Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Първа помощ при отравяне с гъби

На територията на България растат около 4900 вида гъби. Според някои предположения, гъбите у нас стигат дори до 20 хиляди вида

гъби

Разбира се, тук не става въпрос само за ядливите гъби или силно отровните им двойници, те са малък процент. Повече са микроскопичните гъбички, от които се правят антибиотици, както и много други ценни лекарства, в това число и за рак.

Но, не за тях ще говорим сега. Поради някаква причина негодни за консумация или условно годни за ядене гъби често се оказват в кошниците на кандидат-гъбарите. Ами ако случайно се случи така, че изядем отровен двойник? Какво трябва да се направи в такъв случай обяснява д-р Елена Киселева, ендокринолог.

Защо гъбите могат да ни отровят?

Д-р Елена Киселева

Неядливите гъби съдържат животозастрашаващи токсини – мускорин (води до необратима вазодилатация и смърт от сърдечна недостатъчност), фалоидин, аманитин, фалаин. Всички те могат да доведат до фатално отравяне.

Често злоупотребата с условно годни за консумация гъби може да предизвика отравяне. Условно годни за консумация са такива гъби, които могат да се консумират само в млада възраст или след определена кулинарна обработка.

Противно на общоприетото схващане, няма тест, който да прави разлика между ядливи и отровни видове. Единственият начин да разберем дали една диворастяща гъба е безопасна за консумация е да се идентифицира от експерт по гъбите (миколог).

Може да се натровим и от гъби, които не са приготвени правилно

Червена мухоморка

Много са малко гъбите, които могат да се консумират без предварителна термична обработка.

По-голямата част трябва да се накисват и варят най-малко половин час преди по-нататъшно готвене (пържене, печене, сушене или осоляване).

Събраните гъби трябва да се съхраняват правилно – по-специално те не могат да останат дълго време в пластмасовите кофи, торбички или дървени кошници. Срокът на годност на събраните гъби не трябва да надвишава 18-24 часа, тъй като продуктите от разграждането на протеините също могат да са отровни.

Признаците на разваляне могат да се появят дори по-рано, буквално няколко часа след бране на гъбите. Те включват липсата на матов блясък, характерен за прясно набраните гъби, появата на тъмни петна и черни точки по повърхността на шапката (ципата на гъбата), овлажняване и лющене на пънчето, промяна в миризмата и потъмняване на ламелите (пластинките), които са симетрични подредени под шапката на гъбата. Гъби с такива „окраски“ не трябва да се ядат.

Признаци на отравяне с гъби

Първите симптоми се появяват 1-2 часа след консумация на гъби.

Симптомите на отравяне с гъби са подобни на тези на всяко друго хранително отравяне – гадене, повръщане, болки в корема, диария.

Зелена мухоморка

При отравяне със зелена мухоморка често се появяват мускулни болки, след което се усещат и конвулсии.

При отравяне с мухоморка бързо се появяват повишено слюноотделяне и лакримация, повишено изпотяване, свиване на зениците, нарушено съзнание, конвулсии. При отравяне с пантерка (петниста мухоморка) се появяват сухота в устата, суха кожа, ускорен пулс, разширени зеници.

Много токсини, съдържащи се в гъбите, причиняват хемолиза (процес на разрушаване на червените кръвни клетки), чернодробна и бъбречна недостатъчност. Това води до дихателна и сърдечно-съдова недостатъчност, която често завършва със смърт.

Първа помощ при отравяне с гъби

Незабавно се обадете на Бърза помощ или откарайте натровения с гъби човек в болницата.

Преди пристигането на лекарите изплакнете стомаха – дайте на пострадалия да изпие 2 чаши чиста вода и предизвикайте повръщане, като натиснете лъжица върху корена на езика (този метод е противопоказан за бременни жени).

Пантерка

Освен това се дава сорбент, например активен въглен.

Ако няма диария, предизвикайте я – вземете 1 супена лъжица парафин или рициново масло.

Обилно пиене – алкална минерална вода, негазирана, или силен чай ще свършат работа.

Никога не се приемат алкохол, антиеметици, лекарства против диария

Ако има треперене и усещане за студ, заведете пострадалия в хладна и добре проветрена стая, сложете го да легне и го завийте добре.

Често отравянето означава тежест в стомаха след ядене на гъби. Гъбите са тежка храна. Освен това те не се комбинират добре с повечето продукти. Най-лоша комбинация – с картофи, риба, зърнени храни, тиквички и моркови. Хората със слаб стомах не трябва да ги консумират, били те диви или култивирани.

ПРОГНОЗА

Най-неблагоприятна ситуация може да възникне при отравяне със зелена мухоморка: смъртността от интоксикация може да бъде от 50 до 90%, когато се консумират една или две гъби.

При използване на други видове гъби ситуацията може да се развие по два сценария:

• ако лечението започне навреме, скоро настъпва пълно възстановяване;
• ако не е оказана помощ, тогава в половината от случаите смъртта настъпва в рамките на 5-8 дни.

Отравянето с гъби е много опасно състояние за организма и огромно натоварване за всички органи. Затова по-добре не си правете експерименти. Отказвайте ястия с диви гъби и не пълнете кошницата с тях, ако сте в планината.

Най-отровните гъби

• Зелена мухоморка;
• Мухоморки (всякакви видове);
• Отровна галерина;
• Бяла отровна орешарка (изобщо всякакви гъби, които приличат на фуния);
• Cortinarius balteatocumatilis;
• Лъжлив пачи крак.

Източници: advice.bg, novolukomlcrb.by

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *