Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Важни правила за укрепване на кръвоносните съдове при диабет

Кръвоносните съдове са основен проблем на диабет. Поради излишната захар, стените им започват да изтъняват

И не само това – стените на кръвоносните съдове започват да се увреждат. Заради това се развиват изтръпване и некроза. Ето защо една от важните точки на терапията на диабета е укрепването на кръвоносните съдове. Д-р Марина Максимова, ендокринолог обяснява какво трябва да направят диабетиците, за да не допуснат подобно усложнение.

Д-р Марина Максимова, ендокринолог

Един от важните моменти в укрепването на кръвоносните съдове при диабет, колкото и банално да звучи, е поддържането на нормални нива на кръвната захар. В края на краищата, ако глюкозата е повишена за дълго време, започват да се развиват усложнения – възниква гликация на тъканите на съдовете, нервните влакна и кръвните клетки. Именно поради това съществува риск от развитие на исхемия.

Ето защо е важно да се използва натрупаната глюкоза, да се увеличи обемът и продължителността на физическата активност. Това е необходимо тъй като развитите мускули са се превърнали в резервоар за съхранение и използване на излишната глюкоза. Ще е добре е да обсъдите най-подходящите възможности за активност с вашия лекар. Оптимално решение би било поне 30 минути активност на ден. Трябва да започнете с определен лимит и постепенно да го увеличавате.

Втора точка в укрепването на вашите кръвоносни съдове е поддържането на нормално кръвно налягане

Наистина, поради появата на хипертония, съдовете постоянно са в повишен тонус и напрежение. Заради това по-бързо се влошава състоянието им. За да не се получи усложнение трябва да контролирате кръвното налягане, така че отпускането и напрежението на съдовете да е естествено, а не прекомерно. Необходимо е да се консултирате с кардиолог, който след преглед ще изпише лекарства и стриктно да следвате инструкциите за тяхното използване.

Предпоставка за укрепване на съдовата система е контролът на нивата на холестерола

Натрупаните плаки пряко влияят върху работата и нормалния съдов тонус. Щом има плаки, кръвният поток се нарушава, луменът на съдовете се стеснява и кръвта не може да им доставя нужните хранителни вещества. За контрол е достатъчно редовно, поне веднъж годишно, да се прави кръвен тест за холестерол.

Отказът от лошите навици е друга възможност за укрепване на кръвоносните съдове при диабет

В крайна сметка такива навици (особено тютюнопушенето) постоянно тестват съдовете за сила, принуждавайки ги да се напрегнат и след това да се отпуснат. В допълнение, димът по принцип влияе отрицателно върху храненето на тъканите, което означава, че съдовете получават по-малко кислород и не могат да работят нормално. Добре известен факт е, че диабетиците, които пушат, имат значително по-високи нива на кръвна захар, а също така е по-трудно да контролират повишените нива на глюкоза.

Също така, болните от диабет е необходимо редовно да се преглеждат от лекари и да не се пренебрегват съществуващите хронични патологии, които също влияят негативно на състоянието на кръвоносните съдовете на тялото.

 

Източник: ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *