ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Последното интервю на Теодора Захариева:

Началото на новата година е краят на един живот – този на Теди Захариева. Първата пациентка, която се осмели да се опълчи на чиновниците и да изкрещи пред здравното министерство, сваляйки перуката си: „Искам да живея! Осигурете ми лечение“. За съжаление през годините неведнъж липсваха медикаменти за онкоболните, в момента картинката с тяхната терапия също не е розова.
Теди беше водач, непреклонна и неумолима, когато знаеше, че е права. Не признаваше отговор „не“, независимо кой го дава, и не спираше да повтаря, че пациентът има права, които трябва да се спазват.
За жалост тя не успя да победи рака, независимо че се бори почти непрекъснато с него в продължение 13 години. За ранната й смърт имат вина и чиновниците, които не бяха осигурили терапия за лечение на рак на гърдата, в резултат на което Теди получи разсейки. Затова тя стана и първата пациентка, осъдила държавата на обезщетение от 100 хил. лв. заради липсата на лечение. Сега всичко това е без значение за борбената Теодора, която определено ще ни липсва. Почивай в мир, Теди!

– Теди, колко години се бориш с рака?
– Лекувам се от 13 години. Бях на 33 години, когато се разболях от рак на гърдата. През цялото време имам разсейки, е известни прекъсвания, разбира се. В момента съм с разсейки в костите и съм на химиотерапия. Преборих се успешно с поредните метастази в черния дроб. Не е лесно да пренастроиш живота си и хем да се лекуваш, хем да живееш, хем да работиш, но не е невъзможно. Въпросът е човек да не се отчайва, да не прави експерименти със себе си и да се лекува по предписания му начин. Примирила съм се, че ще живея по този начин, докато съм на Земята. Ракът не е присъда, той е диагноза.
– Колко операции претърпя през тези години?
– Две на гърдите, една на черния дроб, имам и кастрирани яйчници – общо 4 онкологични операции. През 1998 г., после през 2004 г., 2007 г. на черния дроб. Като между първата и втората операция ми кастрираха яйчниците пак поради липса на медикаменти.
ПРЕЗ 2005 ЗАВЕДОХ ДЕЛОТО СРЕЩУ МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО, защото нямаше Золадекс.
– Спомням си протестите ти пред министерството, ти беше първата, която го направи ли беше?
– Като гледам – от 2005 г. досега успехите са малки в тази насока, но си струва човек да се бори. Ако нямам медикаменти по-дълго време, може би бих реагирала и сега по същия начин. Взех решението си да се изправя пред здравното министерство за 3 дни. Човек с нашите заболявания няма какво да губи. Рано или късно всеки си знае какво го очаква. Целта е да отложиш този момент, като на всеки друг човек и на нас ни се живее. Медика-менти са липсвали неведнъж през годините.
– Защо се получава все така, че непрекъснато липсват лекарства?
– Причината е в недостатъчното финансиране. Аз много ще съм горда, когато лекарствата преминат за финансиране към Касата (б.а. – това вече е факт), защото тогава няма да има болен без лечение. Няма да се примиря с това, че сме много и затова няма как всички да се лекуват. След като нямаме скринингова политика, профилактични програми и държавата не инвестира в неща, които са й задължение, да плаща за скъпо лечение, без да се оправдава, че сме много. ВСЕКИ ИМА ПРАВО НА ЛЕЧЕНИЕ, когато това е необходимо. През 1998 г. нямаше такива проблеми при лечението на раково- болните. Лекарства започнаха да липсват някъде към 2004 г. Когато се разболях и бях за първи път на химиотерапия, лекарствата срещу повръщане ни чакаха на възглавницата. Сега си ги купуваме сами. В същото време парите за онколекарства са поне 3 пъти повече сега, от-колкото са били през 1998 г. Но никой не взима под внимание непрекъснато увеличаващите се болни от рак. За тази година прогнозата е да има 39 000 нови болни!
– Какво е да си онкоболен в България?
– Мъчение е да си онкоболен у нас, за други е предизвикателство, за трети е начин на живот. Стресът е огромен, когато научиш тази диагноза. Проблемите са много и повечето от тях са чисто административни и са преодолими. Дори в диагностиката има немалко проблеми. Залага се на най-евтиното, но тези мизерни икономии са за сметка на хората.

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *