Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Предлагат лекарства за диабетици да се изписват с Е-рецепта, за да се бори недостигът

Властта търси начини за справяне с дефицита на лекарства за диабетици и антибиотици

лекарства за диабетици

За да бъде пресечен критичният недостиг на важни медикаменти от Министерството на здравеопазването предлагат някои от тях да бъдат изписвани само по електронен път. Става въпрос най-вече за лекарствата против диабет и някои антибиотици.

Предложените промени в наредбата, която определя процеса за продажба на тези лекарства, са публикувани за обществено обсъждане на 19 август. Основен мотив за тези промени е дефицитът на някои животоподдържащи медикаменти, както в България, така и в международен аспект.

В мотивите пише още, че през есента и зимата случаите на липса на тези лекарства в аптеките зачестяват.

Много често този недостиг е породен от тяхната продажба без рецепта. А това води и до допълнителна опасност за пациентите, защото може да ги употребяват неправилно и да създадат риск за здравето си, казват от МЗ. Друг допринасящ фактор за проблема е и презапасяването с лекарства, което ще бъде предотвратено с използването на електронни рецепти.

Много е важно да се отбележи също, че антибиотиците често се употребяват неправилно, а те са много тежки за организма и опасни за здравето. Редовното им използване също води до резистентност.

За лекарствата за диабет се налага изписването на Е-рецепта, за да бъде пресечено и използването на тези продукти извън предназначението им.

Пример за това е продуктът за намаляване на кръвната захар „оземпик”, който е станал много популярно средство за отслабване. В световен мащаб потреблението му е нарастнало двойно. Това затруднява производителят в осигуряването на нужните количества.

От здравното министерство предлагат общественото обсъждане на въпроса да има по-ограничен срок, тъй като проблемът е сериозен и няма време за губене. Очаква се разпоредбите да бъдат приети от 1 октомври.

Източници: https://www.24chasa.bg; https://www.dnevnik.bg; https://www.freepik.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *