Кое е по-здравословно: диня или пъпеш

Диетолог предупреждава за опасностите от диетата с диня, която е особено актуална през този сезон

пъпеш

Популярни сред деца и възрастни добре узрялата диня и ароматния пъпеш са известни като освежаващ, здравословен и достъпен десерт.

Кое обаче е по-здравословно: диня или пъпеш? Веднага отговаряме, че пъпешът отнася конкуренцията. И ето защо!

Блиц информация

• Пъпешът съдържа повече бета каротин и лутеин + зеаксантин от динята, но динята съдържа повече ликопен от пъпеша.
• Пъпешът съдържа повече ниацин и фолиева киселина.
• Пъпешът е отличен източник на калий, витамин А и витамин С.
• Пъпешът има 353% повече витамин С от динята: динята съдържа 8,1 милиграма витамин C на 100 грама, а пъпешът съдържа 36,7 милиграма витамин C.
• Витаминът А в пъпеша е 504% повече от динята: динята съдържа 28 микрограма витамин А на 100 грама плод, а пъпешът съдържа 169 микрограма витамин А. Калият в него е със 138% повече, отколкото в динята: динята съдържа 112 милиграма калий на 100 грама, а пъпешът – 267 милиграма калий.
• Динята и пъпешът съдържат еднакво количество калории: динята съдържа 30 калории на 100 грама, докато пъпешът има 34 калории.
• По съотношението на макронутриентите пъпешът е подобен на динята, както и по отношение на протеини, въглехидрати и мазнини. Динята и пъпешът съдържат еднакво количество въглехидрати – динята съдържа 7,6 грама въглехидрати на 100 грама плод, докато пъпешът има 8,2 грама въглехидрати.
• Въглехидратите в динята са 94% захар и 6% диетични фибри, докато въглехидратите в пъпеша са 89% захар и 10% диетични фибри.
• Пъпешът съдържа повече ниацин и фолиева киселина. Както пъпешът, така и динята съдържат значителни количества тиамин, рибофлавин, пантотенова киселина и витамин В6.

Да разгледаме ползите от динята и пъпеша поотделно

Диня

На какво е богата:

Основното в динята е водата и фибрите. А също и витамини А, витамини от група В, С, Е, фолиева киселина, магнезий, натрий, калий, калций, фосфор, желязо, ликопен, ниацин и тиамин. Диетичните фибри в състава помагат за понижаване на холестерола. В динята има вещество наречено цитрулин, което в процеса на метаболизма се превръща в аргинин и ефективно разширява кръвоносните съдове. Хапвате малко диня и нямате нужда от виагра!

Каква е ползата от динята:

Идеално холеретично средство, има добър ефект върху черния дроб и бъбреците. Препоръчва се при анемия, атеросклероза, хипертония, чернодробни заболявания, камъни в жлъчния мехур и пикочните пътища, артрит, подагра, затлъстяване.

Кой трябва да я консумира с едно на ум:

Бременни жени, особено в по-късните етапи (може да предизвика метеоризъм и подуване), хора със стомашно-чревни заболявания (причинява метеоризъм поради голямото количество фибри).

Противопоказания:

По-добре е изобщо да не хапват диня хора със заболявания на пикочно-половата система, тежки патологии на панкреаса и простатната жлеза.

Пъпеш

На какво е богат:

Има по-малко вода, отколкото в динята, но повече фибри. Но и естествени захари, така че е трудно да се нарече полезен за отслабване. Но от друга страна пъпешът съдържа витамини С, Е, А, витамини от група В, калий, желязо, магнезий, калций, фолиева киселина, ниацин, холин, фосфор, селен.

Каква е ползата от пъпеша:

При запек, анемия, подагра, стрес, ревматизъм, сърдечно-съдови заболявания. Пъпешът също така помага на организма да си добави хормона на „доброто настроение“ серотонин и намалява производството на грелин, хормона на глада.

Кой трябва да го консумира с едно на ум:

Бременни, както и кърмещи майки (ако ядат много пъпеш, това може да предизвика диария и колики на бебето).

Противопоказания:

При стомашно-чревни заболявания, например при гастрит или стомашна язва, захарен диабет.

Да обобщим – диня или пъпеш?

Всеки избира най-вкусното и здравословно за себе си. Така че, докато сезонът е в разгара си, яжте и двете! Но знайте мярката (вижте експертния коментар).

КОМЕНТАР НА ЕКСПЕРТА

Не повече от 500 грама на ден!

Диетите с диня стават много популярни през сезона, дините се препоръчват да се ядат на килограм, за да се „прочисти“ тялото

– Не бих препоръчала да се спазват монодиети, дори и да са със здравословна диня или пъпеш. Разбира се, в тях има много полезни витамини, микроелементи, но преди всичко вода и въглехидрати, – казва Виктория Егорова, диетолог . – Всяка монодиета след края предизвиква обратен ефект: тоест загубените килограми се връщат много бързо и под формата на мастна тъкан. Следователно, хапвайте диня и пъпеш, разбира се, това е полезно и необходимо, но следвайте няколко прости правила:

1. Не повече от 500 грама пулп на ден (т.е. 3-4 парчета с кора).

Виктория Егорова, диетолог

2. Не забравяйте за баланса в храненето: трябва да има протеини, мазнини и въглехидрати. Динята може да бъде десерт или например следобедна закуска, но в никакъв случай не и единствена храна.

3. Не ги яжте през вечер – ще смутите съня си, като тичате до тоалетната.

– Искам да отбележа, че съдържанието на полезни вещества зависи от сорта – казва Виктория Егорова. – Червената диня има много високо съдържание на ликопен, вещество, което помага в борбата със стареенето. Но в жълтите разновидности на динята, както и в пъпеша, няма ликопен, има повече въглехидрати. В пъпеша има повече каротин. През сезона си струва да опитате всички сортове. Между другото, не се препоръчва да се дава на деца под 3 години диня или пъпеш в големи количества – 50-80 грама е достатъчно.

Пъпешът е по-калоричен, така че Виктория Егорова препоръчва не повече от 300-400 грама на ден (т.е. 2-3 парчета). от динята, разбира се, може да си хапнете малко повече.

Източник: ayzdorov.ru

Изглед на опаковката на продукта Доктор Силвър Dr. Silver
СРЕБЪРНАТА ВОДА, направена с новия генератор за сребърна вода Dr.Silver, е с още повече ползи за здравето

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *