Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

След коронавирус стомахът и червата страдат сериозно: как да се справим

Стомахът и червата понасят тежестта на прекарания преди година ковид така, все едно сте се разболели вчера

стомахът

Много хора, прекарали коронавирус дори в лека форма, се оплакват от проблеми със стомашно-чревния тракт. Какво се случва с храносмилателните органи по време на ковид, как да избегнем нарушаване на работата им и да се възстановим бързо? На тези и други въпроси отговаря д-р Андрей Харитонов, опитен гастроентеролог и кандидат на медицинските науки.

Стомахът трябва да се справи с двоен удар

„Стомашно-чревният тракт наистина страда от коронавирусната инфекция“, потвърждава експертът. – В същото време, от една страна, собствените ни действия могат да бъдат вредни. На първо място самолечението, когато хората приемат с шепи лекарства „за ковид“ по съвет на роднини или приятели. Или лекарите предписват медикаменти, от които много пациенти всъщност не се нуждаят, когато са болни от коронавирус. Например, те веднага започват да лекуват кашлица поради вирусна инфекция с антибиотици. Това може да доведе до развитие на странични ефекти – диария, лекарствено увреждане на черния дроб и др.

От друга страна, самият вирус има негативен ефект върху стомашно-чревния тракт. Може да причини увреждане на клетките в стомаха и червата, което би могло да предизвика храносмилателни разстройства заради вирусната инфекция.“

Това обаче не е всичко. При наблюдение на хора, преболедували COVID-19, е открит още един феномен, казва д-р Харитонов

– Последните проучвания показват, че след преболедуване от ковид рискът от развитие на функционални заболявания на храносмилателната система нараства 6-12 пъти. Говорим за функционална диспепсия и синдром на раздразнените черва (IBS).

Нека обясним: при функционални разстройства самите храносмилателни органи очевидно не са увредени, но възниква неизправност в тяхната работа – двигателната функция е нарушена и чувствителността на неравномерната органна система рязко се повишава. И това, което обикновено се възприема безболезнено от стомашно-чревния тракт, при функционална диспепсия и синдром на раздразнените черва започва да причинява болка и други неприятни симптоми. Гладене, парене в корема, тежест след хранене, диария, запек и др. при такива хора могат да се появят при стрес, недоспиване, обилен обяд или кратко гладуване. Стомахът предпочита в храненето да има баланс и да се случва редовно.

Как да си помогнем?

– Преди всичко ви съветвам да се ваксинирате. Това ще ви предпази от тежка инфекция и ще намали риска от инфекция, а оттам и вероятността от развитие на постинфекциозни функционални стомашно-чревни заболявания, съветва д-р Андрей Харитонов. – Също така ви призовавам да не пиете антибиотици без лекарско предписание (при коронавирус антибиотици всъщност рядко са необходими, само за малък брой пациенти). Можете да приемате най-обикновени антипиретици и болкоуспокояващи у дома – парацетамол или ибупрофен.

Що се отнася до народните средства, които уж предотвратяват проникването на коронавирус в клетките, или продукти, които уж могат да „неутрализират“ възпроизвеждането на вируса, това са митове. Няма нищо подобно.

Ако човек има тревожно разстройство или депресия, тогава рискът от развитие на функционални стомашно-чревни разстройства след прекаран ковид нараства значително, предупреждава лекарят. Ето защо е препоръчително да вземете мерки за нормализиране на психическото състояние – свържете се със специалисти и, ако е необходимо, използвайте лекарства, предписани от лекар. Ако вече сте били диагностицирани с функционална диспепсия или IBS, тогава основните методи за лечение на такива нарушения са корекция на начина на живот и хранене, отново намаляване на тревожността и нормализиране на съня. Както и приема на определени групи лекарства, включително невромодулатори. Тези медикаменти намаляват чувствителността на нервите в стомаха или червата. Те включват по-специално антидепресанти.

Трябва ли диетата да изобилства от протеини и пробиотици?

В интернет често има съвети: по време на коронавирус и след него, за бързо възстановяване, трябва да заложите на протеинови храни (месо, птици, извара, сирене, яйца). Допълнителното снабдяване с протеини, от които са изградени всички клетки на нашето тяло, ще подобри процесите на регенерация. Вярно ли е това?

– При активен инфекциозен процес наистина понякога се препоръчва да се увеличи калорийността на диетата, особено ако заболяването е тежко. Тялото изразходва повече сила и енергия, за да се бори с инфекцията, обяснява д-р Андрей Харитонов. – Затова приемът на малко повече протеини от обикновено е интелигентен подход. Но не трябва да очаквате някакво чудотворно ускоряване на възстановяването или справяне със заболяването от протеиновите храни. Не става така.

Що се отнася до пробиотиците, съвременните научни данни не потвърждават тяхната ефективност при възстановяване на чревната микрофлора след инфекция или употреба на антибиотици, подчертава експертът. Тоест, стомахът няма да получи осезаеми ползи, но ще похарчите пари.

„При някои пациенти приемът на пробиотици може да намали риска от диария, докато приемат антибактериални лекарства. Но това се отнася само за определени категории пациенти и ефектът не се наблюдава при всички“, уточнява лекарят.

Как да възстановим увредената микрофлора?

– Тайната е проста: това е нормално, пълноценно хранене. Бактериите, които живеят в нашите черва, „обичат“ най-вече фибрите, тоест диетичните фибри. Техните основни източници са зеленчуци, плодове и пълнозърнести зърнени храни или продукти от тях (макарони, пълнозърнест хляб), бобови растения. Полезни са и ферментиралите храни (кисело зеле, комбуча), ферментирали млечни продукти (кефир, кисело мляко). Но няма да има „супер бонус“ от тях – фибрите са много по-ефективни.

Ако пресните зеленчуци и плодове започнат да причиняват дискомфорт

Много хора се оплакват, че след инфекция ужасно искат да ядат пресни зеленчуци и плодове, но те ги карат да се чувстват зле. Стомахът е подут, усещат тежест и други проблеми. Защо е това и какво може да се направи?

– Както вече стана ясно, ковид може да доведе до развитие на функционални разстройства, диспепсия и раздразнени черва. IBS се характеризира с влошаване на поносимостта към някои зеленчуци и плодове. В такива случаи, първо, препоръчваме да започнете с малки порции. Напълно възможно е след две ябълки или круши да се „надуете“, но една или само половина ще понесете по-леко. Второ, следете кои храни предизвикват неприятни реакции. Опитайте нещо различно. И накрая, специални таблици са разработени в помощ на хората с IBS. В тях са посочени продуктите и техните количества, чиято консумация намалява риска от развитие на нежелани симптоми. Това е така наречената диета с ниско съдържание на FODMAP (примери можете да намерите в интернет по името на диетата).

Пийте кафе и яжте красиви ястия

Гастроентерологът Андрей Харитонов цитира един интересен факт. Едно проучване е установило, че на пръв поглед непривлекателни храни могат да увеличат симптомите на диспепсия (тежест след хранене) дори при здрави хора! Нашият стомашно-чревен тракт възприема красиво поднесените ястия с гръм и трясък.

Освен това лекарят опровергава погрешното схващане, че ако имате заболявания на храносмилателната система, уж е по-добре да се въздържате от кафе. Ето какво наистина казва науката:

– кафето не причинява гастрит и язва;
– не е забранено при хроничен панкреатит, тъй като не уврежда панкреаса;
– ароматната напитка помага при запек, стимулира подвижността на дебелото черво;
– кафето предизвиква свиване на жлъчния мехур и по този начин намалява риска от жлъчнокаменна болест;
– редовното пиене на кафе намалява риска от рак на черния дроб.

В същото време кафето може да засили симптомите на някои храносмилателни заболявания, които човек вече има: понякога стомахът боли, има гадене и киселини. Ако имате такива индивидуални реакции, тогава е по-добре да се въздържате от напитката. Но самото кафе в никакъв случай не може да причини стомашно-чревни заболявания, подчертава лекарят.

Източник: ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *