Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Оценете риска: Кои са признаците на опасно ендокринно състояние

Инсулиновата резистентност – резистентност към действието на инсулина – е състояние, което може да отключи развитието на диабет, сърдечно-съдови заболявания и рак

ендокринно състояние

Как да го подозирате и възможно ли е да се отървете от това трудно за лечение ендокринно състояние? Ендокриноложката Елена Киселева дава отговор на тези и други въпроси, свързани с инсулиновата резистентност.

Инсулиновата резистентност е патологично състояние, при което инсулинозависимите тъкани на тялото (черен дроб, мастна и мускулна тъкан) губят чувствителност към инсулин (хормонът на панкреаса, който позволява на глюкозата от кръвта да навлезе в клетките). Когато инсулиновата чувствителност намалее, глюкозата не може да навлезе в клетките и нейното ниво в кръвта се повишава.

За да поддържа оптимални нива на кръвната захар, панкреасът започва да произвежда още повече инсулин. Тъй като в това състояние глюкозата се използва по-малко ефективно от тъканите, тя се натрупва в кръвта, което също повишава инсулиновата резистентност. С течение на времето това води до нарушаване на въглехидратния, липидния, протеиновия метаболизъм и енергиен глад на инсулинозависимите тъкани.

Защо инсулиновата резистентност е опасно ендокринно състояние?

Това е основата за формирането на много патологии, предимно диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания. Също така при инсулинова резистентност процесите на клетъчно делене и диференциация могат да бъдат нарушени, което може да доведе до развитие на рак. Смята се, че ракът на гърдата, простатата, дебелото черво, ендометриума и цервикалния рак са свързани с инсулинова резистентност.

Как да подозирате, че имате тази опасна патология?

Важен критерий е наднорменото тегло. Ето защо, на първо място, хората с наднормено тегло, затлъстяване и метаболитен синдром трябва да преминат преглед за оценка на инсулиновата резистентност.

Инсулиновата резистентност трябва да се провери и при синдром на поликистозни яйчници, неалкохолна мастна чернодробна болест, артериална хипертония, дефицит на витамин D и прием на някои лекарства.

Най-лесният метод за оценка на това ендокринно състояние е индексът на инсулинова резистентност, който изчислява съотношението на нивата на глюкоза към инсулин. Също така за тази цел се използва биоимпедансно изследване на компонентния състав на тялото.

Можете самостоятелно да оцените риска от инсулинова резистентност въз основа на обиколката на талията (на нивото на пъпа). При жените обиколката на талията не трябва да надвишава 88 см, при мъжете – 94 см. Големите числа показват наличието на висцерално затлъстяване и риск от инсулинова резистентност.

Какви симптоми могат да показват „скрит“ диабет и опасност от инсулинова резистентност?

Ако кръвната захар не показва аномалии, трябва да погледнете съпътстващите признаци. Между тях са:

• активен апетит, често прекомерен;
• промяна в телесното тегло, която може да бъде както в посока на наддаване, така и в посока отслабване;
• развитието на кървене на венците и различни проблеми със зъбите, които не са били отбелязани преди това;
• чувство на жажда и сухота, при което искате да пиете и пиете, а обемът на консумираната течност на ден надвишава 3 литра;
• промени по кожата – появяват се лющене и сърбеж, може да има и нехарактерни обриви;
• раните започват да заздравяват по-бавно, което е изпълнено с риск от постоянни инфекции;
• постоянно чувство на слабост – може да се появи дори при липса на някаква специална физическа активност;
• повишено уриниране;
• намалена чувствителност на кожата – това се дължи на факта, че малките съдове са засегнати от диабет.

Ако такива симптоми се появят или дори продължават постоянно, определено трябва да се консултирате с ендокринолог.

Рискови фактори

Освен това, за да оцените правилно риска от „скрит“ диабет, си струва да вземете предвид рисковите фактори, които могат да доведат до развитие на диабет. Между тях са:

• наследственост;
• неправилен начин на живот, при който няма достатъчно физическа активност, избрана е неправилна и небалансирана диета;
• възрастов фактор;
• прием на различни лекарства, които водят до влошаване на въглехидратния метаболизъм, като хормони или антидепресанти;
• бременност – това е свързано със силни хормонални промени;
• вирусни патологии, които могат да засегнат клетките на панкреаса;
• заболявания на панкреаса.

За да се предотврати развитието на диабет, е нужно да се вземат превантивни мерки. Ето защо е необходим контрол на телесното тегло, за да се предотврати развитието на затлъстяване, наложително е да се ограничи консумацията на мазни храни, печива и сладкиши. Също така си струва да добавите активност към живота си: дори обикновени разходки или изкачване на стълби е за предпочитане пред бездействието. И, разбира се, не трябва да пренебрегвате медицински преглед и консултация със специалист, ако е необходимо.

От голямо значение е да се справите с дефицита на хранителни вещества, витамини и минерали (например витамин D, омега-3 ненаситени мастни киселини, желязо, магнезий, йод и др.). Ако подозирате инсулинова резистентност, трябва да се консултирате с лекар, който ще предпише преглед и, ако е необходимо, ще определи курс на лечение.

Източник: endocrinology.by

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *