ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Задължително четиво: Какви храни трябва да консумират диабетиците?

Хранене при диабетиците – какво трябва да знаете?

Както конвенционалните лекари, така и лекарите, които практикуват алтернативна медицина, са единодушни. Първото лечение, което трябва да се приложи в случай на диабет, са хранителен режим и умерените физически упражнения.

За диабетиците от тип II с наднормено тегло отслабването е важна цел. Това ще им помогне да контролират нивата на глюкоза в кръвта си.

Един добре балансиран питателен хранителен режим осигурява приблизително 50-60% от калориите от въглехидрати, приблизително 10-20% от калориите от протеин и по-малко от 30% от калориите от мазнини.

диабетиците
Как трябва да се хранят диабетиците?

Количеството на необходимите калории зависи от възрастта на пациента, теглото и нивото на активност.

Разпределението на калориите трябва да бъде сравнително равномерно във времето, когато диабетикът е буден, за да се избегне в най-голяма степен рязкото повишаване на глюкоза в кръвта. По принцип за контролиране на нивата на глюкозата в кръвта и намаляване на рязкото й повишаване се препоръчват пълнозърнести храни. Задължителни са храните, които осигуряват големи количества хранителни фибри.

Да се следи броят на калориите, които различните храни осигуряват, може да се окаже сложна задача. Затова е необходимо пациентите да се консултират с диетолог. За всеки пациент може да бъде изготвен индивидуален, лесен за следване хранителен режим.

Специалистите препоръчват хранителни режими, които се основават на използването на списъци със заменяеми храни. Всяка замяна на храна съдържа точно определен брой калории под формата на протеин, мазнина или въглехидрат.

Диетата на даден пациент ще се състои от определен брой взаимозаменяеми храни от всяка категория (месо или протеин, плодове, тестени и нишестени храни, зеленчуци и мазнини), които трябва да се приемат на закуска, обяд и вечеря, както и при междинните закуски.

Пациентите могат да проявяват гъвкавост при избора на храните, които приемат, при положение че не надвишават броя на предписаните замени.

Тази система, съчетана с програма за умерена физическа активност, може да помогне на диабетиците да свалят излишните килограми и да подобрят общото си здравословно състояние.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *