Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Тиквички за здраво сърце, добро зрение и силна имунна система

Не се заблуждавайте – познатите на всички тиквички изобилстват от антиоксиданти, фибри, витамини и още хранителни ползи

тиквички

 

Без колебание можем да кажем, че различните сортове тиквички са любим диетичен продукт за мнозина. Този зеленчук е универсален, дори възрастни хора и бебета могат безопасно да го ядат. Нека разберем защо тиквичките са полезни и дали могат да причинят вреда на здравето

Нито един летен сезон не може без този вкусен и непретенциозен зеленчук, който технически е плод. Тиквичките принадлежат към семейството на тиквите. Но за разлика от оранжевия си събрат, те имат по-рехава и нежна плът.

Младите неузрели тиквички са идеални за лятна салата, а от по-късните става вкусна зеленчукова яхния.

Какви са ползите от продукта и дали тиквичките могат да ни навредят по някакъв начин?

Историята на тиквичките в храненето

Започват да се отглеждат преди около 5 хиляди години. Според една версия, за родно място на тиквичките се смята за Северно Мексико, където местните жители са консумирали само семената.

В Европа се появяват през 16 век, но в продължение на два века се отглеждат като декоративно растение. То е било ценено заради големите и красиви цветове, които изглеждали много екзотично. Постепенно тиквичките започват да се използват като храна. Освен това, за ядене стават както плодовете, така и цветовете на растението. И до днес в Гърция, Франция и Мексико цветовете се пълнят, пържат и се ядат сурови.

Първите доказателства за вкусните тиквички датират от 1901 г. в Милано, Италия. Има смисъл, ако вземем предвид всички вкусни италиански ястия, включващи летния фаворит. Скоро този „зеленчук“ става популярен в цяла Европа с превъзходни ястия като класическия френски рататуй. Не след дълго културите по целия свят също възприеха тиквичките, слагайки ги в някои от най-вкусните си ястия.

В зависимост от сорта, тиквички се предлагат в различни цветове и размери

Има и необичайни декоративни тиквички. Специалните гигантски сортове могат да достигнат 60 кг. Фермерите от цял свят демонстрират подобни постижения на фестивали и панаири на тиквата.

Състав и калорично съдържание на тиквичките

• Съдържание на калории на 100 грама – 24 ккал;
• Белтъчини – 0,6 грама;
• Мазнини – 0,3 грама;
• Въглехидрати – 4,6 грама;
• Витамин Ц – 33 милиграма;
• Витамин B6 – 0,5 милиграма;
• Манган – 0,5 милиграма;
• Рибофлавин – 0,5 милиграма;
• Калий – 515 милиграма;
• Фолиева киселина – 57 микрограма;
• Витамин К – 8 микрограма;
• Магнезий – 33 милиграма;
• Фосфор – 75 милиграма;
• Ниацин – 1 милиграм.

Ползи от тиквичките

Въпреки факта, че зеленчукът се състои от 93% вода, той съдържа доста вещества, полезни за тялото. Тиквичките са богати на витамини от група В, антиоксиданти и мастни киселини. Една средно голяма тиквичка съдържа дневната нужда от аскорбинова киселина (витамин С) . Следователно, те могат да помогнат в борбата с инфекциите и са полезни за имунната система.

Тиквичките съдържат калий, който помага за премахване на излишната течност от тялото и има холеретични свойства. Зеленчукът е източник на каротеноидите лутеин и зеаксантин. Повечето от тях се намират в кората на плода. Тези вещества допринасят за нормалното функциониране на зрителния анализатор и забавят свързаната с възрастта загуба на зрението.

Съдържат много лесно смилаеми въглехидрати. Младите тиквички са с доста ниско съдържание на захари и каротин. Но зрелите от по-жълтите сортове могат да се сравнят с морковите по съдържанието на тези компоненти.

Тиквичките намаляват нивото на „лошия“ холестерол и поддържат нормалната сърдечна дейност

Ако редовно се консумират сурови, под формата на салата, укрепват стените на кръвоносните съдове. Този ефект се постига благодарение на високото съдържание на калий и фибри.

Калият спомага още и за поддържане на водно-солевия баланс, нормализира кръвното налягане и намалява риска от инсулт и сърдечна недостатъчност.

Идеални са за разнообразяване на което и да е диетично меню

Зеленчукът има лек диуретичен ефект, който помага в борбата с подуването. Тиквичките съдържат и полиненаситени мастни киселини, които са от съществено значение за човешкото тяло: омега-3 и омега-6. При редовна консумация значително се подобрява състоянието на кожата, косата и ноктите.

И децата трябва да ядат тиквички

Поради своите хипоалергенни свойства, тиквичките често се използват при захранване на бебета. Зеленчукът е богат на антиоксиданти, които повишават имунитета и стимулират защитните функции на детския организъм. Пектинът и фибрите, съдържащи се в тиквичките, ще помогнат при проблеми с изпражненията и нежно прочистват червата от вредни вещества и токсини.

Здраве за очите

Лутеинът и зеаксантинът, намиращи се в тиквичките, предпазват ретината, роговицата и макулата от увреждане от UV светлина, загуба на зрение и слепота. Предотвратяването на този вид увреждане на очите може да намали риска от дегенерация на макулата, катаракта и глаукома.

Витамин С

Знаете ли, че една средна тиквичка (около 100 грама) съдържа над 50% от препоръчителния дневен прием на витамин С? С толкова много витамин С не е трудно да включите други зеленчуци и плодове, за да получите достатъчно от това хранително вещество. Така естествено ще се понижи кръвното налягане и ще се защитят артериите.

Здраве на червата

Тиквичките осигуряват основни електролити и хранителни вещества, които могат да помогнат при дехидратиране и други храносмилателни проблеми. Яденето на сурови зеленчуци без скорбяла и плодове като тиквички помага за цялостното здравословно храносмилане и е прекрасно за червата.

Както споменахме по-рано, голямото съдържание на вода в тиквичките предлага чудесни диетични фибри, които могат да бъдат естествено облекчение при запек и да помогнат за лечение на диария.

Яденето на достатъчно тиквички може да помогне за регулирането на щитовидната жлеза, надбъбречните жлези и инсулина

Балансът на манган, калий и натрий в тялото е от решаващо значение за здравето на щитовидната и надбъбречната жлеза . Ако има дисбаланс, тялото може да бъде по-податливо на депресия, тревожност и автоимунни заболявания като болестта на Адисон и хипотиреоидизъм.

Понижават кръвното налягане

Тъй като тиквичките са толкова богати на калий, те могат да помогнат за понижаване на кръвното налягане. Калият в тиквичките засяга кръвоносните съдове и противодейства на отрицателните ефекти на натрия, които могат да причинят нездравословно повишен сърдечен ритъм.

Яденето на тиквички може да регулира правилния баланс на натрий към калий. Като цяло търсите съотношение 2:1 в течение на деня между калий и натрий. Храните, които не са най-добрите за тялото, могат да нарушат този баланс и това е мястото, където храните с високо съдържание на калий помагат за поддържането на здравословното равновесие.

Лесна употреба и идеи за тиквички

Освен като отлична добавка на тестени изделия, летните тиквички са и вкусни добавки към ястия с паста като лазаня, салати с макарони или добавени към любимите ви сосове. Те също така са божествени гарнитури за салати – сурови, печени на фурна или на скара и сотирани. Няма нужда да ги белите, тъй като деликатната им и нежна кора е напълно годна за консумация и придава ярък цвят на ястията.

Хлябът и мъфините с тиквички са вкусни домашно приготвени печива и лесен начин да накарате децата да ядат повече такива продукти.

Деликатните, ядливи цветове от тиквички също могат да бъдат с пълнеж от рикота, различни подправки и чесън, поднесени заедно с обилен доматен сос, както се прави в класическото италианско ястие с цветове от тиква.

Д-р Юлия Пигарева

Може да ги нарежете на тънко, да ги мариновате със зехтин, смлян чесън и щипка сол и черен пипер, след което да ги изпържите еър фрайър, докато станат хрупкави.

Суровите тиквички не се консумират толкова често, но е напълно допустимо – зеленчукът има лек сладникав вкус.

Използват се и за приготвяне на зеленчукови яхнии, пюрирани супи и хайвер.

Този универсален зеленчук се съчетава с много различни храни. Може да се добави към месни или рибни ястия, да се направи сос или да се използва за сандвичи като закуска. Тиквичките са добри в комбинация с яйца, сирене и млечни продукти.

Вреда от консумацията на тиквички

Списъкът с противопоказания за ядене на тиквички е ограничен само от индивидуална непоносимост към някои компоненти.

„Хората с обостряне на стомашно-чревни заболявания трябва да подхождат внимателно към вкусните тиквички – може да ядете само термично обработени зеленчуци без да ги белите“, съветва диетологът Юлия Пигарева . — Поради високата концентрация на калий, тиквичките могат да бъдат вредни за пациенти с хронична бъбречна недостатъчност с нарушена екскреция на калий. Хора с повишена секреция на стомашен сок не трябва да ядат сурови тиквички.

Използването на тиквички в медицината

Тиквичките са най-популярни в диетологията. Има високо съдържание на хранителни вещества и ниско съдържание на калории. Термично обработените тиквички са подходящи за хранене на възрастни хора и хора с храносмилателни затруднения. Фибрите, съдържащи се в кората на зеленчука, набъбват в червата, подхранват микроорганизмите и засилват перисталтиката. Пектинът, благодарение на своите обвиващи свойства, спомага за намаляване на острите възпалителни процеси и бързото заздравяване на леки наранявания на стомашната лигавица.

Семената на тиквичките, както и тиквените семки, често се използват в народната медицина. Тъй като тези зеленчуци са свързани, се смята, че антипаразитният ефект ще бъде същият. Не забравяйте обаче, че преди да прибегнете до каквито и да било народни средства, трябва да се консултирате с лекар.

Здравословни ли са пържените тиквички?

Всяка термична обработка на зеленчуците намалява техните потенциални ползи. При пържене повечето от витамините се унищожават, стойността на продукта намалява значително. Освен това при нагряване растителното масло произвежда опасни за организма вещества – алдехиди. Но ако решите да пържите тиквичките, препоръчваме да използвате олио с ниска точка на димене и да не държите тиквичките на огън твърде дълго. Най-добрият вариант е да вземете сух тиган и просто да обработите зеленчука, нарязан на филийки от двете страни.

Източници: ayzdorov.ru, realsimple.com, evolvingtable.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *