Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Защо настинката е опасна за бременната жена

Ключови факти: Настинката е инфекция на горните дихателни пътища, причинена от вирус

настинката

Настинката обикновено се подобрява от само себе си (без да е необходимо каквото и да е специфично лечение), но има неща, които можете да направите, за да се почувствате по-добре, докато се възстановявате.

Както и такива, за които да внимавате по време на настинка и грип, докато сте бременни.

Затова предпазването от настинки е една от важните препоръки за бременните жени. В същото време много бъдещи майки смятат, че нищо лошо няма да им се случи. Истината е, че за бременната жена това състояние е двойно нежелателно.

Обикновената настинка е клиничен синдром на остра вирусна инфекция. Счита се за доста опасно по време на бременност. Според статистиката повече от половината жени страдат от настинка или ОРВИ по време на бременност. Ако говорим за периода извън сезона, тогава броят на случаите нараства до 80%.

Това се дължи на факта, че имунната система на бременната жена не работи с пълна сила – това е необходимо за поддържане на бременността. Ето защо е изключително важно да се помогне на тялото в този труден период. Задължително е да се вземат предпазни мерки, да се спазва лична хигиена и бременните жени да се ваксинират навреме.

Как острите респираторни вирусни инфекции и настинката увреждат майката и плода?

Ако сте бременна, настинката и грипът могат да бъдат опасни за вас и за вашето бебе.

По време на бременност по-лесно се хващат настинка и грип. Освен това е по-вероятно да изпитате тежки симптоми и усложнения. Дори ако сте здрави и бременността ви е нормална, заразяването с грип може да причини животозастрашаващи усложнения.

Усложненията на грипа по време на бременност включват:

• пневмония;
• увреждане на сърцето или други органи;
• преждевременно раждане;
мъртво раждане.

Сред симптомите, които могат да навредят както на бременната, така и на плода, са общата интоксикация. Това са повишена телесна температура, слабост и умора, мускулни и ставни болки. Също така е трудно за жена в тази позиция да кашля, да има хрема, болки в цялото тяло и болки в гърлото.

Претоварването на организма по време на сезонните заболявания може да бъде предизвикателство бременната да се храни добре и да спи достатъчно. Възможно е също бъдещата майка да се тревожи дали настинката може да навреди на бебето. В по-голямата си част, ако жена се разболее по време на бременност, това не засяга бебето.

Въпреки това, много лекарства за настинка могат потенциално да навредят на плода, особено през първия триместър. За облекчаване симптомите на заболяването по време на бременност лекарят може да предложи някои домашни средства, спрейове за нос, антихистамини и други одобрени лекарства.

Лекарите обикновено оценяват степента на опасност от настинка в зависимост от етапа на бременността

Така през първия триместър (до 12 седмици) се отбелязва максималната уязвимост на тялото. Органите на плода тепърва се формират, все още няма пълна защита под формата на плацента, така че вирусът може лесно да доведе до малформации на плода. Сред тях има и такива, които са несъвместими с живота.

Вторият и третият триместър не са толкова опасни, колкото първия

Ако бременността протича нормално, плодът е защитен от плацентата. Но това не означава, че трябва да забравите за правилата за лична безопасност, защото рисковете могат да бъдат непредвидими.

Ако майката се разболее малко преди раждането, тогава при раждането детето може да покаже признаци на хипоксия, тоест кислороден глад. В този случай лекарите забелязват летаргия у бебето, то може да има слаб вик и да възникнат проблеми с дишането.

Естествено, бременната жена никога не трябва да се самолекува

Подобни действия са двойно опасни. Само лекар може и трябва да предпише квалифицирано лечение – именно той, въз основа на клиничната картина, симптомите и хода на бременността, може да предложи адекватна терапия. Той също така ще следи хода на лечението. Това е изключително важно, за да не се развият тежки усложнения, които могат да включват пневмония и много други сериозни състояния.

Какво можете да вземете при настинка по време на бременност?

Много лекарства за настинка съдържат съставки, които не са безопасни за прием по време на бременност.

Най-безопасният начин за облекчаване на симптомите на настинка, по време на бременност, е да използвате естествени средства. Начините без лекарства за облекчаване на настинка включват:

• Нанесете Хустагил върху гърдите;
• Пийте много течности;
• Яжте богати на антиоксиданти плодове и зеленчуци;
• Промийте синусите с физиологичен разтвор за нос;
• Гаргара с топла солена вода;
• Спете колкото е възможно повече;
• Пуснете овлажнител;
• Пийте мед в гореща вода;
• Смучете парченца лед.

Добавки като сироп от бъз, витамин С и цинк също могат да помогнат за облекчаване на симптомите, но първо се консултирайте с лекар или фармацевт.

Източник: medlineplus.gov

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *