Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Гадаем по бръчките: външни признаци на сърдечно заболяване

Д-р Александър Мясников обяснява как може да се диагностицира сърдечно заболяване въз основа на външния вид 

 сърдечно заболяване

Симптомите на сърдечно заболяване са признаци, които чувствате или изпитвате. Признак на сърдечно-съдов проблем е нещо, което само лекар може да види или открие. Очевидните симптоми на сърдечно заболяване включват задух и болка в гърдите.

Класическите червени знамена за инфаркт са познати на всеки, който е гледал лекарски драми по телевизията. Пациентът, обикновено по-възрастен мъж, започва да издава хрипове и да се задъхва. След това се хваща за гърдите, олюлява се и накрая пада. В реалния живот признаците и симптомите на сърдечно заболяване са много по-разнообразни и фини.

Д-р Александър Мясников

Докато възрастта е рисков фактор за сърдечни заболявания, на практика от неизправности на сърдечно-съдовата система е застрашен всеки, дори и малките деца. Всъщност, хоспитализациите за инфаркти при млади хора на възраст от 35 до 54 години нарастват през последните десетилетия, особено сред жените, според проучване, публикувано през 2019 г. в списание Circulation.

„Ако лицето на човек е червено, мирише на тютюн, огромен е, с талия метър и половина и има къс врат, тогава може да се подозира, че не всичко със здравето на сърцето е наред“, отбеляза лекарят.

Един от признаците на лошо здраве са ксантомите (изпъкнали образувания по кожата)

„Много хора ги имат и те често имат и висок холестерол. Ако ксантоми са видими, изпращаме човека на изследване за холестерол. Те могат да бъдат и признак на жлъчен застой в черния дроб – има различен механизъм за повишаване на холестерола и другите му фракции. Затова ксантомите показват, че имате висок холестерол, но не на 100%, а само при половината от хората с такива кожни образувания“, пояснява д-р Мясников.

Има и такъв знак за сърдечно заболяване като кръг в окото

„Пациентите с предсърдно мъждене понякога приемат много ефективно, но изключително опасно лекарство. То лекува аритмия, но може да унищожи щитовидната жлеза, да причини необратима фиброза на белите дробове и се отлага в ириса на окото под формата на видим ръб”, казва лекарят. Освен това, може да е свързано и с възрастта. А ако се появи при деца, това показва развитие на вродена болест на Уилсън. Това е ситуация, при която медта не се екскретира от тялото. Един от видимите симптоми в този случай е белезникав ръб на ириса на окото.

Постоянно зачервеното лице може да е признак на хипертония или стрес

Специално внимание се обръща на цвета на ноктите , както и на външния вид на пръстите. Лилавите и червени линии под ноктите са тревожни.

„По ноктите наистина е възможно да се определят някои вътрешни заболявания. Това по-често се отнася за диабет, дефицит на желязо и белодробни заболявания. И тук не става дума толкова за ноктите, колкото за пръстите, които са като палки за барабан. Те са разширени в края с голям нокът и синя основа“, казва д-р Мясников. Има ситуации, когато нокътят е 2/3 бял и една трета син. Такива нокти се срещат при алкохолна цироза на черния дроб. Но понякога отлепване на ноктите има и при пациенти със сърдечна недостатъчност, пояснява лекарят.

Трябва да следите за пулсиране на шията и подуване

Това са важни признаци на лошо здраве, които изискват по-сериозен подход.

„Понякога пулсацията при слаб човек може да се види с просто око и от всеки. Друг е въпросът, когато насреща ви е човек със сърдечна недостатъчност, без значение дали е компенсирана или не – веднага става ясно. Вените на шията са подути, устните са посинели – това е толкова важен симптом, че задължително трябва да е описан в данните от прегледа. Ноктите също трябваше да бъдат описани“, обяснява Мясников.

Пулсацията на шията може да бъде симптом на аномалии в сърцето като перикардит (остро хронично възпаление на външната обвивка на сърцето) или сърдечна недостатъчност. Като цяло показва стагнация на кръвта в десния кръг.

Отокът е сериозно нещо

„Ако имате подуване поради сърдечно заболяване, тогава явно страдате от тежка сърдечна недостатъчност. Или, някое от лекарствата за хипертония може да има този ефект – когато краката се подуват. Но ако те са отекли само заради сърцето, тогава това вече е много напреднал случай и е глупаво да се диагностицира нещо чрез подуване. Действително, преведено на езика на онкологията, това вече е трети етап“, предупреждава д-р Мясников.

Заболяване на венците

Подути, възпалени или кървящи венци обикновено са признак на лоша устна хигиена. Те могат да бъдат и важен признак на сърдечно заболяване.

Хората, които имат заболяване на венците, са 2 до 3 пъти по-склонни да имат сърдечни заболявания, според Harvard Health Publishing, но дали има пряка връзка остава неясно.

Някои изследвания, включително проучване, публикувано през януари 2021 г. в Journal of Periodontology, подкрепят теорията, че възпалението може да стои зад връзката между венците и сърцето.

„Пациентите с възпаление на пародонта или венците често имат възпалителен процес, който може да бъде свързан със сърдечно заболяване“, обяснява лекарят. „Същият възпалителен процес от венците, може да причини подобно натрупване на отлагания в артериите или сърцето.“

Друга хипотеза е, че бактериите във венците, които предизвикват пародонтоза, „пътуват“ до кръвоносните съдове в тялото, където причиняват възпаление или увреждане.

Но други изследвания показват, че болестта на венците и сърдечната болест могат да се появят заедно поради трети фактор – тютюнопушене.

Бледите, студени крака са нещо, за което също трябва да се внимава

Но такъв симптом може да бъде опасен не толкова в случай на сърдечно заболяване, колкото е налице тромбоемболия.

„Емболът удря, кракът умира, не е запушена вената, а артерията. Остават 2-3 часа преди да започне да гангренясва. И в тези два часа кракът ще бъде побелял и студен. Освен това ще има и силна болка“, отбелязва лекарят. В същото време трябва да е ясно, че запушване, образувано в крака, може да се отдели и да премине през кръвния поток към сърцето или белите дробове. Това често води до почти мигновена смърт на човек.

Има популярно схващане, че дълбоките надлъжни бръчки на челото показват някакъв вид сърдечна аномалия

Лекарят разсея това убеждение, като каза, че бръчките не са показател. Важно е да познавате вашите рискови фактори за развитие на сърдечни заболявания. За това трябва да контролирате теглото, нивата на захарта, холестерола и кръвното налягане. Трябва да се откажете и от лошите навици – тютюнопушене и злоупотреба с алкохол. Гадаенето по външния вид е по-скоро забавление, отколкото поставяне на диагноза, заключи лекарят.

Източник: ayzdorov.ru

Глобал Хелт Анти-пигмент
Глобал Хелт Анти-пигмент – крем за премахване на пигментни кожни петна

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *