Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

ЕС планира промени в законодателството, за да се справи с недостига на лекарства

Недостигът на лекарства е общоевропейски проблем, за който трябва да се вземат незабавни мерки на европейско ниво

недостигът на лекарства

Предложени са промени в законодателството на ЕС за фармацевтичните продукти. Те ще включват по-строги задължения за доставка на лекарствени продукти и по-ранно уведомяване за недостиг, каза на 17.01 еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидес.

Кириакидес алармира на сесия на Европейския парламент, че недостигът на антибиотици е проблем, който нараства в много европейски страни. Тя каза, че предложението за преразглеждане на законите, отнасящи се за фармацевтичния сектор, е планирано за месец март.

„Нашата цел е да гарантираме сигурен достъп до лекарства за всички пациенти, които се нуждаят от тях и да избегнем нови смущения на пазара на лекарства в ЕС“, категорична е еврокомисарката.

 

Недостиг на важни антибиотици е отчетен в 26 европейски страни, съобщава Европейската агенция по лекарствата

 

„Необичайно подранилият скок на инфекциите на респираторната система в Европа тази зима и недостатъчно големия капацитет за производство са основните причини за дефицита на лекарства” каза Кириакидес.

Множеството депутати от ЕС, обсъждайки въпроса на сесията, споделят мниението, че трябва да се вземат спешни мерки за справяне с недостига. Но експертите смятат, че дефицит на основни генерични лекарства, като антибиотици, най-вероятно ще се наблюдава отново в Европа. Това е така заради проблеми в сектора като постепенната миграция на част от генеричното производство към Азия.

Кириакидес заяви, че ЕС използва всички възможни регулаторни мерки и обсъжда с компаниите увеличаване на производството и смекчаване на недостига.

Тя също така добавки, че Здравният орган за готовност и реагиране при извънредни ситуации (HERA) и кризисният здравен орган на ЕС, който бе създаден по време ковид пандемията, могат да доставят лекарства и консумативи от името на членуващите държави за увладяване на недостига.

Стела Кириакидес за недостига на лекарства
Стела Кириакидес – европейски комисар по здравеопазването и безопасността на храните от 2019 г.

Напомняме, че в България все още се наблюдава дефицит на медикаменти въпреки мерките на властите

 

В момента все още има голям недостиг на антибиотици за деца, определени видове инсулин, антидиабетни медикаменти и продукти за инхалация и респираторни проблеми. Това е повод за притеснение с оглед на факта, че пикът на грипната вълна все още не е достигнат според експертите.

Дефицитът на лекарствени продукти е общоевропейски проблем и институциите търсят начин за възможно най-бързо попълване на недостига от медикаменти.

Източници: https://www.reuters.com; https://btvnovinite.bg; https://pixabay.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *