Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Болестта на Хашимото засяга 4 пъти по-често жените, отколкото мъжете

Проф. Боян Лозанов е ендокринолог и дългогодишен шеф на Специализираната клиника по ендокринология в София. Световната статистика предполага, че поне 10 на сто от хората страдат от болестта на Хашимото, а у нас то най-често засяга хора от планинските региони, където йодният дефицит е бил ярко изразен преди години. „Профилактиката с йодирана сол има, ефект върху младото поколение – казва проф. Лозанов, но възрастните носят последствията от недостига на йод в храненето си от ранните им години.“

Пред нашия репортер проф. Лозанов посочва тиреоидит на Хашимото като най-актуалното тиреоидно заболяване, което засяга четири пъти по-често жените, отколкото мъжете. „Причините защо се появяват все повече случаи на Хашимото не са напълно ясни – казва още той. Ако изключим генетичната предразположеност и йодния дефицит, който дава други отражения, е ясно, че остават най- вече факторите на околната среда – химически и радиационни. Стресът е много силен отключващ фактор…“.
Специалистът изрежда конкретните при¬чини: непълноценното хранене; неконтролираното използване на пестициди и нитрати в производството на селскостопанските продукти; замърсяване на околната среда с продукти на нефта, вкл. пластмасови изделия, използвани за битови нужди; тютюнопушенето – особено в незряла възраст и при бременни жени.- „Всички тези фактори имат мутагенно действие, с други думи, могат да провокират доброкачествени или злокачествени промени в жлезата“ – предупреждава той.
СИМПТОМИТЕ СА МНОГО СЛАБО ИЗРАЗЕНИ
И ако се появят някакви изменения в жлезата, те по-скоро влияят на други системи в организма. Особено на сърдечносъдовата.
Проф. Лозанов подчертава, че в 55% от случаите болестта на Хашимото протича без симптоми, с леко увеличаване на щитовидната жлеза. И обяснява, че в останалите 40-45% се появява симптоматика заради нарушена функция, най-често намалена хормонална секреция.
Той обяснява, че дори и в тези случаи симптомите не са характерни, те са много леко изявени – най-често болният се оплаква от невроза, отпадналост, умора. „Това заболяване не е лечимо и е генетично детерминирано – или го имаш, или го нямаш – обяснява специалистът. Когато и ако се появят изменения в жлезата, те са минимални и по-скоро влияят върху другите системи. Например, когато функцията на щитовидната жлеза е намалена, се ускоряват процесите на стареене и атеросклероза. При тези пациенти по-често се срещат сърдечни заболявания, инфаркти и инсулти. Когато функцията е повишена, това води до повишена нервна възбудимост, депресивни състояния, сърдечна аритмия.
Затова и много от тези пациенти попадат не при нас, ендокринолозите, а при кардиолозите и невролозите“ – пояснява проф. Лозанов.
Той е напълно убеден, че навременното откриване на нарушения в щитовидната жлеза може да се приеме като превенция на сърдечните заболявания и профилактика на атеросклерозата.

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *