Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Научен факт: Само след два месеца може да изглеждате с три години по-млади

Феноменалните резултати идват от правилното хранене и упражнения, а по-млади ставаме и заради онова, което сме решили да направим за своето здраве

по-млади

Воденето на здравословен начин на живот наистина е полезно за това да изглеждаме по-млади, но и да бъдем по-здрави. Всъщност, това изобщо не изисква кой знае какви инвестиции. Правилното хранене, съчетано с много сън и редовни упражнения – особено ако освен силовите тренировки бягате, ходите или въртите педали на колело или велоергометър – имат благоприятен ефект върху тялото.

Но как този прословут здравословен начин на живот допринася за подобряване на здравето и дори, както някои твърдят, за това да изглеждаме по-млади? Защо се получава така? Частично отговорите са дадени от шведски учени от института Каролинска в Стокхолм. Техните изследвания показват, че проблемът е в нашите гени, които започват да работят по различен начин. И дори на места се променят напълно.

Както установиха изследователите, редовните упражнения, например, причиняват така наречените епигенетични промени – тези, в резултат на които някои гени стават по-активни, докато други, напротив, стават пасивни. Метилирането на ДНК задейства такива процеси – а именно добавянето на метилова група, състояща се от един въглероден атом и три водородни атома към молекулата на ДНК. Това по никакъв начин не засяга последователността на ДНК-то. Обаче начинът, по който работят гените – тяхната така наречена експресия – се променя. Някои гени се изключват, а други се включват. Това ги прави повече или по-малко чувствителни към биохимичните сигнали на тялото.

Активните гени синтезират протеини, които предизвикват една или друга физиологична реакция в цялото тяло. Пасивните – те не синтезират нищо, което също не преминава без следа.

Шведските учени по същество са разбрали как са свързани упражненията и метилирането.

Както и защо това ни прави по-млади

Техните експерименти включват три дузини здрави мъже и жени, които въртят педалите на велоергометър в продължение на три месеца. Те завързали за педалите само единия крак – експериментаторите искаха да видят по-изразени промени, свързани с упражненията.

Субектите са тествани преди началото на обучението и след – три месеца по-късно. То показа, че метилирането на ДНК се променя при тези, които са „завързани“. Протеиновият синтез се активизира, обмяната на веществата се подобрява, енергийният баланс се оптимизира, намаляват възпалителните процеси в мускулите, от които те най-често стават неизползваеми (обездвижват се). Така хората станаха по-здрави.

Стрелките на биологичния часовник могат да бъдат върнати назад

Изследванията на шведите са продължени от американските им колеги от Института по функционална медицина във Вашингтон, заедно с учени от Израел и Канада. Те също решили да се занимават с метилирането и съответно процесите на епигенетичните промени. Но, американските учени отишли малко по-далеч, като решили експериментално да проучат ефекта върху здравето и биологичната възраст не само с физически упражнения, но и с „правилно“ хранене.

Кара Н. Фицджералд

„Чрез епигенетичния часовник, наречен DNAmAge, вграден във всеки организъм, е възможно да се определи биологичната възраст, която не винаги съответства на календарната“, казва Кара Н. Фицджералд, която ръководи изследването. – Просто трябва да оцените степента на метилиране.“

В експериментите учените включили 43 мъже на възраст от 50 до 72 години

Половината от тях са спортували два месеца без прекъсване, поне по 30 минути на ден. Спали са поне 7 часа на денонощие, дишали са по системата на йогите (най-елементарната), като по този начин са релаксирали (т.е. през останалото време са дишали нормално – както си дишат). В същото време субектите бяха ограничени в консумацията на животински протеини и въглехидрати. Те залагали най-вече на зеленолистни зеленчуци, зеле, ядки и семена и растителни хранителни добавки, овкусени с млечнокисели бактерии.

Диетата на участниците в експеримента била близка до умерено периодично гладуване, по време на което не са можели да ядат в продължение на 12 часа – от 19 до 7 сутринта.

Учените оценили епигенетичните промени, настъпили в тялото, като сравниха ДНК проби, взети от слюнката преди и след експериментите.

Резултат: през двата месеца, докато мъжете се придържали към препоръчания здравословен начин на живот, техните епигенетични часовници „изостанали“ с 1,96 години. Тоест субектите не остаряха, а напротив, станали по-млади с почти две години.

Сред мъжете от контролната група, които не са променили нищо в живота си – не са спортували и са продължили да ядат всякакви „боклуци“, „стрелките“ са изпреварили с 1,27 години. Тоест „безделниците“ са остарели също с горе-долу толкова време.

Средната разлика между двете групи е 3,23 години

Това означава, че след като са започнали да водят здравословен начин на живот, мъжете в крайна сметка са се подмладили.

Кaра Фицджералд и нейните колеги смятат, че са получили убедителни „доказателства за обръщане на епигенетичния процес на стареене в контролирано клинично изпитване“.

Нека силата е с бабите

Австралийски учени от университета Дийкин потвърдиха, че „здравословното метилиране“, провокирано от физическа активност, има благоприятен ефект във всяка възраст. И ще е от полза за всеки пол, без значение, че и двата експеримента – на шведските и на американските учени – са проведени с мъже.

Професор Робин Дейли

Експериментите на австралийците, ръководени от , включвали сто жени в много напреднала възраст – от 60 до 90 години. Те трябвало да правят не особено сложни силови упражнения.

Половината от „атлетките“ са били на специална диета, но не на растителна основа. Напротив, те хапвали нормални порции червено нетлъсто месо.

Последвалите анализи показаха, че протеиновите храни изобщо не са вредни за възрастните хора. Същото важи и за силовите упражнения. Само ходене, както много хора съветват, не е достатъчно.

Всички възрастни „спортисти“, които участвали в експериментите, станали по-весели и по-силни

Но тези, които са хапвали месо, са спечелили около 20 процента повече сила и мускулна маса от своите „зеленчукови“ конкуренти.

Освен това, при възрастните, които умерено вкарали в диетата си месо, се подобрили хормоналните нива и мозъчната дейност.

Източник: www.henryford.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *