Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Възпалителни заболявания на сърцето (миокардит, ендокардит, перикардит)

Оплаквания

Миокардит и ендокардит: Оплакванията могат да бъдат много разнообразни и неспецифични: температура, сърцебиене, потиснатост, теж­ко дишане, умора, бледост, ниско кръвно наля­гане.

Перикардит: Температура, сърцебиене и болки в гърдите.

Причини

Възпаление на сърцето възниква най-вече като резултат на редица възпалителни процеси в други органи:

  • резултат от общи инфекции като грип, диф­терия, скарлатина
  • след тежки операции
  • ревматична треска
  • гнойни огнища в организма, като например при хронично възпаление на сливиците
  • резултат от лечение на зъбите -употреба на нестерилни инжекционни набори,
  • например при наркомани Възпалението на сърцето се причинява от бо- лестотворни организми, които кръвта донася до него. Според това, коя част на сърцето е за­сегната, става дума за възпаление на сърдечния мускул (миокардит), на вътрешната обвивка на сърцето (ендокардит) или на сърдечната тор­бичка (перикардит).

Риск от заболяване

Ендокардитът в резултат на инфекция засяга преди всичко хора на възраст между 15 и 60 го­дини. Мъжете се засягат около два пъти по-чес­то от жените.

Миокардитът е тежко заболяване, което може да се яви като усложнение при тежки инфекции. Перикардит: Леките форми се срещат често, но най-често не предизвикват оплаквания. Теж­ките форми, които предизвикват болки, са относително редки.

Възможни последици и усложнения

Ендокардит: Нелекуван, най-често завършва със смърт. При лечение ендокардитът се подоб­рява след няколко дни. Като резултат могат да възникнат сърдечни пороци. Сърдечните клапи се сбръчкват, залепват или поради възникнала в резултат на възпалението мускулна слабост не могат да изпълняват пълноценно задачите си. Миокардит: Тежките форми могат до доведат до смърт в резултат на спиране на сърцето. Перикардит: Обикновено не е опасен за живота. Ако се разпространи и в сърдечната торбичка се образува излив, той може опасно да притис­не сърцето.

Профилактика

Ендокардит: На пациенти със заболявания на сърдечните клапи се препоръчва профилактично приемане на антибиотик при операции или сто­матологични интервенции.

Перикардит и миокардит: Няма профилактични мероприятия. Миокардитът по-често е незабе­лязана, лека проява, съпътствуваща една прос­туда. Затова поне една седмица след простуда не трябва да се натоварвате физически.

Необходимост от лекарска помощ

Веднага при съмнение, че страдате от възпали­телно заболяване на сърцето.

Самолечение

Не е възможно.

Лечение

Тъй като оплакванията могат да бъдат много разнообразни, за лекаря често не е лесно да ус­танови дали се касае за възпалително заболява­не на сърцето. За диагнозата обикновено са не­обходими рентгенови изследвания, изследвания на кръвта и ЕКГ. При възпаление на сърцето при всички случаи се налага стриктна почивка на лег­ло и евентуално престой в болнично заведение.

Медикаменти

Ако възпалението е предизвикано от бактерии, лекарят ще изпише съответен антибиотик, а в останалите случаи болкоуспокояващи и проти­вовъзпалителни медикаменти като кортизон.

Операции

Перикардит: Острите възпаления на сърдечна­та торбичка понякога изискват събралата се в сърдечната торбичка течност да се изтегли с помощта на игла.

Ендокардит: Понякога инфекцията трябва вед­нага да бъде отстранена посредством операция на сърдечните клапи; понякога такава операция се налага годи­ни по-късно.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Възпалителни заболявания на сърцето (миокардит, ендокардит, перикардит)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *