ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

От хапване до бедствие: Как да избегнете хранително отравяне

Степента на хранително отравяне нараства през летните месеци, тъй като бактериите растат и се размножават по-бързо в топлото време

Случаите, в които приготвяме и ядем храна на открито, значително увеличават риска от заразяване и последвало хранително отравяне.

Какво е хранително отравяне?

Има над 250 различни специфични заболявания, свързани с бактерии, които могат да причинят едно такова състояние, каквото е хранителното отравяне. Някои от по-често срещаните са Salmonella, E. coli, Botulism и Listeria. Тези заболявания причиняват различни симптоми, вариращи от двойно виждане, тежка диария, повръщане и треска.

В много случаи хората, които получават хранително отравяне, ще имат само леки симптоми, които могат да бъдат лекувани у дома. Но други могат да бъдат много опасни, особено за малки деца, възрастни хора и хора със състояния, които отслабват имунната система. Незначителните симптоми, като лека диария, дехидратация, повръщане и треска, могат да бъдат лекувани у дома. Все пак е важно да информирате личния лекар за симптомите, ако не започнете да се чувствате по-добре веднага. Трябва да посетите болница ако има тежка диария или повръщане за повече от един ден. Това важи особено в случаите, в които симптомите включват тежка дехидратация, затруднено дишане или кървава диария. Тогава направо викайте Бърза помощ.

Как да предотвратите хранително отравяне през лятото?

Вкусната храна трябва да носи радост и удоволствие. Но понякога забавен приятелски пикник сред природата или уютна вечеря със семейството ни изненадва с напълно неприятно продължение.

Как да не се отровите от храната и какво да направите, ако това внезапно се случи ще разберем от съветите на д-р Надежда Пахомовская, гастроентеролог и доктор на медицинските науки.

Надежда Пахомовская

През лятото рискът от хранителни заболявания е много по-висок. Дори храната, съхранявана в хладилник, се разваля преждевременно в горещото време. Сурово месо, птици, риба и морски дарове (включително мариновани), деликатеси и сандвичи, салати, нарязани плодове и зеленчуци, както и млечни продукти могат да престоят само 2 часа извън хладилника през лятото и в горещо време. А при температура на въздуха над 32° C – не повече от час.

Предотвратяването на хранително отравяне е много ефективно ако спазвате ето тези инструкции

1. Винаги мийте ръцете със сапун, когато идвате от улицата, след използване на тоалетната и преди хранене.

2. Пийте само преварена или бутилирана вода.

3. Не яжте нищо навън. Нарушенията на санитарния и епидемиологичния стандарт в заведенията също могат да причинят хранително отравяне. Не купувайте салати или готвени меса от места, където хигиената е съмнителна.

4. Изплакнете обилно зеленчуците, плодовете и зелените подправки под течаща вода. Никога не яжте нищо, без да го измиете (дори плодове и зеленчуци от вашата собствената градина). Като избършете ябълката, ще премахнете само видимата мръсотия.

5. Използвайте антисептици и мокри кърпички на алкохолна основа. Имайте запас от чиста вода, мокри кърпички и антисептик ако отивате на пикник сред природата. Отстранете видимата мръсотия със салфетки, след това измийте ръцете с вода и завършете с антисептик.

6. Пържете добре месото, рибата и зеленчуците

Съхранявайте нетрайни и готови за консумация храни в хладилник или охладител. Сервирайте ги на масата на малки порции. По време на пикника не дръжте сготвеното месо или риба на скарата.

7. Следете срока на годност . Невъзможно е да използвате продукт с изтекъл срок на годност, дори ако изглежда нормално и мирише добре.

8. Не яжте домашно приготвени консерви. Особено ако не сте сигурни в качеството на обработката на съставките и условията на съхранение.

9. Не поставяйте сурови и варени храни (месо, риба) в един съд. Така ще избегнете заразяване на готовите ястия с болестотворни бактерии от суровите храни. Използвайте различни дъски за рязане на месо, риба, зеленчуци, хляб.

10. Не купувайте гъби от импровизирани сергии на пътя. Предпочитайте гъбите от големите магазини или организирани пазари. Събирайте ги само ако ги познавате добре, избягвайте условно ядливите, старите и червиви гъби. Измийте ги непосредствено преди готвене. Не давайте на децата диворастящи гъби. Според статистиката в 62% от случаите деца под 6-годишна възраст стават жертва на отравяне с гъби.

11. Не забравяйте да сменяте гъбите за съдове и кухненските кърпи на всеки 3-5 дни . Влажността и топлината насърчават размножаването на патогенни бактерии.

12. Бъдете умерени в храненето! След обилно похапване често се появяват оплаквания от усещане за пълнота в стомаха, тежест, оригване, киселини и гадене. Всички тези диспептични явления преминават, човек трябва само да нормализира диетата.

„Нещо не е наред с мен…“

Най-честите симптоми на хранително отравяне са:

• Повръщането и редките изпражнения могат да доведат до дехидратация.
• Болка в корема. Случва се с различна интензивност, под формата на контракции или постоянно, има и къркорене.
• Висока телесна температура. Обикновено се повишава до 37,5°C, но при тежки отравяния може да надхвърли 39°C.
• Общо влошаване на здравето, слабост, летаргия, втрисане, сърцебиене, вероятно припадък.

ВАЖНО!

След заболяване или прием на антибиотици е необходимо да се направи и курс от пробиотици за възстановяване на чревната микрофлора. Микроорганизми от клас Saccharomyces boulardii, както и представители на няколко щама лакто- и бифидобактерии, са потвърдили своята ефективност в редица клинични проучвания. За ефективността е важен и броят на микроорганизмите (оптимално 109-1010 CFU на 1 доза). Когато избирате пробиотик, не забравяйте да се консултирате с лекар или добър фармацевт.

Как се лекува хранително отравяне

Изплакнете стомаха и направете очистителна клизма . Необходимо е да изпиете 2-3 чаши чиста вода на един дъх и, като натиснете корена на езика, да предизвикате повръщане.

След това, възможно най-скоро, вземете ентеросорбент (Полисорб, Ентеросгел, Бял въглен (Окси Детокс), Смекта и др.). Приемайте лекарството според указанията.

Използвайте разтвори за орална рехидратация, за да предотвратите дехидратацията. Те ще попълнят загубените течности и ще предотвратят загубата на електролити.

При продължително неукротимо повръщане вземете антиеметик (Церукал, Ондансетрон). Лекарства, които намаляват чревната подвижност (например Лоперамид), напротив, не се препоръчват, тъй като потискането на диарията ще доведе до натрупване на токсини в чревния лумен.

Ако болката в корема или слабостта се увеличи, ако е налице фотофобия, главоболие, треска, обрив по тялото или кръв в изпражненията се посъветвайте с лекар.

Не се самолекувайте с билки и съвети от рода на: една жена каза

Имайте предвид, че неконтролираният прием на антибактериални лекарства води до резистентност на бактериите към антибиотиците и други странични ефекти. Най-страшните усложнения са свързаната с антибиотици диария и псевдомембранозен колит. Не забравяйте, че повечето диарии са вирусни по природа и антибактериалните лекарства не действат на вирусите.

Спазвайте диета. През първите 10-14 дни след хранително отравяне от менюто трябва да се изключат мляко и кисело-млечни продукти, пресни зеленчуци и плодове, пикантни, пушени храни, подправки, сладкиши, бяло зеле, бобови растения и др.

Източници: www.genesismedical.org, kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *