“, казва Хан. Проучване от 2006 г. установи, че екстрактът от карамфил подобрява функцията на инсулина и понижава глюкозата.

Винаги купувайте цял карамфил. Ако е смлян, маслата ще изветреят или ще гранясват

Преди употреба карамфилът внимателно се счуква в хаванче. Опитайте черен или зелен чай с карамфил: внимателно смачкайте 1 или 2 зрънца карамфил и поставете в чаша с няколко листа зелен или черен чай; покрийте с вряща вода; варете за 2 до 3 минути и отпийте. Отделно от това може да добавите щипка карамфил на прах и смляна канела към горещ шоколад.

Черен пипер и чили

Черният пипер понижава кръвното налягане и предотвратява образуването на кръвни съсиреци, помага в борбата с астмата и микробите, облекчава болката и подобрява настроението. Чилито помага за производството на „хормони на щастието“ – ендорфини, ускорява движението на кръвта и насърчава метаболизма, разграждането на мазнините и подобрява мастния метаболизъм. Някои учени смятат, че редовната консумация на люти чушки може да увеличи продължителността на живота. Въпреки това, и с двете подправки трябва да се внимава, особено хора със заболявания на стомаха и жлъчния мехур. Нормата за здрави хора е не повече от 15 г. чили на ден.

ВАЖНО

Не злоупотребявайте с подправките. Някои хора, като разберат че дадена билка или подправка е полезна, ръсят смело. Така си съсипват стомаха, и не само него. Подправките имат по-скоро превантивна стойност. За да не боледувате – ползвайте ги. Ако сте болни, направете както е казал лекарят. Той познава особеностите на вашето тяло и ще ви даде най-добрия съвет. В едно с предписанията на специалиста може сами да подпомогнете оздравителния процес с ароматна щипка от изброените по-горе подправки.

Източници: www.ndtv.com, www.aarp.org

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *