ВНИМАНИЕ: Тези лекарства имат странични ефекти в горещините

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Някои лекарства могат да доведат до нежелани реакции в летните жеги

странични ефекти на лекарства в горещините

Жегите носят много рискове за здравето, като топлинен удар, топлинно изтощение и дехидратация, но някои лекарства също могат да причинят проблеми в изключително горещи дни.

„Много лекарства се влияят от топлината“, каза д-р Майкъл Редленър, медицински директор на спешното отделение Mount Sinai West в Ню Йорк.

Някои вещества влияят на терморегулацията – процеса, чрез който тялото поддържа постоянна температура и баланса на течностите. Поради тази причина, когато температурите се повишат и се потите повече от обикновено, тези лекарства могат да причинят неприятни странични ефекти.

От съществено значение е да разберете дали медикаментите, които приемате, могат да причинят тези нежелани реакции, тъй като те могат да се влошат, ако прекарвате повече време навън.

 

Лекарства, които могат да причинят нежелани реакции в горещините

 

Топлината може да повлияе на различни лекарства по различни начини. В допълнение към повлияването на терморегулацията и нивата на течности, някои лекарства могат да увеличат чувствителността към излагане на слънце.

„Също така си струва да се отбележи, че някои лекарства се разграждат от топлина, което означава, че може да не действат както трябва, ако бъдат съхранявани на високи температури”, казва Редленър.

 

Кои лекарства нарушават терморегулацията и баланса на течностите?

• Някои антипсихотични лекарства

• Някои антидепресанти

• Някои антихипертензивни средства

Антипсихотични лекарства често се препоръчват на хора с шизофрения, депресивни разстройства с психотични черти (като заблуди и халюцинации), остра мания, гранично разстройство на личността и други. Примери за антипсихотични лекарства, които могат да причинят странични ефекти при екстремни горещини, включват халоперидол, оланзапин и кветиапин.

Трицикличните антидепресанти които могат да причинят вредни странични ефекти при горещините, включват амитриптилин и анафранил (кломипрамин). Те се използват за лечение на депресивни разстройства.

Антихипертензивните лекарства се използват за лечение на сърдечно-съдови проблеми и лекарствата в тази категория включват диуретици, бета-блокери, инхибитори на ангиотензин-конвертиращия ензим и инхибитори на ангиотензин рецептор-неприлизин.

При много горещо време тези медикаменти могат да причинят симптоми като електролитен дисбаланс и дехидратация. Те могат също така да увеличат риска от припадък, а някои от горните могат да разширят кръвоносните съдове, влошавайки замайването.

„Консумацията на алкохол, кофеин или сладки напитки може да влоши тези странични ефекти, тъй като всички тези вещества могат допълнително да ви дехидратират”, казва Редленър.

д-р Майкъл Редленър, медицински директор на спешното отделение Mount Sinai West в Ню Йорк
д-р Майкъл Редленър, медицински директор на спешното отделение Mount Sinai West в Ню Йорк

 

Кои лекарства увеличават чувствителността към слънцето?

Медикаментите, които могат да повишат чувствителността към слънцето, са:

• Някои антибиотици

• Някои противогъбични лекарства

Антибиотик, който може да създаде нежелани странични ефекти при излагане на слънце, е метронидазол. Това е медикамент, който се използва за лечение на инфекции на стомашно-чревния тракт, сърцето, репродуктивната система, ставите, кожата, кръвта, белите дробове и др.

Друг медикамент, който може да доведе до нежелани реакции в горещините е тетрациклинът. Това е антибиотично лекарство, използвано за лечение на пневмония и някои други инфекции на дихателните пътища, както и инфекции, причинени от кърлежи, въшки и други.

Противогъбичните лекарства, които могат да причинят странични ефекти при излагане на слънце, включват флуцитозин и гризеофулвин, които се използват за лечение на стъпало на спортиста, трихофития и други инфекции, причинени от гъбички Candida и cryptococcus.

Когато използвате тези медикаменти и прекарвате време на слънце, може да развиете обрив, подобен на слънчево изгаряне.

 

Кои лекарства стават по-малко ефективни в горещините?

Топлината може да увреди следните лекарства, каза Редленър:

• Инсулин

• Инхалатори

Инсулинът, лекарство, което помага на хората да се справят с диабета, е предназначено да се съхранява в хладилник и може да стане по-малко ефективен в жегата. Инхалаторите, използвани за лечение на астма, могат да се спукат при излагане на топлина.

Горните не са единствените медикаменти, които могат да увеличат риска от странични ефекти в горещите дни; високите температури могат да повлияят на редица съединения, включително някои лекарства против гърчове, антиретровирусни средства, аналгетици, антихистамини и други.

Ако смятате, че лекарството, което приемате, причинява странични ефекти в жегата, е важно да се консултирате със специалист.

 

Какво да направите, ако изпитвате горепосочените странични ефекти?

 

Някои хора са по-склонни да получат тези нежелани реакции. По-възрастните, децата и хората с психични заболявания и хронични заболявания са изложени на най-висок риск. Въпреки това, дори млади и здрави хора могат да бъдат засегнати, ако участват в тежки физически дейности в летните жеги.

Следните признаци показват, че може да получавате топлинен удар или нежелана реакция от медикаменти, които сте погълнали и трябва да посетите спешното отделение незабавно:

• Объркване

• Замаяност

• Висока телесна температура

• Учестен пулс

• Зачервена, гореща кожа (която може или не може да бъде изпотена)

• Загуба на съзнание

Източници: https://www.verywellhealth.com; https://www.freepik.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *