Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Изписват лекарства за диабет и антибиотици само с Е-рецепта от 16 октомрви

Това съобщиха от министерството на здравеопазването. Тези медикаменти ще бъдат изписвани само с е-рецепта за по-строг контрол

е-рецепта
Изписването само с е-рецепта ще помогне за справяне с недостига на тези продукти и неправилното им използване

Лекарствените продукти за диабет и антибиотиците ще се изписват само с електронна рецепта.

Новата наредба влиза в сила от 16 този месец, като във всяка рецепта ще има също и дата на отпускане, възраст, име и адрес на пациента, име и УИН на лекаря, който изписва лекарства и име и УИН на фармацевта. Също така ще бъдат вписани и лекарствените продукти по име и количеството, което е предписано.

Тези мерки ще гарантират прозрачността на процеса по предписване и отпускане на тези лекарства. Това е важно, тъй като те често се закупуват и използват неправилно и без предписание от лекар, което води до недостиг за хората, които наистина се нуждаят от тях.

Разбира се, това оначава, че всеки лекар ще трябва да има комютър, интернет и специален софтуер, тъй като това са изискванията на НЗОК.

С цел да се избягват затруднения за медицинските специалисти и пациентите, от агенция Информационно обслужване са разработили безплатно и достъпно приложение, което функционира на всички видове мобилни устройства и на двете най-разпространени операционни системи. Разработеното приложение е специално предназначено за издаване на рецепти в ситуации, при които лекарят няма достъп до настолен компютър.

Благодарение на него лекарите ще могат да издават електронни рецепти при домашни посещения и други ситуации, извън кабинета, когато се наложи.

Инициативата е част от политиката за дигитализиране на здравеопазването и също така ще помогне значително за справяне с недостига на жизненоважни лекарства, който наблюдаваме последната година в страната.

Също така по-стриктния контрол от изписването на електронни рецепти ще съдейства за по-рационалното използване на антибиотици и ще се предотврати антибиотичната резистентност, която е голяма заплаха за общественото здраве.

Източници: https://www.mh.government.bg; https://www.freepik.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *