Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Подобряване на стойката: 5 лесни съвета за хора на всяка възраст

Много хора страдат от болки в гърба, кръста и врата заради неправилна стойка. Тук ще научите лесни съвети от специалисти за подобряване на стойката

болки в кръста и гъбра - подобряване на стойката

Правилната стойка обикновено означава по-малко болки в гърба и врата. Това в крайна сметка означава повече комфорт и по-малко проблеми в бъдеще.

За да подобрите стойката си, Harvard Health Publishing казва, че трябва да прекарвате по-голямата част от времето си с брадичка успоредна на пода, рамене на еднаква височина, гръбначен стълб в неутрална позиция и ръце отстрани.

Теглото на тялото трябва да бъде разпределено равномерно, като бедрата и коленете са подравнени. Коремните мускули трябва да са леко стегнати, за да поддържат тялото удобно на място.

Трудната част е да седите в тази позиция достатъчно често, така че тя да стане вашата нормална стойка. Добрата новина? Хиропрактиците и фитнес експертите казват, че има няколко прости начина да подобрите стойката си на всяка възраст. Прочетете, за да научите 5 основни съвета от експерти в областта.

 

Най-важното за постигането и поддържането на правилна стойка са стола и бюрото

 

Като се има предвид, че много хора прекарват осем часа на ден на работното си място, офис оборудването може да окаже огромно влияние върху стойката. Ето защо Кевин Лийс, хиропрактик и директор на „The Joint Corp”, препоръчва да се снабдите с регулеруемо бюро и ергономичен стол.

„Може да изглежда като най-новата мода и нещо излишно, но бюрото е ключово за поддържане на добра стойка през целия ден. Има бюра, които могат да се вдигнат така, че да седите и прави. Това помага да поддържате постуралните мускули активни“, казва още Лийс.

„Офис столовете са направени да поддържат гръбнака така, че когато сте отпуснати, естествените извивки се запазват. Столовете, които не пасват добре, могат да доведат до изкривяване на гръбнака и появата на болка след кратък период на седене. Използването на вградената опора в стола позволява на мускулите да се отпуснат, без да създават необичайна поза, която е вредна за тялото.“, категоричен е той.

Кевин Лийс, хиропрактик и директор на „The Joint Corp”
Кевин Лийс, хиропрактик и директор на „The Joint Corp”

 

За подобряване на стойката винаги повдигайте мониторите си на нивото на очите

 

Използването на технологии често изкривява телата ни в необичайни позиции, което може създаде лош постурален навик. Едно от най-често срещаните оплаквания е болка във врата в резултат на гледане надолу. Другото най-често оплакване е болката в гръбначния стълб, която хората често изпитват, след като са седяли пред компютъра твърде дълго.

Лийс съветва да държите телефона или монитора на нивото на очите си, когато изпращате съобщения и сърфирате, за да обучите тялото си да седи в по-изправена поза. По-рядкото използване на телефони и компютри, като цяло, също е полезно в това отношение.

 

Някои фитнес упражнения също са много полезни за постигането на правилна стойка

 

„Упражненията за вдигане на тежести, които са насочени специално към мускулите на горната част на гърба и лопатката, също могат драстично да подобрят стойката ви”, казва Джош Уейт, фитнес експерт, физиотерапевт и директор на Gravity Physio.

„Укрепването на тези мускули помага да се приберат и стабилизират раменете, създавайки солидна основа за подобряване на стойката. По-силната горна част на гърба не само насърчава по-добра опора, но също така намалява напрежението върху мускулите на врата и долната част на гърба. Чрез укрепване на мускулите в тези области, насърчавате по-изправена стойка по естествен начин,“, допълва още Уейт.

 

Правете йога или пилатес

 

Редовните упражнения, в идеалния случай поне 150 минути седмично, също могат да подобрят неправилната стойката на всяка възраст. За оптимални резултати лекарите препоръчват йога или пилатес, които могат едновременно да изградят сила, да разтегнат мускулите и да съдействат за подобряване на стойката

„Честото движение и разтягане ще поддържа мускулите ви стимулирани. Упражненията, които са предназначени да укрепят основните мускули, които поддържат гръбначния ви стълб, водят до по-изправена позиция на тялото“, обяснява Лийс.

„Упражненията като планк и мост са насочени към дълбоките коремни и гръбначни мускули, които поддържат естествените извивки на гръбначния стълб“, казва Уейт. „С по-добра издръжливост на тези мускули, тялото е по-добре подготвено да устои на появата на прегърбване, причинено от умора, или лоша стойка”, разяснява фитнес експертът.

Джош Уейт, фитнес експерт, физиотерапевт и директор на Gravity Physio
Джош Уейт, фитнес експерт, физиотерапевт и директор на Gravity Physio

Използването на ортеза за гръб също е вариант за подобряване на стойката

 

Ортезата за гръб никога не е крайно решение на проблема и някои експерти предупреждават, че честото й използване може да отслаби мускулите, от които се нуждаете за по-изправена стойка. Уейт обаче казва, че изпробването на ортеза за гръб може да покаже как се чувства тялото ви, когато е в правилна позиция. Това е важна информация която може да ви е полезна, докато практикувате нови постурални навици.

„Този външен сигнал може да бъде особено полезен по време на началните фази на подобряване на стойката, като укрепва правилната позиция на тялото и помага на тялото да свикне с нея. С течение на времето, когато мускулите укрепват, можете постепенно да намалите използването на ортеза”, обяснява той.

 

Постигането на правилна стойка не е бърз и лесен процес, но не трябва да се отказвате

 

Може би не подозирате колко важна роля играе стойката в нашето здраве през целия живот. С напредването на годините и работата в седнало положение може да се развият грешни постурални навици и изменения в стойката.

С помощта на тези пет лесни съвета може да повлияете активно върху подобряването на стойката си. От редовни физически упражнения, закупуване на ергономичен стол и регулеруемо бюро, до грижа за мускулатурата и просто обръщане внимание на стойката по време на ежедневните дейности, всеки може да постигне подобрение, независимо от възрастта си.

Източници: https://bestlifeonline.com; https://www.freepik.com/

колан за изправяне на гърба
Ортопедичен колан №1 за изправяне на гърба и раменете!

отропедичен колан за подобряване на стойката

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *