Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Лекарите бият тревога: Светът е обхванат от опасна за здравето „болест на смартфона“

Зависимостта от смартфона провокира развитието на номофобия

смартфона

По-добре дръжте смартфона далеч от вас, когато не го ползвате. Всички знаем, че за да сме здрави, трябва да спазваме три важни правила – да спим добре, да се храним правилно и да спортувате. Но цивилизацията отдавна нанася различни корекции в нашия начин на живот. Дори и да сме изпълнителни и да следваме препоръките на лекарите, често не забелязваме колко време прекарваме пред смартфона. Освен това допълнително се взираме в екрана на телевизор, лаптоп или компютър. Колкото повече, толкова повече –  нашата физиология страда (и понякога се променя). И това, уви, може да доведе до сериозни патологии.

Д-р Наталия Глотова

Невроложката Наталия Глотова уточнява, че вече се регистрират редица заболявания, които са пряко свързани с продължително използване на смартфон или лаптоп. Или иначе казано: заболявания, зависими от джаджи. В края на краищата устройсвата, които ползваме всеки ден, без значение за работа или за развлечение, ни принуждават да седим в определена позиция за дълго време. Всъщност ние сами си причиняваме сколиозата и всички проблеми, свързани с нея.

„Ние регистрираме такива заболявания най-вече при младите хора“, казва невроложката Наталия Глотова.

Заболявания, които смартфона причинява, се появяват късно и се лекуват трудно

На първо място, разбира се, шийният отдел на гръбначния стълб страда от дългото време, което човек прекарва в една и съща стойка:

– Шията е изпъната напред, мускулите на зоната на врата и шийната яка са спазмирани.

– Поради това се влошава кръвоснабдяването на мозъка. Паметта и концентрацията на вниманието страдат, възникват и главоболия.

– Заради постоянното навеждане напред, за да е човек по-близо до смартфона, има спазъм на междуребрените мускули (това, което често се нарича интеркостална невралгия).

– Поради наклона се наблюдава намаляване на екскурзията (обема) на гръдния кош, което означава, че жизненият капацитет на белите дробове намалява. Повишава се рискът от развитие на различни възпалителни белодробни заболявания. Подрастващите са по-склонни да развият задух дори по време на обикновено физическо натоварване.

– Нарушава се работата на всички вътрешни органи (в наведено положение те се притискат) – отбелязват се ранни гастрити, холецистити и чревни заболявания при по-млади хора, а често и при деца.

– И, разбира се, стоенето в една поза води до повишаване тонуса на долните крайници, нарушено кръвообращение, което води до развитие на тромбоза. А стагнацията на кръвта в краката крие риск от развитие на разширени вени.

Имайте предвид, че от всичко, изброено до тук, не говорим за заболяванията на очите!

„Много е важно да организирате комфортни, физиологични условия за себе си не само у дома (например анатомична възглавница за сън, която ще облекчи напрежението в цервикалната област), но и правилния стол на работното място“, добави Наталия Глотова.

А професор, доктор на медицинските науки Елена Катунина, специалист по невродегенеративни заболявания, отбеляза, че смартфоните значително съкращават паметта на хората. Вместо да си припомняме, по-лесно е да проверим в интернет, на смартфона. Или вместо да „включим мозъка“, за да запомни, обмисли и сравни фактите и така да стигнем до някакво заключение, е по-бързо да попитаме Гугъл. Оказва се, че благодарение на джаджите хората стават все по-разсеяни и по-малко креативни…

Какъв е смисълът да си напрягаме мозъка, ако всезнаещият интернет ни казва всичко?

Хората, които наистина зависят от смартфоните, дори получават нова фобия – номофобия, страх да останат без джаджа за дълго време. И тази зависимост също променя мозъка: тези, които са постоянно заети с джаджи, буквално нямат гънки на някои места – в инсуларния кортекс, в хипокампалната формация и в долния темпорален лоб. Тези области са отговорни за паметта, навигацията в пространството, за контрола на вниманието и поддържат субективните усещания. Така че, да – от смартфоните се оглупява…

Източник: ayzdorov.ru

Неврохелт плюс
Неврохелт плюс – чудо за възстановяване на мозъка

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *