Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Кой е изложен на риск от вируса на Епщайн-Бар и защо е опасен?

Вирусът на Епщайн-Бар има много лица. Заразяването с него е известно и като инфекциозна мононуклеоза

Попадне ли в тялото вирусът на Епщайн-Бар, заразяването може да доведе до сериозни здравословни проблеми и дори да е предпоставка за рак, според лекарите.

Какво трябва да знаете за този вирус обяснява, д-р Евгения Паршина, алерголог-имунолог.

Вирусът на Епщайн-Бар е член на семейството на херпесите. Разпространението му е голямо – всъщност почти никой не успява да се предпази от инфекция, тъй като около 90% от хората са заразени с него. В този случай вирусът може да бъде латентен за дълго време и човек се счита за здрав.

Какво се случва по време на инфекция с Епщайн-Бар?

Най-често инфекцията с вируса Епщайн-Бар (Epstein-Barr virus, EBV) се случва в детството и протича безсимптомно. В юношеството и след това се проявява под формата на инфекциозна мононуклеоза.

В процеса на миграция на вируса, той избира имунните клетки (В-лимфоцити) като своя цел. Това е мястото, където живее вирусът. Най-често сливиците стават негова цел, поради което В-лимфоцитите се увеличават по време на заболяване.

Д-р Евгения Паршина

Често вирусът се открива при рутинен или назначен кръвен тест. Ако има показатели за антитела IgG, това означава, че човекът не е болен в този момент или е на етап възстановяване след заболяване. Тези антитела остават за цял живот. Техният брой може да варира – в посока на увеличаване или намаляване. В същото време не е необходимо да се следят техните колебания.

Броят на копията на вируса в кръвта може да варира в зависимост от активирането на вирусния агент и от това как се случва възстановяването на пациента.

Времетраене на процеса

Може да се сблъскате с проблем като „Хронична EBV инфекция“. Такава диагноза се поставя, ако има:

• Симптоми: чести ТОРС, отит, тонзилит, бронхит, атопичен дерматит, уртикария, автоимунен тиреоидит и други проблеми.
• Направени са изследвания, както и PCR на слюнка, и са идентифицирани антитела срещу EBV.

Хроничната EBV инфекция в активна форма се счита за рядко състояние, когато тялото не може да се справи с навлезлия вирус. Това обикновено се свързва с особеностите на имунния отговор на вируса при редица хора. Известно е също, че по-тежкият ход на патологията може да бъде свързан с атипична лезия на Т-лимфоцити и NK клетките за такъв патоген. NK клетките са клетки естествени убийци (от английски: natural killers, „естествени убийци“), по-известни като NK-клетки (чете се „ен-ка-клетки“).

При истинска активна форма на хроничния вариант на инфекцията може да има симптоми като:

• Периодична треска, когато температурата се повишава на равни интервали до високи стойности, като може да достигне до 39 градуса.
• Увеличаване на групи от и ТОРС, отит, тонзилит, бронхит, атопичен дерматит, уртикария, автоимунен тиреоидит .
• Уголемяване на далака.
• Силно намален брой на кръвните клетки.
• Лимфома.

Естествено, в такава ситуация е необходима консултация със специалист. Не се препоръчва самолечение, тъй като може да доведе до влошаване.

Как да се справите ако е налице инфекция с вируса на Епщайн-Бар?

Хроничната активна инфекция с вируса на Епщайн-Бар не е податлива на антивирусни лекарства, включително интравенозни средства. Единственото лечение е трансплантация на хемопоетични стволови клетки. Но трябва да е ясно, че този метод е изпълнен със сериозни странични ефекти. Затова се предписва само при животозастрашаващи състояния.

Връзка с онкологията

Сред онкогенните вируси, които могат да причинят развитието на различни видове рак, вирусът на Епщайн-Бар е доста уникален. Смята се за лидер в броя на различни доброкачествени и злокачествени образувания, свързани с него. Включва също образувания от лимфоиден и епителен произход. Онкогенният потенциал на такъв патоген обикновено се свързва със способността му да инфектира и трансформира (променя) човешките лимфоцити.

В същото време не е напълно установен точният механизъм, по който вирусът на Епщайн-Бар води до появата на рак.

Като цяло трябва да се грижите за себе си, да спазвате добра хигиена и да лекувате инфекциозните заболявания навреме, така че да не дават усложнения и да не водят до хроничен процес. Можете да се консултирате с имунолог по темата за профилактиката.

Източник: ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *