Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Аспиринът и бета-блокерите са свързани с по-висок риск от инфаркт в горещините

Ново проучване предполага, че някои лекарства увеличават риска от инфаркт в горещото време

аспирин инфаркт

Някои лекарства за защита на сърцето могат да имат обратен ефект при много горещо време, увеличавайки риска от инфаркт, предполага ново проучване, публикувано на 1 август в Nature Cardiovascular Research.

Изследователи от университета Йейл и Германския изследователски център за здравеопазване на околната среда са разгледали данни от 2494 случая на сърдечен удар в Германия между 2001 г. и 2014 г., през топлите месеци от май до септември. Те съпоставят случаите с употребата на лекарства, които обикновено защитават здравето на сърцето, включително антиагреганти като аспирин, които намаляват риска от сърдечен удар, и бета-блокери, които лекуват високо кръвно налягане.

Те открили, че хората, приемащи бета-блокери или антиагреганти като аспирин, са със 63-65% по-застрашени от инфаркт в горещите дни, в сравнение с дните с по-умерена температура. Хората, които са приемали и двете, са имали 75% по-висок риск. Обратно, хората, които не са приемали лекарствата, не са имали по-висок риск от сърдечен удар в летните горещини.

Въпреки че проучването установява връзка между лекарствата и по-високия риск, то не показва директно, че самите лекарства са виновни. Едно от обясненията може да е, че хората, които приемат тези лекарства, вече са изложени на по-висок риск от сърдечни проблеми.

 

Хората от кои възрастови групи са най-застрашени?

 

Изследователите откриват, че младите, които обикновено имат по-добро сърдечно здраве, са изложени на по-голям риск от инфаркт, свързан с топлината, отколкото хората на 60 или 70 годишна възраст, ако приемат аспирин или бета-блокери. Хората под 60 са били три пъти по-застрашени от инфаркт, свързан с топлината, ако са приемали статини и медикаменти за понижаване на холестерола.

инфаркт
Кай Чен, главен автор на изследването и асистент в катедрата по епидемиология в Йейл

Според Кай Чен, главен автор на изследването и асистент в катедрата по епидемиология в Йейл, определени лекарства могат да затруднят регулирането на телесната температура в топло време. Предишни проучвания в областта са стигали до заключението, че аспиринът може да повиши вътрешната температура на човек, а лекарствата за кръвно налягане са свързани с по-висок риск от топлинен удар.

“Пациентите, приемащи тези видове лекарства са по-застрашени от инфаркт”, категоричен е Чен. „По време на горещините те наистина трябва да внимават”, добавя още той.

 

Съвети за предпазване в горещо време:

 ·

  • Избягвайте излизания в най-горещите часове ·
  • Пийте много течности ·
  • Използвайте климатици, вентилатори ·
  • Хапвайте охлаждащи и хидратиращи храни ·
  • Правете си хладни душове, за да понижите телесната температура

Източници: https://www.insider.com; https://pixabay.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *