Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Доматите: Не само любими, но и лековити. Ликопенът предпазва от рак. Какво не знаете за този зеленчук?

Трудно е да се намери човек, който да не обича салата от домати и краставици. Лъскавите червени домати са апетитни и повишават настроението. Но красотата им не е всичко.  Колко много ползи носят.

Домат на италиански означава „златна ябълка“.Родината на тези плодове е Южна Америка, където те все още се срещат и в дивата природа.Ботанически погледнато, доматите са горски плодове.Според правилата на Европейския съюз те спадат към плодовете.Всъщност и според ботаническата класификация, сочните плодове със семена вътре, развиващи се от цвете, са плодове.

През Средновековието доматите са пренесени от Южна Америка в Испания, оттам се разпространяват в цяла Европа, а след това и в целия свят.

Отначало са смятани за отровни и се използвали само за декоративни цели. С тях са украсявали беседки, веранди. Към момента има около 10 хиляди сорта домати. Предлагат се в различни цветове: червено, жълто, розово и дори … черно. Различават се и по размер и тегло – най-малките могат да тежат 30 g, а най-големите могат да тежат до 1,5 kg.

Любопитно: Доматите са на първо място в света по отглеждане.Годишно се произвеждат по 60 000 000 тона.На второ място са бананите – 44 000 000 тона.И накрая, ябълките са на трето място с 36 000 000 тона.Повечето от доматите се произвеждат в Китай, делът на тази страна представлява 16% от световната реколта.Сортът чери (в превод от английски череша) е създаден от израелски селекционери.Тези малки домати са по-сладки от обикновените и се съхраняват по-дълго.

Жълтите домати са по-сладки от червените и имат по-високо съдържание на витамини и минерали.

В допълнение, те имат безценно предимство: практически не причиняват алергии. Селекционерите по света непрестанно създават нови хибридни сортове. Например, има хибрид на домати и картофи. Малките чери домати узряват на върха на растението, а картофените клубени растат под земята. Друг сорт е комбинация от домат и ябълка – отвън плодът прилича на ябълка, а вътре е домат. Друго чудо – комбинацията от домат и лимон. Плодът има вкус на лимон и мирис на роза.

Как да познаваме и избираме доматите?

Когато избирате домати, помиришете ги. Зрелите плодове излъчват приятна миризма. По отношение на размера заложете на среден (с изключение на розовите сортове, които могат да бъдат много по-големи). Но диетолозите не съветват да ядете зелени домати, тъй като те съдържат отровата соланин. Използват се само за мариноване. Сушените домати имат много повече хранителни вещества от пресните. За производството на 1 кг от този продукт може да са необходими до 14 кг пресни домати. И така:

Какви ползи за здравето ни подаряват доматите?

Ликопен. Основното полезно вещество, съдържащо се в тези зеленчуци, е ликопенът.Ликопенът противодейства на появата на тумори,почиства кръвоносните съдове от атеросклеротични плаки,нормализира работата на сърдечно-съдовата система,антиоксидант е.  Освен това забавя процеса на стареене,предпазва кожата от вредното въздействие на слънчевата радиация.

Витамини и микроелементи. Плодовете на това растение съдържат голямо количество витамини. Витамин А подобрява зрителната острота. Витамините от група В успокояват нервната система и противодействат на стреса. Витамин С укрепва кръвоносните съдове. Витамин Е има положителен ефект върху състоянието на кожата и косата. Витамин К укрепва костите и ставите и подобрява съсирването на кръвта. От съдържащите се микроелементи най-важни са хромът и селенът. Хромът възстановява мускулната тъкан, а селенът подобрява настроението, облекчава депресията, безсънието и главоболието.

Ползите за здравето на мъжете

Ликопенът има противоракови свойства, така че противодейства на появата на тумори на простатата.

За здравето на жените

Поради наличието на вещества, които укрепват костната тъкан доматите противодействат на развитието на остеопороза.

Това е особено важно за по-възрастните жени след менопаузата.

За отслабване. Доматите потискат апетита. Освен това са нискокалорични, така че често се включват в диети за отслабване.

И накрая, те подобряват настроението, тъй като допринасят за производството на хормона на щастието – серотонин.

Приложение в медицината и козметиката

В народната медицина доматът се използва за облекчаване на болката при изгаряния и рани.Разбийте белтъка на едно яйце и го смесете с прясно изцеден доматен сок.Направете компрес с този състав. Той ще облекчи болката и ще ускори заздравяването.Доматът действа и като антисептик.За да дезинфекцирате порязване или ожулване, разрежете плода наполовина и го прикрепете към раната.

Доматите отдавна се използват и за грижа за кожата.

Те свиват порите, избелват лицето, изсветляват старческите петна, изглаждат фините бръчки. Маските от тези плодове действат ефективно. За суха кожа. Смесете пулпата на плода с 1 жълтък и 0,5 чаена лъжичка нишесте. Нанесете сместа върху лицето си за 15 минути, след което изплакнете. За мазна кожа – същото, но вместо жълтък вземете разбит белтък.

Противопоказания

Стъблата и листата на това растение са отровни и никога не трябва да се ядат.

Но в самите плодове няма отровни алкалоиди, така че те са безопасни. Има обаче противопоказания за употребата на тези зеленчуци: Доматите могат да причинят алергии (обрив, подуване). Противопоказани са при хора с повишена киселинност, стомашни или чревни язви, както и холелитиаза. При прекомерна консумация те могат да причинят отлагане на соли и появата на камъни в бъбреците. Солените и мариновани домати са противопоказани при хора с високо кръвно налягане и сърдечни заболявания. Тези зеленчуци не се препоръчват през последните месеци на бременността.

Топлинната обработка подобрява полезните свойства на доматите. Това се дължи на факта, че в резултат на варенето и задушаването количеството на ликопена в тях се увеличава. Парадоксално, но факт! Студът им влияе негативно. Затова не се препоръчва да ги съхранявате в хладилник.

Експертно мнение

Инна Криксунова е автор на повече от три дузини книги за красотата и здравословния начин на живот

. Чудили ли сте се защо на пътниците често се предлага доматен сок в самолетите, пита тя.  Доматеният сок е предпочитан от много пътници. Съдържа вещества, които успокояват нервната система и облекчават стреса. Разбира се, хората не мислят за това, те го избират инстинктивно. Има още един плод, който има подобен ефект – бананът. Така с помощта на определени продукти можете да регулирате настроението си, това е медицински факт!

Бих искала да кажа няколко думи за масово разпространен доматен продукт – кетчупа.

Съветвам ви да го замените с доматено пюре. Висококачествената паста съдържа само домати, сварени до сгъстяване (съставът е посочен на етикета). От него лесно можете да направите доматен сос. Добавете към него вода, малко брашно (или нишесте), оцет, захар и сол. Варете сместа за няколко минути при непрекъснато бъркане и ще получите отличен доматен сос, при това напълно натурален.

Но кетчупът е нещо съвсем различно.

Прочетете дребния шрифт на етикета и се уверете, че е пълен с хранителни добавки и консерванти. За какво ви е тази химия?

 

Автор: Инна Криксунова

Глобал Хелт Дерматил
ДЕРМАТИЛ – крем №1 при слънчеви изгаряния и ухапвания от насекоми

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *