Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Опасна комбинация: екстремна жега и силни магнитни бури до края на юли

Комбинацията високи температури и магнитни бури не е добра за здравето дори и за хора, които нямат чести оплаквания и сериозни заболявания

магнитни бури

Силните магнитни бури и жегата ще окажат влияние най-вече на възрастните хора, пациентите с хронични и сърдечно-съдови заболявания, както и на малките деца. Най-голям риск има за онези, които лекуват хипертония от години, както и преживелите сърдечен или мозъчен удар. В този случай възрастта не е от значение – такова време е опасно както за младите, така и за старите хора.

Магнитни бури през юли – кога се очакват, как ще повлияят на здравето и какво трябва да се направи

Редовно магнитните бури „обгръщат“ планетата и удрят магнитосферата с различни по сила въздействия. До края на юли 2023 г. ситуацията ще се промени няколко пъти. Прогнозите варират почти всеки ден. Към момента те са следните:

• 14-15 юли — магнитна буря със средна интензивност;
• 18 юли – силна магнитна буря;
• 26 юли – силна магнитна буря;
• 30-31 юли – магнитна буря със средна интензивност.

Реакция на тялото към промяна на геомагнитния фон

Най-безопасният период е пълното затишие. Въпреки това, с настъпване на неблагоприятните дни, здравето е изложено на риск. Организмът на сърдечно болните, както и на метеозависимите хора, е чувствителен към промяната на геомагнитния фон и реагира на него с различни симптоми. Метеопатите могат да почувстват:

• главоболие;
• болки в мускулите и ставите;
• умора, раздразнителност;
• лошо здраве, агресия;
• физическа и емоционална слабост;
• депресия, повишена нервност;
• проблеми със зрението и слуха;
• чести събуждания и безсъние;
• тревожност и паник атаки;
• страх, фобия;
• променливо настроение;
• лош апетит, дискомфорт;
• скокове на кръвното налягане.

Представляват ли опасност?

Геомагнитни бури се случват през цялата година, не само през лятото. Но, в комбинация с топлото време поносимостта на повечето хора спада. Смущенията на магнитното поле на Земята може да продължи от няколко часа до един ден. Причината за явлението е силно отделяне на енергия от Слънцето.

Д-р Татяна Шалигина

В една или друга степен повечето хора са зависими от времето. По време на магнитна буря налягането в земната атмосфера се променя. Тези промени засягат здравето на хора, които имат отслабена адаптация и изразена метеочувствителност.

Тежестта и естеството на тази зависимост са предимно индивидуални и са свързани с психологическото състояние на човека, времето на годината и предразположеността към сърдечно-съдови заболявания. Времето на развитие на реакцията също варира: за някои тя започва да се развива на 1-вия или 2-рия ден от бурята, при други – в пика ѝ, а за трети – след като е отминала. Последствията от магнитните бури са особено изразени през есента, тъй като устойчивостта на организма към стрес е намалена. Въпреки това, статистиката показва, че през лятото, по време на магнитни бури, броят на повикванията към Бърза помощ поради влошаване на благосъстоянието на хора със сърдечно-съдови заболявания се увеличава с около 20%.

Какви са симптомите

Симптомите зависят от тежестта на метеочувствителността. От своя страна тя е три вида:

• метеотропизъм – най-леката степен на чувствителност към метеорологичните условия, при която се наблюдава леко влошаване на състоянието;

• метеозависимост – среднастепен на метеочувствителност. Има влошаване на здравето, потвърдено чрез лабораторни и инструментални диагностични методи;

• метеопатия – най-тежката метеочувствителност.

Метеопатията може да бъде от различни видове:

– Церебралната се характеризира с главоболие, световъртеж, шум в ушите.

– Астеноневротичната – промени в настроението, раздразнителност, безсъние.

– Сърдечната – болки в сърцето, респираторен дистрес, промени в кръвното налягане.

– Смесената метеопатия съчетава симптоми от няколко вида.

Наистина ли магнитните бури оказват влияние на здравето?

Въпросът дали е вярно, че магнитните бури могат да повлияят неблагоприятно на здравето тревожи мнозина. В същото време има и такива, които са сигурни, че тяхната опасност е преувеличена.

„Все още не е идентифицирана ясно научно обоснована връзка между магнитна буря и човешко здраве. Но в практическата медицина – в кардиологията и неврологията – често срещаме пациенти с метеорологична зависимост. По правило това са хора с хронични сърдечно-съдови заболявания, като хипертония например. Има и пациенти с артериална хипотония, с инсулт или инфаркт, със заболявания на опорно-двигателния апарат и астеничен синдром. Ако говорим за неврология – с чести мигрени ”, отбелязва общопрактикуващият лекар и кардиолог д-р Татяна Шалигина.

Метеозависимостта или нейната по-лека форма – метеочувствителност е нетипична реакция на организма, причинена от промени в метеорологичните условия. Тоест, човек реагира на промяна в атмосферното налягане, вятър, слънчева радиация. Това означава, че не става въпрос само за магнитни бури – той може да се разболее при всякакви други метеорологични аномалии. Метеозависимите хора могат да изпитат сънливост, втрисане и проблеми с концентрацията. При тежка форма на такъв проблем се отбелязват главоболия от мигренозен тип.

„Метеорологично зависимите пациенти имат доста общи оплаквания по време на магнитни бури – слабост, намалена работоспособност, нарушения на съня. Хипертониците могат да имат скок на кръвното налягане дори на фона на постоянна антихипертензивна терапия“, казва терапевката. Неприятните симптоми могат лесно да вкарат човек в леглото или дори да го пратят в болница.

Превенцията е от значение преди и по време на магнитни бури

Терапията при магнитни бури е разбираема – необходимо е да се използват лекарства и техники в зависимост от това до какво е довела метеорологичната аномалия. Съответно, ако това са сърдечни проблеми, тогава е необходима консултация с кардиолог и използването на специални препарати. Ако стари наранявания са напомнили за себе си, или ставите и мускулите „се обаждат“, струва си да посетите ревматолог или невролог и да получите от тези специалисти индивидуален режим на лечение.

Разбира се, трябва да се обърне специално внимание на превантивните мерки, които ще помогнат да се избегнат прояви на патологията като цяло.

„За профилактика в наши дни естествено се препоръчва пациентите с хипертония да държат обичайната си терапия под ръка, да я приемат ежедневно и за всеки случай да имат краткодействащи лекарства, които бързо намаляват кръвното налягане и още по-бързо се отделят от тялото.

По време на магнитни бури трябва да се ограничи пиенето на кафе, черен и зелен чай

Билков – може. Ревизирайте деня си – по-малко време за седене пред компютъра или телевизора. Правете повече разходки, съответно, за да имате повече аеробна физическа активност. Под упражнения разбирайте ходене или плуване, без сериозно кардио натоварване. Сънят трябва да е поне 6-8 часа.“, съветва кардиоложката.

Днес прогнозите за добри и лоши за здравето дни са станали почти свещени, благодарение на медиите

Телевизия, радио, вестници, списания и интернет предупреждават за магнитни бури, много високо или много ниско атмосферно налягане или други природни явления, които могат да причинят здравословни проблеми. От една страна, внезапното главоболие може да се обясни с магнитна буря, което като че ли облекчава състоянието. От друга, такава информация е възможно да има отрицателен ефект и хората, след като са чули лошата прогноза, наистина започват да се чувстват зле (това се нарича психосоматична зависимост).

Метеорологичната зависимост може да повлияе на състоянието на човешкото здраве, но далеч не винаги е свързана с магнитните бури. Затова тези, които се тревожат за състоянието си, все пак трябва да бъдат нащрек по време на труден период, каквото е съчетанието на екстремно високи температури и геомагнитни смущения. Те също така трябва да се подготвят предварително като следват някои прости правила за превенция. Ако реакцията на природните бедствия все още е под съмнение, струва си да посетите специалист по вашия проблем и да обсъдите с него предварително план за лечение и превенция. Така този период може да се премине с минимални негативни отклонения.

Как да си помогнете

Тъй като магнитните бури засягат не само сърдечно-съдовата, но и храносмилателната система (по това време киселинността на стомашния сок намалява), лекарите препоръчват в такива дни, особено ако са съчетани с пълнолуние, да се пият сокове, изцедени от пресни зеленчуци и плодове, леко подсолена минерална вода или вода с лимонов сок. Вечерта е по-добре да предпочетете храни, богати на въглехидрати, а преди лягане се въздържайте от ядене.

Хората, които са чувствителни към магнитните колебания в атмосферата, се съветват да включат в менюто си риба, мляко, водорасли, както и грах, боб, соя и леща, картофи, печено цвекло и ябълки. През лятото – горски плодове и плодове, богати на янтарна киселина: цариградско грозде, череши, боровинки. Ревенът и позабравената вече ряпа също са много полезни. Значително повишават адаптивния капацитет на тялото въздушни и водни бани, закаляването, контрастните душове. По възможност трябва да се избягват дрехи от синтетични материи и прекалено затворени обувки.

Вместо заключение

Аномалиите на времето трябва да се приемат сериозно, но това не пречи да завършим с усмивка. Според инструкции на Хидрометеорологичния център за длъжността синоптик се предпочита някой, който е болен от ревматизъм. А ако е и неврастеник, ще може да предскаже времето още по-точно.

Източник: gulkevichi.com

Глобал Хелт Дерматил
ДЕРМАТИЛ – крем №1 при слънчеви изгаряния и ухапвания от насекоми

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *