Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Случаите на Ковид-19 се покачват, ще има ли отново ограничителни мерки?

Нов вариант на Ковид-19 се разпростанява в Европа и един от симптомите е възпаление на очите. По-опасен ли е и ще се налагат ли отново ограничения? 

разпространение на ковид-19

Европейските здравни служители предупреждават, че новият, силно мутирал вариант, наречен Пирола, циркулира на континента и може да е причина за повишаване на случаите на ковид инфекции.

Щамът, официално наречен BA.2.86, беше открит спорадично през август и може да бъде фактор за сегашното забележимо увеличение на инфекциите, се казва в изявление на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC).

Длъжностни лица от Европа насърчават страните да удвоят усилията за ваксиниране срещу Ковид-19 с наближаването на есента и зимата в Севрното полукълбо, особено за хора, изложени на риск от сериозно протичане на болестта.

Няма доказателства, че нововъзникващите варианти са свързани с по-тежко заболяване или намаляване на ефективността на ваксината, казва в изявлението директорът на ECDC Андреа Амон.

Андреа Амон, директор на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC)

Все пак сегашното нарастване на инфекциите идва във време на увеличени пътувания, големи събирания и съвпада с докладите за отслабваща имунологична защита срещу инфекция, каза агенцията.

Европа също отбеляза спад в усилията за наблюдение на коронавируса тази година, което потенциално затруднява политиците да реагират бързо на възникващи заплахи от разпространението му.

Учените наблюдават внимателно новия щам, защото има много нови мутации, което увеличава възможността да се разпространи. Твърде рано е обаче да се разбере дали предизвиква по-тежки симптоми от по-старите варианти, според изявление на американските центрове за контрол и превенция на заболяванията миналата седмица.

 

Какви са симптомите на Пирола?

 

Тъй като броят на случаите, заразени с Пирола, е малък, не е ясно дали новият вариант идва с много по-различни симптоми. Вариантите, наблюдавани до момента, причиняват кашлица, болки в гърлото, хрема, умора, болки и промени в обонятелните и вкусовите сетива.

Експертите също не са сигурни дали е по-заразен от другите варианти, но някои учени казват, че като се има предвид колко нови мутации показва, вероятно няма да съответства на настоящия имунитет, който хората са изградили срещу Ковид-19 чрез ваксинации и възстановяване от болестта.

Световната здравна организация (СЗО) казва: „Необходими са повече данни, за да разберем този вариант на Covid-19 и степента на разпространението му. Но броят на мутациите заслужава внимание. СЗО ще информира страните и обществеността, когато научим повече.“

Проф. Тодор Кантарджиев, съветникът по здравните въпроси на Столична община, казва, че често наблюдаван симптом на този вариант е възпаление на очите.

„То най-често засяга децата. 25% от подрастващите, които се разболяват, имат възпаление на очите”, обяснява вирусологът.

проф. тодор кантарджие за ковид-19
Проф. Тодор Кантарджиев

Експертите смятат, че е нормално със започването на учебанта година и завръщането на хората от почивки да има покачване на заболелите.

По думите на професора няма да се стигне до драматично повошаване на случаите, но призовава хората да се ваксинират. Това е особено важно за възрастните над 65 години и тези с компрометирана имунна система или хронични заболявания.

Припомняме, че от 27 септември всеки над 65 годишна възраст може да си постави от новата еднодозова ваксина срещу Ковид-19 напълно безплатно.

 

Ще има ли отново ограничения и мерки против разпространението на вируса?

 

Министърът на здравеопазването, проф. Христо Хинков съобщи на 27.09, че държавата е нащрек заради покачването на инфекциите в страната, но към този момент опасност няма.

Той увери също, че регионалните здравни инспекции следят обстановката внимателно. Също така ще бъдат осигурени допълнителни ваксини.

„Засега няма опасност и не са достигнати нива на разпространение на вируса, които да изискват конкретни мерки. От всички РЗИ се изисква да бъдат в готовност и в случай, че има нужда да предприемат действия”, обяснява още министърът.

За последния месец заболелите от ковид са се увеличили със 7 пъти. На днешната дата (28.09) има 238 новодиагностицирани през последните 24 часа, като 63,87% от тях не са ваксинирани. Пациентите, настанени в болница към този момент са 315, а 19 от тях са в интензивни отделения.

Източници: https://www.luxtimes.lu; https://www.standard.co.uk; https://telegraph.bg; https://www.bgonair.bg; https://www.freepik.com/

Изглед на опаковката на продукта Доктор Силвър Dr. Silver
СРЕБЪРНАТА ВОДА, направена с новия генератор за сребърна вода Dr.Silver, е с още повече ползи за здравето

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *