Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

На каква възраст трябва да спрете да пиете кафе?

На каква възраст кафето е безопасно и на каква става вредно и трябва да спрете да го пиете. Лекарите имат удивителни отговори на тези въпроси

кафе

Честно казано, някои от отговорите са парадоксални и шокиращи. Ще ги разгледаме всички.

Стандарти за пиене на кафе

Първо, няколко думи за стандартите за консумация на кафе като цяло. Те са одобрени в много страни и в по-голямата си част се основават на съдържанието на кофеин в напитката. Това се обосновава с факта, че то е основното активно вещество в кафето и има много негативни ефекти. И следователно, голяма част от тези стандарти се прилагат не само за кафето, но и за други кофеинови напитки.

Дневното адекватно ниво на консумация съответства на 50 милиграма кофеин, а горното допустимо ниво е 150 мг.

В някои страни от Европейския съюз безопасната доза е двойно по-висока – 300 мг кофеин на ден. А в САЩ и Канада „летвата“ е още по-висока. Например, експерти от Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) заявяват, че „в общата популация от здрави възрастни няма повишен риск от развитие на потенциални неблагоприятни ефекти от кофеина, когато приемът на кофеин е ограничен до 400 милиграма на ден.“ За да изчислите приема на кофеин от кафе и други напитки, можете да използвате следната таблица като ръководство.

Ами старите хора?

Много хора си задават въпроса: на каква възраст трябва да се откажа от кафето?

Всъщност, този въпрос не е много правилен. В края на краищата паспортната възраст може да бъде много различна от биологичната възраст и дали да пие кафе или не, човек трябва да реши лично в зависимост от състоянието си. Ако напитката носи удоволствие и не предизвиква странични ефекти, тогава тя може да се пие дори в много напреднала възраст. Но дори ако кафето повишава кръвното налягане при 40-годишен човек, причинява сърцебиене, киселини или безсъние (това са типичните ефекти на кофеина), тогава е по-добре да се откажете от него.

Обикновено се случва така, че в един момент човек губи интерес към тази напитка поради нейния негативен ефект. И е разбираемо, че няма да имате желание да пиете кафе, когато например ви вдига кръвното и ви боли главата.

Кафето враг ли е на младостта?

Но сред всички тези препоръки се откроява едно парадоксално изследване, публикувано през 2013 г. в известното научно списание Mayo Clinic Proceedings. Учените наблюдавали повече от 40 хиляди души и установили, че сред мъжете под 55-годишна възраст, които пият най-малко 28 чаши кафе на седмица (т.е. около 4 чаши на ден), смъртността е с 56 процента по-висока, а сред жените е два процента по-висока! В същото време кафето вече не вреди на хората над 55 години – не повишава смъртността. Как да си обясним това?

Няма точен отговор на този въпрос. Учените, провели изследването, са склонни да смятат, че отрицателното въздействие на кафето върху някои хора се дължи на генетична предразположеност – тази напитка не е за тях. Може би те имат вродени метаболитни характеристики, свързани с обработката на кофеин или другите компоненти на кафето. И има много от тях в тази напитка, около хиляда. В крайна сметка кафето е коктейл от полезни и вредни компоненти и кои от тях водят до преждевременна смърт, все още трябва да се проучи и разбере. За съжаление, това изследване не е получило някакъв по-сериозен отклик в научния свят. Всъщност, с течение на времето, то беше заглушено.

Но ако учените са прави, тогава е по-добре да не злоупотребявате с кафе в ранна възраст. Самите автори на изследването го формулират по следния начин: „Вярваме, че е разумно повечето млади хора да обмислят и да пият кафе под 4 чаши на ден (напр. 2 чаши), както и да го пият по този начин поне през по-голямата част от живота си. Може да се каже, че това съответства на умерена консумация.“

Източник: www.wellandgood.com

Неврохелт плюс
Неврохелт плюс – чудо за възстановяване на мозъка

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *