Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Сусам за укрепване на кръвоносните съдове и здрав стомах

Тревистото растение сусам е разпространено в Индия, Африка и Централна Азия. Малките златисти семена отдавна са спечелили популярност сред гастрономите

сусам

Сусам се добавя към салати и месни ястия, поръсва се върху печива и десерти, използва се като панировка за пържене на риба или зеленчуци. Но въпреки широкото му приложение, някои хора трябва да бъдат внимателни с този продукт.

Семената от сусам съдържат въглехидрати, аминокиселини, протеини, витамини А, В, С и Е.

В сусама има високо съдържание на калций, калий, магнезий, желязо, фосфор, фитин, свързан с правилния минерален баланс на тялото, рибофлавин и тиамин. Тиаминът нормализира метаболизма и оптимизира функциите на нервната система. Ето защо консумацията на сусамово семе е полезна.

Откога се ползва сусам за храна и като лечебно средство?

Сусамът дойде при нас от Изтока. Споменава се в древни митове и ръкописи. Дори асирийската легенда за сътворението на света разказва, че когато се срещнали, боговете изпили напитка от сусам. Самите асирийци са използвали сусамово семе в готвенето още от 3-то хилядолетие пр. н. е.

В Китай, 5 хиляди години пр. н. е., семената са се използвали за производството на масло, с което се палили лампи. В употреба влизат дори и саждите, останали след изгарянето – от тях се правела спирала за очи или помощно средство за оформяне на вежди. А във Вавилон сусамът е бил добавян към козметиката, напитките и храната.

Днес има няколко вида сусам, но най-популярните са белият и черният

Основната разлика между тях е, че белият сусам се бели. Въпреки това, той съдържа най-полезните компоненти, поради което често се използва за медицински цели.

Уникалният състав на сусама дава основание задължително да го включите в диетата си.

Какви са ползите за здравето от честата употреба на сусам

Голяма част от състава на сусамовите семена са растителни мазнини и протеини. Тези компоненти са строителни и енергийни материали за човешкото тяло.

Сусамът също така съдържа сезамин, естествен антиоксидант. Помага за предотвратяване на преждевременното стареене на кожата. Това вещество влияе върху нивата на холестерола в кръвта и помага за предотвратяване на рак.

Семената са богати на витамини А, група В, С, Е, както и на важни микроелементи: цинк , желязо, магнезий , фосфор, калций, калий. Благодарение на високото съдържание на калций, състоянието на ноктите се подобрява, костите и ставите се укрепват.

Сусамът е полезен за имунната система. Веществата в състава му ускоряват метаболизма и имат благоприятен ефект върху храносмилането и метаболитните процеси в организма.

Сусамовото масло подобрява състоянието на епидермиса и може да бъде добро помощно средство за лечение на дерматологични заболявания.

Сусамът привлича вниманието на тези, които следят фигурата си с причина

Голямото количество мастни киселини намалява нивата на холестерола. Друго предимство на мазнините, съдържащи се в сусама, е, че оказват влияние и върху нивото на „хормоните на глада“. Добавяйки семена например към салатата или друга закуска, ще се чувствате сити много по-дълго. Това съветва фитнес треньорът и консултант по хранене Тома Шигонцева. Активните елементи от сусамовите семена наистина помагат за подобряване работата на храносмилателната система и ускоряват метаболизма. Това е божи дар за вегетарианците. Аминокиселините съставляват 20% от семената, което прави сусама богат източник на диетичен протеин.

Тома Шигонцева

Не препоръчвам да консумирате пържени сусамови семена, тъй като при сериозна топлинна обработка те губят много витамини и полезни свойства. Най-популярният и лесен начин е да добавите суровите или предварително накиснати във вода семена към салати или печива.“, уточнява Шигонцева.

Красота и здраве със сусам

Сусамовите семена съдържат специални хормони – фитоестрогени. Те облекчават състоянието на жената по време на менопаузата и намаляват горещите вълни. Високото съдържание на антиоксиданти позволява да удължите младостта на кожата, да я направите по-еластична и да забавите появата на фини бръчки.

За бъдещите майки сусамът е полезен като източник на фолиева киселина. Това вещество помага за предотвратяване на различни патологии на плода и намалява риска от ранен спонтанен аборт. А желязото ще ви помогне да се справите с анемията. Но можете да го ядете само в ограничени количества и за предпочитане не през първия триместър.

Сусамът има благоприятен ефект върху хормоналните нива и репродуктивните функции на мъжа

Цинкът участва активно в производството на тестостерон, а витамин Е е отговорен за метаболизма и нормалното функциониране на простатната жлеза. Калият, магнезият и натрият повишават устойчивостта на стрес и стабилизират кръвното налягане.

Тези семена могат да бъдат включени в диетата на детето от 2-годишна възраст. Сусамът е богат на калций и ако то ви има непоносимост към лактоза, семената лесно могат да заменят млечните продукти.

В допълнение, редовната консумация на сусамово семе подобрява имунитета, има положителен ефект върху мозъчната дейност и укрепва костите и кръвоносните съдове.

Полезно е да знаете! Само една четвърт чаша сусамово семе ще осигури на тялото калций по-добре от цяла чаша мляко.

Медта в сусамовите семена има противовъзпалителен ефект и помага за облекчаване на подуване при автоимунни заболявания (например ревматоиден артрит, фибромиалгия).
Сусамовите семена имат висока концентрация на витамин Е, фолат и витамини от В-групата. Това включва ниацин, който повишава активността на гама-аминомаслената киселина в мозъка (участва в невротрансмитерните и метаболитни механизми), облекчава тревожността и нормализира нощния сън.

Сусамовите семена съдържат специален елемент, наречен сусамов лигнин, силен антиоксидант

Действа като мощен абсорбатор на вредните за здравето свободни радикали, помага за намаляване на холестерола в кръвта и нормализиране на високото кръвно налягане.

Сусамовите семена имат важното свойство да подхранват централната нервна система, да активират производството на хормони, да укрепват сърцето и кръвоносните съдове, да подобряват работата на храносмилателния тракт и да облекчават умората.

Семената съдържат фитоестроген – аналог на женските полови хормони. Следователно сусамът повишава либидото при жените.

Използване на сусам в медицината

Ползите от продукта са неоспорими, освен това се смята, че сусамът помага при някои заболявания. Семената се използват в народната медицина и козметологията.

Например, смлените семена премахват токсините и имат положителен ефект върху тялото при невралгия и мастит. Сусамовото масло понякога се използва при гастрит, запек, заболявания на черния дроб и жлъчния мехур. А също и при някои дерматити – външно.

Но във всеки случай, преди да приемете някоя от рецептите на традиционната медицина или да приемете съвета на приятел, консултирайте се с вашия лекар.

За кого са вредни сусамовите семена?

Продуктът е противопоказан за употреба от хора с разширени вени, кръвни съсиреци и съдови проблеми, тъй като веществата в сусама повишават съсирването на кръвта. Също така не се препоръчва да използвате сусам, ако имате уролитиаза, стомашни язви или склонност към алергии. Трябва да използвате този продукт с повишено внимание по време на бременност и кърмене – консултирайте се с вашия лекар, преди да добавите семена към вашата диета.

Не е изключена индивидуална непоносимост към продукта, така че ако не сте опитвали сусам преди, започнете с малки порции, като постепенно увеличавате броя на семената.

Сусам в кулинарията

Полезен съвет: за да се възползвате максимално от ценните качества на сусама, е добре да го купувате сух и да го консумирате след накисване или загряване. Не пържете семената, тъй като при пържене стават най-обикновена подправка. Така няма да можете да се възползвате от неговите полезни свойства.

Сусамовите семена с ярък вкус служат като съставка на различни салати, печива и десерти. В допълнение към необичайния вкус, както вече беше споменато, сусамът съдържа цял списък от ценни вещества.

Сусамът е идеална добавка за салати, върви добре със зеленчуци и ориз. Още по-вкусен е ако се смеси с фурми и мед. А таханът (сусамовото масло) се използва като пикантна основа за салатни дресинги, сосове, дипове и хумус.

Източник: ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *