БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Важни правила за укрепване на кръвоносните съдове при диабет

Кръвоносните съдове са основен проблем на диабет. Поради излишната захар, стените им започват да изтъняват

И не само това – стените на кръвоносните съдове започват да се увреждат. Заради това се развиват изтръпване и некроза. Ето защо една от важните точки на терапията на диабета е укрепването на кръвоносните съдове. Д-р Марина Максимова, ендокринолог обяснява какво трябва да направят диабетиците, за да не допуснат подобно усложнение.

Д-р Марина Максимова, ендокринолог

Един от важните моменти в укрепването на кръвоносните съдове при диабет, колкото и банално да звучи, е поддържането на нормални нива на кръвната захар. В края на краищата, ако глюкозата е повишена за дълго време, започват да се развиват усложнения – възниква гликация на тъканите на съдовете, нервните влакна и кръвните клетки. Именно поради това съществува риск от развитие на исхемия.

Ето защо е важно да се използва натрупаната глюкоза, да се увеличи обемът и продължителността на физическата активност. Това е необходимо тъй като развитите мускули са се превърнали в резервоар за съхранение и използване на излишната глюкоза. Ще е добре е да обсъдите най-подходящите възможности за активност с вашия лекар. Оптимално решение би било поне 30 минути активност на ден. Трябва да започнете с определен лимит и постепенно да го увеличавате.

Втора точка в укрепването на вашите кръвоносни съдове е поддържането на нормално кръвно налягане

Наистина, поради появата на хипертония, съдовете постоянно са в повишен тонус и напрежение. Заради това по-бързо се влошава състоянието им. За да не се получи усложнение трябва да контролирате кръвното налягане, така че отпускането и напрежението на съдовете да е естествено, а не прекомерно. Необходимо е да се консултирате с кардиолог, който след преглед ще изпише лекарства и стриктно да следвате инструкциите за тяхното използване.

Предпоставка за укрепване на съдовата система е контролът на нивата на холестерола

Натрупаните плаки пряко влияят върху работата и нормалния съдов тонус. Щом има плаки, кръвният поток се нарушава, луменът на съдовете се стеснява и кръвта не може да им доставя нужните хранителни вещества. За контрол е достатъчно редовно, поне веднъж годишно, да се прави кръвен тест за холестерол.

Отказът от лошите навици е друга възможност за укрепване на кръвоносните съдове при диабет

В крайна сметка такива навици (особено тютюнопушенето) постоянно тестват съдовете за сила, принуждавайки ги да се напрегнат и след това да се отпуснат. В допълнение, димът по принцип влияе отрицателно върху храненето на тъканите, което означава, че съдовете получават по-малко кислород и не могат да работят нормално. Добре известен факт е, че диабетиците, които пушат, имат значително по-високи нива на кръвна захар, а също така е по-трудно да контролират повишените нива на глюкоза.

Също така, болните от диабет е необходимо редовно да се преглеждат от лекари и да не се пренебрегват съществуващите хронични патологии, които също влияят негативно на състоянието на кръвоносните съдовете на тялото.

 

Източник: ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *