Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какво знаем за ензимите?

По-голямата част от ензимите са „катаболитни“ – те разграждат сложните съединения до по-прости, усвояеми вещества.

Например храносмилателните ензими помагат в разграждането на храната до по-прости съединения, каквито са аминокиселините, моно- и дизахаридите, естерите и т.н. чрез разкъсване на химичните връзки, които поддържат тези по-прости съединения в по-сложни молекули.

Всички ензими са субстратно специфични, което означава, че например един ензим ще е нужен за разграждане на белтъците в месото и съвсем друг за разграждане въглехидратите на картофите.

Значение

Без ензими повечето физиологични процеси не могат да работят. Стотици различни видове ензими присъстват в растителните и животинските клетки и всеки е много специфичен с неговата функция.

Функция

Ензимът действа върху субстрата, за да го промени. При нормални обстоятелства се изисква определена енергия, за да се получи тази промяна. Ензимите намаляват активната енергия, така че реакциите се случват по-лесно и с потенциално по-бързи темпове.

История

Херман Емил Фишер открива, че ензимите имат своя специфика, според основата, на която работят и реакциите, които насърчават. През 1890 г. той предлага модела на взаимодействие „ключ-ключалка“, за да се обясни взаимодействието между субстрата и ензима. По-късните проучвания не подкрепят този модел във всички ензимни реакции.

Идентификация

Повечето ензими са именувани с окончание „аза“, като първата част на името на ензима означава субстрата, върху който действа. Така например, ензимът протеаза помага на храносмилателната система да разгради протеините, докато ензимът целулаза разгражда целулозата.

Влияние от външни фактори

Ензимната активност може да бъде повлияна от външни фактори, като например наличието на химически вещества, висока или ниска температура, рН или вредно ултравиолетово лъчение. Тези външни фактори могат да разрушат структурата на ензима протеаза, което ще го направи безполезен. Това е една от причините треската с висока температура да бъде животозастрашаваща.

 

 

Яжте по малко и между основните хранения!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *