Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Смесване на алкохол и антибиотици – странични ефекти, нежелани реакции и вреди за организма

В тази статия ще намерите пълна разбивка на това кои антибиотици не трябва да смесвате с алкохол

алкохол и антибиотици
Пинето на алкохол и антибиотици по едно и също време не е добра идея

Едно две питиета на ден не са проблем, но когато сте на антибиотици, дори една напитка може да причини неблагоприятни странични ефекти или да отслаби действието на лекарството. В тази статия ще ви дадем списък с най-често изписваните антибиотици и реакциите, които може да се наблюдават при комбинацията им с алкохол.

„Има някои антибиотици, които е почти сигурно, че ще причинят силни, отрицателни странични ефекти, когато се смесват с пиене на алкохол”, казва Джесика Нухаванди, фармацевт в Лос Анджелис, Калифорния, и съосновател на Honeybee Health, онлайн аптека.

 

Според д-р Нухаванти антибиотиците, които имат особено силна реакция с алкохол, включват:

 

  • Метронидазол (Flagyl) е антибиотик, използван за лечение на бактериални или паразитни инфекции във вагината, стомаха, черния дроб или мозъка.
  • Тинидазол (Tindamax) е антибиотик, който се използва за лечение на инфекции във вагината и червата.

Когато приемате тези антибиотици, трябва да стоите далеч от алкохол, вино и бира. Също така трябва да избягвате всичко, което съдържа алкохол, включително сироп за кашлица и вода за уста, казва Нувхаванди.

 

Консумацията на алкокохол с горепосочените антибиотици ще доведе силни странични ефекти, като:

  • Коремни спазми
  • Гадене
  • Главоболие
  • Повръщане
  • Ускорен сърдечен ритъм

Ако случайно пиете, докато приемате антибиотици, страничните ефекти обикновено изчезват в рамките на няколко часа. Въпреки това, ако изпитвате тежка реакция след прием на антибиотици и алкохол, потърсете медицинска помощ от лекаря си или се насочете към спешна помощ.

 

Други често срещани антибиотици, които не е препоръчително да се комбинират с алкохол, въпреки че нежеланите реакции могат да бъдат по-леки, включват:

  • Сулфаметоксазол-триметоприм (Bactrim DS), който се използва често за инфекции на уринарния тракт или кожни инфекции. Той има подобни странични ефекти като метронидазол.
  • Цефотетан (Cefotan), който се изписва за лечение на инфекции в белите дробове, кожата и костите, също има подобни странични ефекти като метронидазол.
  • Линезолид (Zyvox), който се предписва за лечение на кожни инфекции и пневмония, има силни взаимодействия с бира, дори безалкохолна бира, и червено вино. Пиенето по време на приема на линезолид може да доведе до скокове на кръвното налягане.
  • Изониазид (Nydrazid) се използва за лечение на туберкулоза и може да претовари черния дроб, когато се комбинира с алкохол.

Можете да възобновите пиенето на алкохол, след като антибиотикът се изчисти от вашата система, което обикновено е три дни след последната доза.

 

Има ли антибиотици, с които можете да се пие?

 

Въпреки че е най-добре да не пиете, докато сте на антибиотици, има някои често предписвани медикаменти, които няма да станат по-малко ефективни при умерен прием на алкохол. Те включват:

  • Флуклоксацилин (известен също като флоксацилин) се използва за лечение на кожни, костни и ушни инфекции. Неговите нежелани реакции обикновено се изразяват в гадене и диария.
  • Амоксицилин обикновено се предписва за инфекции на дихателните пътища и пикочните пътища. Може също да се предписва заедно с други лекарства за стомашни инфекции и язви и може да причини стомашно-чревно разстройство.
  • Амоксицилин и клавуланат (Аугментин) могат да се предписват за инфекции на синусите, дихателните пътища или пикочните пътища. Страничните ефекти включват диария. Лекарството също така носи предупреждение за употреба при пациенти с чернодробна дисфункция, цитирайки редки случаи на чернодробна токсичност. Поради тази причина е добре да избягвате всякакви алкохолни напитки по време на курса на лечение с това лекарство.
  • Азитромицин (Zithromax) често се предписва за лечение на респираторни инфекции като пневмония. Нежеланите реакции, които най-често се наблюдават при това лекарство, се изразяват в стомашно-чревни смущения като гадене и диария.
  • Цефалексин (Keflex) се предписва за инфекции на дихателните пътища или кожата и неговите странични реакции включват стомашно-чревно разстройство. Рядък, но сериозен страничен ефект е увреждане на черния дроб.
  • Ципрофлоксацин се предписва за лечение на редица заболявания, включително инфекции на кожата и костите, инфекциозна диария и инфекции на уринарния тракт. Флуорохинолоните като ципрофлоксацин идват с предупреждения за редки, но сериозни реакции, включително тендинит, невропатия и чернодробна токсичност.

Умерената консумация на алкохол с горепосочените антибиотици няма да намали ефективността им, но все пак ще попречи на оздравителните процеси в организма и ще постави черния дроб под стрес. Също така може доведе до влошаване на страничните ефекти. Пиенето на алкохол отслабва имунанта система, което никога не е добре при наличието на инфекция.

„Не всички антибиотици водят до сериозно взаимодействие, когато се сместват с алкохол, но като цяло, когато някой е на антибиотична терапия, се опитва да се бори с инфекция и имунната му система е отслабена”, подчерата Нухаванди.

алкохол и антибиотици
д-р Джесика Нухаванди, фармацевт в Лос Анджелис, Калифорния, и съосновател на Honeybee Health

 

Заключение:

 

Смесването на алкохол и антибиотик никога не е добра идея! Дори да нямате силни нежелани реакции, алкохолът намалява способността на тялото да се бори с инфекциите, тъй като понижава имунитета. Освен това комбинацията от алкохол и антибиотик може да утежни значително работата на черния дроб. Не е препоръчително да пропускате доза от антибиотика, само за да пиете.

Източници: https://www.insider.com; https://www.alcoholrehabguide.org; https://pixabay.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *