ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Остеопороза – отразява ли се на зъбите?

Хората, страдащи от остеопороза, често имат и влошено дентално здраве

зъби и остеопороза

Изследванията показват, че остеопорозата е тясно свързана с влошаване на здравето на устната кухина. Тя може да доведе до заболяване на пародонта (венците), намалена плътност на челюстната кост и загуба на зъби.

Загубата на плътността на челюстните кости поради остеопороза прави зъбите по-податливи към падане, тъй като се губи минералната плътност. Също така състоянието прави заместителите, като импланти, мостове и протези не достатъчно здрави.

Има доказана връзка между загубата на зъби и остеопорозата, но също така влияят и фактори като възраст, тютюнопушене, раса, менопауза, орална хигиена и хормони.

Пародонтитът (напреднал гингивит) и остеопорозата се характеризират с костна резорбация (свиване на костите и загуба на костна плътност). Много изследвания потвърждавт връзката между двете болести и всяка от тях може да бъде рисков фактор за другата.

 

Страничните ефекти от лекарствата за остеопороза също се отразяват на зъбите

 

В доплънение към връзката между остеопорозата и оралното здраве, някои лекарства, използвани за лечение на болестта, могат да повлияят негативно върху зъбите. По-специално антирезорбтивните (укрепащи костите) лекарства могат да причинят рядко, но сериозно състояние, наречено остеонекроза, което може сериозно да увреди челюстната кост.

Остеонекрозата най-често засяга пациентите с рак на костите, получаващи по-високи дози от тези лекарства. Докато състоянието може да възникне спонтатнно, то обикновено се появява след травматични стоматологични процедури, като вадене на зъб.

Ако приемате лекарства за остеопороза, е важно да съобщите на зъболекаря си, защото това може да повлияе на денталното ви здраве.

 

Предотвратяване на остеопороза и загуба на зъби

 

Въпреки, че няма как да се контролират някои фактор, като генетика, възраст и хормони, има неща, които може да се правят активно, за да се предотврати остеопорозата и загубата на зъби. Те включват:

  • Спазване на питателна диета
  • Поддържане на здравословно тегло
  • Получаване на достатъчно калций и витамин D
  • Водене на активен начин на живот
  • Отказване на тютюнопушенето
  • Ограничаване на консумацията на алкохол
  • Поддържане на добра устна хигиена
  • Редно посещение на стоматолог

 

Заключение:

 

Остеопорозата оказва влияние върху здравето на устната кухина чрез увеличаване на вероятността от заболяване на венците, увреждане на плътността на челюстната кост и загуба на зъби. Освен това, макар и рядко, лекарствата, използвани за лечение на остеопороза, могат да причинят тежка загуба на костна плътност в челюстта.

За да избегнете коварното заболяване е нужно да се храните здравословно, да се движите редовно и да спазвате добра орална хигиена, за да пазите зъбите си.

Артромин срещу остеопороза
АРТРОМИН – Заздравява костите и увеличава тяхната плътност

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *