ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Ново проучване: Прекомерната употреба на антибиотици увеличава риска от рак на дебелото черво с 50%

Последните изследвания в областта показват, че честата  употреба на антибиотици увеличава опасноста от развиване на рак на дебелото черво.

рак на дебелото черво
Изследователите твърдят, че редовният прием на антибиотици, особено от деца и хора под 50 годишна възраст, увеличава значително риска от колоректален рак.

През последните две десетилетия употребата на антибиотици нараства главоломно. Проучване, публикувано през април 2018 г. в „Proceedings of the National Academy of Sciences”, изчислява, че консумацията на антибиотици в световен мащаб е нарастнала с 65% от 2000г. до 2015 г.  За същия период от време броят на заболели от рак на дебелото черво нараства с по 3% на година, отбелязва изследване, публикувано през октомви 2019 г. в “Gut”.

Сега учените вярват, че прекомерната употреба на антибиотици може да допринесе за нарастващият брой заболели от колоректален рак (засягащ както дебелото черво, така и ректума).

Въз основа на голяма база данни с до два милиона души в Шотландия, изследователи от университета в Абърдийн и “Queen’s University of Belfast”, са разгледали здравните досиета на близо 8000 души с колоректален рак.

 

Kаква е връзката между прекомерното пиене на антибиотици и увеличения риск от рак на дебелото черво?

 

„Бързото хранене, сладките напитки, затлъстяването и алкохолът вероятно са изиграли роля в този ръст (на случаите на рак на дебелото черво). Но все пак нашите данни подчертават важността на избягването на пиенето на антибиотици, когато не е нужно, особено при деца и хора под 50”, казва водещият автор на изследването Сара Перот от медицинския фактултет на „University of Aberdeen”.

антибиотици и рак на дебелото черво
д-р Сара Перот, един от водещите автори на проучването

Д-р Перот и нейните колеги отбелязват, че според проучването им употребата на антибиотици е свързана с 50% по-голям риск от рак на дебелото черво при хората под 50 години. „Хинолоните и сулфонамидите, комбинирани с триметоприм, които се използват за лечение на широк спектър инфекции са причината за това”, казва докторката.

Изследването бе представено на 2 юли на „Европейското дружество по медицинска онкология (ESMO)”.

Все пак много учени смятат, че е твърде рано да се каже, дали прекомерната употреба на антибиотици може да бъде причинителен фактор. Повечето смятат обаче, че изследването показва, че е са нужни по-задълбочени проучвания за ролята на чревния микрибиом при появата на рак на червата. Както и да се преразгледа въздействието на антибиотиците върху чревната флора.

 

Мнението на специалистите относно изследването:

 

Докторите и учените са категорични, че резултатите ни напомнят, че антибиотиците не трябва да се предписват, освен ако наистина не са необходими.

„Не можем да изключим възможността ненужната употреба на антибиотици да повишава риска от рак”, казва проф. д-р Томас Зауферлайн от катедрата по вътрешни болести на “Ulm University”, Германия. Той се съгласява с авторите, че „е нужно да се внимава с употребата на антибиотици и е най-добре те да се предписват и консумират в разумни дози”.

рак на дебелото черво
проф. д-р Томас Зауферлайн от катедрата по вътрешни болести на “Ulm University”

Според мнозинството от учени са нужни допълнителни и по-задълбочени проучвания по въпроса. Мнението на повечето е, че е изключително важно да се определи дали наистина има връзка между употребата на антибиотици и нарастването на случаите на колоректален рак.

Източници: https://www.everydayhealth.com; https://gut.bmj.com; https://www.webmd.com; https://www.researchgate.net/

B17 Комплекс: витамин B17 (150 мг.) + рейши + кладница + облепиха
Новият B17 Комплекс Форте: витамин B17 (150 мг.) + рейши, чага, кладница, облепиха, корен от глухарче и джинджифил

колоректален рак

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *