Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Бирата помага на храносмилането

Имунитетът зависи пряко от баланса на чревната микрофлора

чревна микрофлора

Учените изучават състоянието на човешката чревна микрофлора, или позната още като микробиом (общността от бактерии в нашите черва) и връзката му с човешкото здраве в продължение на много години. Отдавна е известно, че имунитетът зависи пряко от здравословния баланс на чревната микрофлора. Не без основание на оздравяващите хора се препоръчват ферментирали млечни продукти, които помагат за възстановяване на „болния“ микробиом.

Известно е също, че във ферментиралите продукти (ябълков оцет, кисело зеле) има много полезни пробиотици. А пресните зеленчуци и плодове съдържат необходимите за микрофлората полифеноли. Затова препоръките на лекарите през есенния период да се храним като комбинираме пресни и ферментирали зеленчуци вече имат научна основа.

ЗАЩО ЧРЕВАТА ОБИЧАТ БИРА И ВИНО

Китайски учени от медицинския университет в Далиан откриха, че бирата съдържа повече микроелементи, необходими за червата, отколкото киселото мляко, сиренето, кефирът и други ферментирали млечни продукти! Те публикуваха изследването си в научното списание Frontiers in Nutrition.

Бирата съдържа много полифеноли – това са мощни антиоксиданти, които имат пребиотични свойства. Те създават среда в храносмилателната система за пролиферация на полезните микроорганизми, подпомагайки растежа на лактобацили и бифидобактерии. Бирата също така съдържа епикатехин, катехин, метилмалонова и кафеена киселини, които инхибират растежа на патогените.

Разбира се, експертите отбелязват, че безалкохолната бира е по-здравословна от обикновената, тъй като не съдържа етилов алкохол. Но ако изберете такава с алкохол, тогава здравословната норма е не повече от 700 мл. за мъжете, а за жените – 350 мл. на ден.

Между другото, руският биолог, геронтолог и професор от Руската академия на науките Алексей Москалев многократно е казвал, че бирата и виното, като продукт на ферментацията, могат да бъдат полезни за червата. Разбира се, това трябва да са качествени напитки и в малки количества, които се консумират не повече от 2-3 пъти седмично.

А СЪЩО И ЗА СЪРЦЕТО

Наскоро учените са проучили подробно ефекта на средиземноморската диета с голямо количество ферментирали млечни продукти върху чревната микрофлора. Изследването на специалистите от университета Флиндърс е публикувано в списание Nutrients.

Проучването имаше за цел да анализира микробиома на хора с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания. В продължение на осем седмици те спазват средиземноморска диета и ядат много ферментирали млечни продукти (от кефир до кисело мляко). През това време при субектите се наблюдава увеличение на броя на полезните микроорганизми, което има положителен ефект върху цялостното здраве на червата. Беше отбелязано и намаляване броя на вредните бактерии, свързани със сърдечни заболявания и инсулт.

Учените отбелязват, че средиземноморската диета е богата на храни и хранителни вещества, които са важни за тялото, включително фибри, здравословни мазнини, витамини и аминокиселини. Съдържа много риба, зеленчуци и зехтин. А за киселите млека вече беше обяснено, малко по-нагоре, в началото на статията.

ВАЖНО!

Какво точно е вредно да се консумира за доброто състояние на нашата чревна микрофлора?

Всички продукти с добавена захар, както и рафинирани (като чипсове, снаксове), с голям брой консерванти (замразена бърза храна, например). Както и силно преработени храни (консерви, колбаси). Те не само нарушават храносмилането, но и допринасят за ускореното стареене.

МЕЖДУ ДРУГОТО

Чревните бактерии могат дори да причинят депресия!

Учудващо е, че това твърдение е вярно: има пряка връзка между микробиома и мозъка – той засяга както физическото, така и психическото здраве. Освен това, такова взаимодействие може да се случи и в двете посоки: емоциите, които човек изпитва, могат да повлияят на състава на микробиома, а микробиомът може да повлияе на психическото състояние.

И ето още нещо интересно: субектите, които са потискали емоциите си, са имали по-малко разнообразен чревен микробиом.

Източник: marathonec.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *