БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Лечение на разстройството (диарията) – витамини и минерали, диета, билки, хомеопатия и още…

Симптомите на разстройството (диарията) не могат с нищо да се сбъркат. Това са стомашни болки и неудържими пориви за изхождане.

Но ако по отношение на диагностиката няма никакви затруднения, то не е толкова лесно да се открият причините.

Разстройството
Разстройството е изключително неприятно състояние, което може да съсипе деня или почивката ви

Често разстройството е предизвикано от храна, към която имате повишена чувствителност (хранителна алергия). Мнозина не понасят лактозата, затова получават разстройство след консумация на млечни продукти. Рязкото увеличаване на употребата на захар и целулоза също може да предизвика диария, както и зелето, което предизвиква усилено образуване на газове.

Раздразването на червата, предизвикано от диарията, може да предизвика вирусни и бактериални инфекции. Не си въобразявайте, че това не ви засяга. Помислете: всеки внезапен, дори незначителен стрес, може да предизвика разстройство. То може да бъде свързано с приемането на някои лекарства, особено антибиотици, употребата на напитки, подсладени със сорбит – заместител на захарта.

Обикновено разстройството не продължава повече от 3 дни. Лесно ще се справите с него с помощта на природните средства. Специалистите не препоръчват “стягащи” препарати, купени без лекарско предписание – организмът сам е в състояние да се избави от токсините, само трябва малко да му се помогне.

Лечение на разстройство с диета

Пийте повече течности, за да предотвратите обезводняването.

Разстройството диета
Разстройството диета

Компенсирайте загубата на електролити (минерални вещества) с прясно изцедени сокове. Разреждайте плодовите сокове с вода. Традиционно народно средство при диария е да се пие отвара от живовляк и чай от шипка и да се подложите на глад.

Избягвайте кафето (то може да засили разстройството), алкохола и газираните напитки, не яжте студена храна, не пийте студени напитки.

Топлата храна помага на храносмилането. Много е полезна отварата от ориз. Изпивайте по 3 чаени чаши дневно.

Препоръчително е да не се консумират млечни продукти (с изключение на обезмаслено кисело мляко), бобови зеленчуци, жито, мазни и твърди храни, както и продукти, които според вас могат да предизвикат алергична реакция в организма ви.

Опитайте да взимате пектин във вид на добавка. Това е разтвор, в който има целулоза, която се е утвърдила като традиционно народно средство срещу разстройство. При смесването му с вода се получава желеобразна маса. Приема се по 1 супена лъжица 3 пъти дневно.

Препаратите, приготвени на базата на ацидофилни бактерии, възстановяват чревната микрофлора. Препоръчва се доза от 1/2 чаена лъжичка 3 пъти дневно.

Яжте банани, ориз и ябълки, пийте чай. Тези продукти се използват като лечебно средство при всякакви разстройства в работата на храносмилателния тракт, както и при диария.

Когато изпражненията ви започнат да се оформят, можете, отначало в малки количества, да употребявате обичайна храна. Това могат да бъдат супи, добре сварен ориз, обезмаслено кисело мляко, картофи, приготвени на пара или сварени, стъргана ябълка.

Повечето храносмилателни проблеми се облекчават, като се яде бавно, дъвче се добре, избягва се изобилното ядене. Никога не бива да се комбинират плодове със зеленчуци, плодове с нишесте и течности с твърда храна. Да се избягва пържена храна и много силни подправки, много горещи или студени храни. Когато човек е в стрес или е болен (особено ако има температура),не бива да яде.

Липсата на достатъчно храносмилателни ензими или солна киселина е причина за много смущения. Те могат да бъдат прибавени като лечебно средство, но преди това трябва да се потърси съвет от специалист по хранене.

Алергиите към храна предизвикват голяма част от храносмилателните смущения и трябва да бъдат изследвани от специалист.

Гладуването (само вода или разреден плодов сос) в продължение на 24 до 48 часа е най-добрият начин за справяне с повечето храносмилателни проблеми. И при все че в повечето случаи е безопасно да се извърши без лекарско наблюдение, добре е да се консултираме с природолечител, за да сме сигурни какво да очакваме от този метод.

Много стомашно-чревни състояния, протичащи с болка, подуване, газове, раздразнени черва и запек са резултат от превес на гъбички (Кандида албиканс). Това се случва най-често при хора, които са лекувани продължително време с антибиотици или стероиди. Гъбичките трябва да се третират от специалист по хранене, запознат с такива състояния. Приемането на противогъбични вещества (чесън, алое вера, зехтин, каприлова киселина от кокосови орехи и др.) и възстановяването на бактериалното равновесие (ацидофили за тънките черва и бифидобактерии за дебелото черво) са важна част от антигъбичното лечение, наред със силно намалената консумация на захари.

Ябълков оцет във вода е доказано народно лекарство при киселини в стомаха.

Пробвайте да пиете този сок, тъй като е богат на калий: Една връзка магданоз, една шепа спанак, 5 моркова и 2 стръка листа от целина. Сложете в сокоизстисквачката и пийте.

Или изцедете сока от връзка магданоз, една шепа листа от цвекло, 2 стръка листа от целина и 4 моркова.

 Витамини, минерални вещества и хранителни добавки

Витамини и минерали за разстройството
Витамини и минерали за разстройството

При хронично разстройство може да помогне фолиевата киселина.

Трябва да се компенсира загубата на натрий, магнезий и други минерали, които при разстройство буквално “изтичат” от организма в големи количества.

Лактик ферментс пробиотик и пребиотик има ефективно действие при разстройство и след антибиотици. Много е добър за възстановяване след лечение с антибиотици.

ВИРУМИН – най-добрият приятел на храносмилателната система. Това е изцяло натурален продукт, защото не съдържа абсолютно никакви консерванти и оцветители. Неговите съставки защитават и успокояват лигавицата на стомаха, помагат за нормалното храносмилане.

 Лечение на разствойство с билки

Билки за разстройството
Билки за разстройството

Направете отвара от корените на ружа – на 1 чаена чаша вода 2 супени лъжици корени. Врат 10 минути на тих огън и отварата се прецежда. Приема се no 1/3-1/2 чаена чаша 3 пъти дневно след хранене при разстройство и болки в червата.

Отвара от корите на нар –  На 1 чаена чаша вода 1 чаена лъжичка нарязани кори. Врат 10 минути на тих огън, запарват се 1 час и течността се прецежда. Пие се no 1/4-1/2 чаена чаша 4 пъти дневно на гладно при разстройство. Смята се за едно от най-силните средства на природната медицина.

Отвара от круши – на 2 чаени чаши вода 1/2 чаена чаша резенчета изсушена круша и 3 супени лъжици овесени ядки. Сваряват се, запарват се 1 час и течността се прецежда. Пие се пo 1/4-1/2 чаена чаша 4 пъти дневно на гладно при диария. Това е едно от най-добрите средства в народната медицина.

Използвайте листа от живовлек при разстройство и температура. Сварете една шепа пресни листа или 2 с.л. сушени в 500 мл вода за 3 минути. Оставете да се охлади, прецедете и пийте.

Сок от алое вера – 25 до 50 г в чаша вода, вземан три пъти дневно, има много успокояващо влияние върху целия храносмилателен тракт. Той действа също противогъбично – елиминира гъбичките, например Кандида.

Мента (в различните й форми) е превъзходно помощно средство за нормализиране на повтарящи се храносмилателни проблеми.

Корен от джинджифил под различни форми помага за нормализиране на храносмилането. Изглежда, че той абсорбира излишната киселина. Две или три капсули от стрития на прах корен след ядене намаляват киселините без странични ефекти.

Възпалени черва се успокояват със стрита на прах кора от североамерикански бряст (Ulmus Rubra). Взема се разбъркан на каша с течност.

Активен въглен помага при болка от раздуване на корема и натрупване на газове. Дори еластична болка на дебелото черво може да се облекчи с осем таблетки въглен, вземан три пъти на ден.

Шведската горчивка (съдържа хидрастис – Hydrastis canadensis, корени от жълта тинтява и пелин), вземана точно преди ядене, помага да се създава подходяща киселинна секреция, когато тя е недостатъчна (честа причина за подуване). Ниска киселинност имат повечето хора с алергии (като екзема и астма) и акне розацеа.

Хемороидна болка може да се облекчи с жълтурче (Celandine) или хидрастис (Hydrastis canadensis).

Чай от лайка – има антибактериални свойства плюс облекчава болката.

Боровинките са богати на антоцианозиди (особено сините и черните), които имат антиоксидантни и антибактериални свойства, както и танини, които предотвратяват диария.

 Ароматотерапия

лечение на разстройството с ароматерапия
лечение на разстройството с ароматерапия

При упорита диария помага етеричното масло от сандалово дърво (приема се по 1-2 капки с мед 3 пъти дневно) или от анасон (3-4 капки върху бучка захар 2-3 пъти дневно). Използва се и етеричното масло от карамфил (2-4 капки в спиртен разтвор или с мед 3 пъти дневно).

Етеричните масла от кардамон, лайка и джинджифил се използват за вани, ароматизиране на въздуха, добавят се в масажното масло.

Правете топли компреси на корема си с етерични масла от лавандула, мира, розмарин, мащерка или хвойна.

Това не се прави в първия ден от разстройството, защото тогава е най-добре да гладувате само на чай.

Хомеопатия

Ако няколко дни след началото на хомеопатичното лечение разстройството ви все още не е спряло, трябва да потърсите лекар.

Aconit 12- при стомашни разстройства, предизвикани от някакъв стрес или след студено питие.

Podophyllum 12-ако изпражненията ви са обилни, воднисти или пръскащи или пюреобразни сжълтеникав цвят. Диарията е по-силна сутрин, болки няма. Изпражненията имат тежка миризма. Разстройството предизвиква слабост в областта на правото черво.

Избраното лекарство трябва да се приема на всеки 30 минути, докато се почувствате по-добре. Когато настъпи стабилно подобрение, постепенно могат да бъдат увеличени интервалите между приемите на лекарството.

Carbo Veg 6 при храносмилателни смущения и газове.

China 9 (хина) при храносмилателни смущения и диарии.

Nux vomica 5 при храносмилателни смущения след консумиране на мазна храна или ако се придружават с парещи усещания.

Лечение със скъпоценни камъни и минерали

При разстройство използвайте еликсир от берил, при дизентерия – от мед. Носете върху накит или дръжте в себе си черен турмалин или опушен кварц.

Силната коремна болка може да бъде сериозна, така че трябва да се потърси колкото е възможно по-скоро помощ от специалист, особено ако е толкова остра и пречи на човек да стои изправен. Или ако болката е хронична и болният губи тегло, а изпражненията му са станали тънки и тъмни. Или ако открие кръв в тях, или се получи диария, която не премине за ден-два. Или ако урината много потъмнее, или ако има болка в горната част на корема и/или ако кожата или бялото на очите получат жълт оттенък.

 Как да се справим с болките?

Има извънредно много причини за коремната болка, като се почне от апендицит и се стигне до болести на жлъчката и просто разстройство. Причините могат да включват проблеми на дебелите и тънките черва, на бъбреците, стомаха,черния дроб, панкреаса, яйчниците, матката или пикочния мехур – при това за много от коремните болки не може да се открие ясна причина.

Когато коремната болка е хронична (повтаря се редовно или е повече или по-малко постоянна), причината би могла да е язва. Стомашните язви предизвикват болка в зона до размера на длан, положена върху стомаха. Обикновено тя се появява на гладно или скоро след започване на хранене, докато болката от дванадесетопръстника е „по-малка“, може да бъде определена точно с пръст и се появява, без да е свързана с храненето.

Когато причината за хроничната болка е някаква форма на коремен рак, широка гама от други симптоми ще привлекат вниманието на лекаря към тази възможност.

Обаче най-вероятни са по-малко сериозните причини, включително инфекция, която довежда до диария, запек, газове (те обикновено предизвикват колики у децата, но са причина за болка и у възрастните). Газовете може да се обяснят със слаба секреция на храносмилателните ензими и сокове, която води до непълно разграждане на храната и последваща ферментация. Други причини са: лоши навици на хранене, пушене, развитие на гъбички (кандида албиканс) след лечение с антибиотик, непоносимост към някои храни, например жито или мляко. Също и поглъщането на въздух – аерофагия – особено при хора, които са неспокойни и чието дишане води до хипервентилация.

Самостоятелна първа помощ

напитки при разстройство
Лечение на разстройството

Забележка: Преди да се приложат методите за самопомощ, трябва да се знае причината. Един опит да се премахне болката от апендицит със самостоятелни мерки може да се окаже фатален. Ако болният знае причината и се отнася към нея отговорно, има начини, с помощта на които може да постигне облекчение на болката.

Най-безопасният и най-добър метод за справяне с повечето храносмилателни оплаквания от остър характер е да се пие само сок от ябълки или моркови в продължение на 48 часа.

Хемороидна болка може да се облекчи с хамамелис З (ако има и болки в гърба) или нукс вомика З.

Загряващ компрес на тялото (без крайниците) за през нощта.

Влажно обвиване на цялото тяло за през нощта.

Редуващи се горещи и студени компреси и напарвания в областта на стомаха, черния дроб или гръбначния стълб. Гореща грейка или горещи кърпи в областта на стомаха след ядене.

Торбичка с лед в областта на стомаха преди ядене.

За болезнени хемороиди – гореща седяща вана. Когато са по-слабо възпалени – горещо и студено.

За бързо облекчаване на подути от газове черва може да се опита глина на прах (фина френска зелена глина или бентонит). Тя абсорбира газовете. Най-безопасният начин да се използва тя е да се погълне чаена лъжичка глина, разбъркана във вода, заедно със супена лъжица ленено семе. Друга възможност е медицинският въглен, приет след ядене, който помага по същия начин.

Загряващ компрес успокоява повечето коремни болки след около 20 мин. Държи се на мястото, докато изсъхне (до 8 часа).

При кисели уригвания се взема лимонов сок или ябълков оцет и гореща вода. Отпива се бавно. Може бавно да се пие един от следните билкови чайове: джоджен, лайка, листа от малина.

Ако нарушеното храносмилане се съпътства от натрупване на газове, се препоръчва чай от ангелика (излива се половин литър кипяща вода върху 25 г нарязан корен и се оставя така 10 мин ). Може да се дъвчат листата или суровия корен.

Твърде малко са хората, които страдат от постоянно разстройство. Не става дума за такова разстройство, което изчезва бързо — така, както се е появило, а за онова заболяване, което години наред не позволява освобождаването на червата от твърди тела. Много малко е писано върху подобни случаи, въпреки че този вид разстройство е много по-опасен от запека.

И така, да обобщим ефективните грижи

Първата и неотложна грижа е коренна промяна в храненето. Да се избягва всичко, предизвикващо ферментиране и газове, като плодове, сурови зеленчуци и най-вече сурово или варено зеле. При възможност да се включи сурово мляко в диетата, прясно сирене, овес, сухари, бишкоти, пресни небелени картофи и пълноценен ориз. Не се забраняват някои затягащи плодове: ябълки, сушени боровинки, банани.

Да се избягва консумирането на зеленчуци и плодове по време на едно и също хранене. Тази предпазна мярка е срещу ферментациите. Важно е също така да се дъвче добре и погълнатата храна да се обработва с достатъчно слюнка. Гладуването отвреме навреме е извънредно полезно и лечебно. Това щади червата и помага на бактериалната флора да се възстанови. Като лекарство на първо място са щирът и бутуракът. Настойката от тези свежи растения със сок от овес „Авена сатива“ успокояват нервите и лекуват разстройството, ако се гладува едновременно с това. Щирът и бутуракът са безвредни растения и същевременно добре въздействащи, така че могат да се дават и на деца.

И накрая един ценен съвет:

Лекувайте се само с методи, в които вярвате. Ако не вярвате в методите на лечение с природни и естествени средства, те няма да ви помогнат. В този случай по-добре си пийте хапчетата, предписани от лекуващия ви конвенционален медик.

Източници: webmd.com; healthline.com; health.howstuffworks.com; folk-med.ru; narodnymisredstvami.ru

От този клип ще разберете какво се случва, когато настъпи диария.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *