Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как да тренирате здравословно, дори ако никога преди това не сте спортували

Искате да тренирате, но не знаете как да започнете, какво точно да правите и кое натоварване ще е полезно за вас?

тренирате

Прочетете внимателно статията най-вече за да сте наясно защо изобщо трябва да тренирате.

През лятото, особено в горещините, най-правилната тренировка за начинаещи е разходката. Започнете да ходите по 30 минути всеки ден и здравословният начин на живот ще бъде с вас!

Дойдат ли топлите месеци, мнозина смятат, че е време да започнат да спортуват. Не всеки обаче знае как да сложи начало на тази толкова полезна и необходима дейност.

Д-р Зухра Павлова

„Най-важното е, след като вече сте помислили за въвеждане на физическа активност в начина си на живот, да не забравяте, че трябва да я извършвате редовно“, казва известната ендокриноложка, доктор по медицина и автор на бестселъра „Измама на веществата“ д-р Зухра Павлова.. – Когато човек ходи на фитнес 2-3 пъти седмично, той допринася за износване на тялото. Особено ако реши буквално да се „убие“, отделяйки 2-3 часа за тренировка. Така само се отнема голямо количество енергийни ресурси от организма, причинявайки стрес и допринасяйки за развитието или поддържането на вече налично възпаление в тялото. Много по-правилно и по-физиологично разумно е да отделяте поне 30 минути, но всеки ден. Най-полезните дейности са ходенето и плуването. Затова лятото е идеално време за започване на тренировки. В крайна сметка, разходките на чист въздух са най-правилният подход за стартиране на редовни тренировки.

Тренирате докато ходите: как това ще повлияе на тялото?

Според резултатите от различни изследвания:

• Само 3 минути ходене сваля високото кръвно.

• 5 минути разходка на чист въздух – подобрява се настроението.

• 5-10 минути пеша – ще допринесат за подобряване на творческото мислене.

• Ходенето в продължение на 15 минути след хранене намалява нивата на кръвната захар.

• 30 минути след обяда или вечерята могат да ви помогнат да отслабнете (в зависимост от това колко бързо ходите).

• 40 минути намаляват риска от коронарна болест.

• 90 минути на ден, прекарани на чист въздух намаляват броя на депресивните мисли.

И всичко това се случва докато просто вървите с умерено темпо, без да бързате и без да се натоварвате излишно!

Ако тренирате всеки ден, и то само ходене, може ли това да навреди?

Aкадемик Лео Бокерия

– Ходенето е толкова естествено и физиологично за нас, че едва ли може да ни навреди – казва известният руски кардиохирург академик Лео Бокерия. – Но, разбира се, ако се притеснявате, не пропускайте да се консултирате с вашия лекар, преди да започнете тренировка. Все пак всеки от нас има особености – наднормено тегло, предишни заболявания, наранявания, плоскостъпие… Но лично аз смятам, че ходенето е полезно за всички. Започнете с малко, с 30 минути на ден. Проста, обикновена разходка, но всеки ден. Не купувайте веднага щеки за скандинавско ходене, тренирайте тялото си просто да ходи всеки ден, редовно. Едва тогава можете да започнете по-сериозни тренировки.

И не забравяйте да следите пулса. Сега може да си купите устройства, които ще ви кажат, че бързате твърде много и трябва да забавите. Например, смарт часовниците вършат тази работа.

Формулата за изчисляване на сърдечната честота за кардио тренировка:

– Минимална честота = (220 – възраст) x 60%.

– Максимален пулс по време на кардио тренировка = (220 – възраст) x 80%.

И, разбира се, не трябва да ходите през горещите часове. Най-физиологичното време за разходка е сутрин или вечер. Тоест преди 11 и след 20 часа лятото (есенно-зимния сезон – 17 часа).

Вървенето назад подмладява мозъка

Всъщност, както казва академик Лео Бокерия, ходенето е най-познатото и физиологично движение за нас. Толкова познато, че дори не се замисляме докато крачим. Междувременно, за да се отървете от безпокойството, и за да разкарате от ума си лошите мисли, лекарите препоръчват да разнообразите стъпките: т.е. вървете бързо, след това бавно, на пета, след това от пръсти на пета. Или дори назад!

Като цяло процесът на ходене е много по-сложен, отколкото предполагаме. За да се движим, е необходима сложна координация между нашата зрителна система, вестибуларния апарат и проприоцептивната система, която е отговорна за усещането на позицията на частите на тялото една спрямо друга и в пространството. И когато се върнем назад, за мозъка става още по-трудно да координира всички тези системи една с друга.

Това помага за „изключване на автопилота“, което означава напрежение за мозъка и тялото, фокусиране на цялото ви внимание върху движенията. Учените, които са провеждали подобни изследвания повече от веднъж, отбелязват, че дори 10 минути ходене назад подобрява когнитивните функции и значително ободрява! А и допълнителната порция серотонин все още не е навредила на никого.

Източник: ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *