Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Защо му е на здрав човек да ходи на санаториум?

Съществува стереотип, според който почивката в санаториум е подходяща само за възрастни хора или за такива със здравословни проблеми

санаториум

Когато на болен човек му се налага да се лекува или възстановява в санаториум, тогава всичко изглежда логично и естествено. Но когато същото се препоръчва на някой, който е в сравнително добро здраве, тогава някои си задават разумния въпрос: защо?

Да започнем с дефиниция на самия термин. Санаториумът е институция, предназначена за рехабилитация, отдих и превантивни мерки, насочени към подобряване на здравето.

Инфраструктурата на много от съвременните санаториуми напомня повече на пансион, отколкото на болнично заведение.

Затова днес в санаториумите са добре дошли здрави хора без хронични заболявания. За тях са разработени огромен брой уелнес програми. Те ще помогнат да се поддържа здравето в отлично състояние и тялото да се чувства енергично, силно и красиво. Популярни курсове в модерните санаториуми са детоксикация, облекчаване на стреса, отслабване, възстановяване след ковид, укрепване на имунитета, подобряване здравето на деца, възрастни хора и „уморени мениджъри“.

Обяснението е лесно

Например, прекарали сте изминалата зима в състояние на стрес. Налага ви се да промените ситуацията, да се отпуснете, да укрепите имунитета, да се рестартирате и възстановите. На повечето места за почивка и възстановяване има програма „Антистрес“. Включва релаксиращи бани, ободряващи душата екзотични масажи, работа с психолог, йога и пилатес, източни биоенергийни техники, приятни спа процедури.

Лечебният ефект ще бъде допълнен от лековитата сила на курорта, защото изразът „морето лекува“ изобщо не е метафора: калолечението, например помага за подобряване състоянието на кожата и нормализира хормоналните нива.

Слънчевите бани допринасят за производството на витамин D, който е важен за укрепване на имунитета.

Чистият горски въздух, изпълнен с аромати на борови иглички и различни полски растения и билки подобрява състоянието на дихателната система.

Свободното време в санаториума е сравнимо с престой в добър хотел, но има допълнителни екстри

В някои санаториуми има басейни със сауни и хамами, салони за красота, фитнес зали, спортни площадки, паркове, плажове, детски и развлекателни центрове. И черешката на тортата – храната: от индивидуално подбрана диетична до ол инклузив. Като цяло ще се върнете не само отпочинали, но и изпълнени със здраве, енергия и сила.

Престоят в санаториум подходящ ли е за вас?

Ако поне половината от изброеното по-долу се отнася за вас, тогава определено престоят в санаториум не само ще ви хареса, но ще ви бъде и от полза:

• Искате да се отпуснете в курортна зона, на красиво място с чист въздух.
• Преживели сте стрес, хронична умора, няколко поредни вирусни заболявания.
• Имате нужда да подсилите имунната система.
• Предпочитате качествена храна.
• Искате най-после да се погрижете за здравето си.
• Имате хронично заболяване или наскоро сте претърпели операция.
• Искате да прочистите тялото си или да отслабнете.
• Предпочитате всичко да е на едно място: настаняване, храна, развлечения, медицински и оздравителни процедури.
• Обичате спа-процедури и козметология.
• Важно е да укрепите вашето и здравето на детето без престой в болници и без да взимате хапчета.

Какви са предимствата на санаториума?

Идентифицирахме някои от основните, които се отнасят за повечето, но не и за всички санаториуми:

– Почивка в лоното на природата. По правило санаториумите се намират далеч от шума и суетата на града, на брега на река, езеро или близо до морето, заобиколени от планини и гори. Това ви позволява да избягате от ежедневните грижи.

– Санаториумите предлагат възможности за отдих на различни категории хора. Любителите на дейности на открито ще могат да тренират във фитнеса, да играят настолни игри, да плуват в басейна и да си организират кратки екскурзии до красиви места наоколо. За онези, които предпочитат да четат, в някои санаториуми има нелоши библиотеки.

– Почивка за деца и възрастни. Това е особено важно за хората, които са свикнали да релаксират с цялото семейство. Някои санаториуми предоставят стаи за игри и забавления за деца. Докато сте на процедура, детето ви няма да скучае и няма да остане без надзор.

– Общи здравни процедури. Дори и да нямате хронични заболявания релаксиращите масажи, козметичните процедури, билколечението и кислородните коктейли изобщо няма да са ви излишни.

– Лечение. По правило в санаториумите се провеждат комплекс от мерки, насочени към предотвратяване обострянето на хронични заболявания и удължаване на ремисията. Дори и да не посещавате специално медицински процедури, лечебният климат, правилното хранене и дневният режим ще имат благоприятен ефект върху тялото ви. Освен това никой по време на пътуване не е имунизиран от факта, че вие ​​или вашето домакинство ще се нуждаете от консултация с лекар, друга медицинска помощ, включително и стоматологична помощ.

Ето и няколко допълнителни плюса на престоя в санаториум, дори и да нямате нито един по-сериозен здравословен проблем

1. Наистина ще се отпуснете и ще си починете добре

Стресът, депресията и синдромът на хроничната умора са често срещани сред жителите на големите градове. На почивка е трудно да се превключи към различен ритъм на живот: независимо дали става въпрос за разглеждане на забележителности в Гърция/Турция или „пакетна“ обиколка на родното черноморие, където често се опитват да разсеят почиващия с разнообразни дейности – от хотелска анимация до пазаруване. Понякога след такава почивка ви се иска да си вземете още няколко дни отпуска.

Санаториумът следва определен дневен режим, дозира и редува различни видове активности. По време на престоя там наистина можете да възстановите силата, да спите, да подобрите благосъстоянието и да се върнете у дома в пълноценна работна форма.

Всеки ден в санаториума може да разполагате със здравословна и сравнително вкусна храна, разходки на чист въздух, лечебни процедури, единство с природата и възможност да не бързате за никъде. Такава отмора има благоприятен ефект върху човек, който е свикнал с въздействието на негативните фактори: разпокъсан работен ден, стрес и лоша екология.

2. Инвестирате в здравето

Дори здравите хора трябва да се грижат за тялото, така че то да работи без да дава сериозни дефекти. Един от начините за повишаване на имунитета и предотвратяване на различни заболявания е редовното възстановяване в специализирани санаториуми. В допълнение към процедурите, няколко фактора имат терапевтичен ефект едновременно: естествени лечебни въздействия, дневен режим, диетична терапия, физическа активност. След такава ваканция придобиването на добри навици става много по-лесно. Перфектното здраве обаче е рядкост. Дори когато човек няма специфични оплаквания, по време на прегледа лекарят може да установи отклонения, които са характерни за определена възраст и начин на живот – например проблеми с опорно-двигателния апарат или сърдечно-съдовата система. Пренебрегването на такива симптоми може да бъде изпълнено с проблеми.

Санаториумът е място, където ще ви помогнат да предотвратите развитието на болести на етап, когато те все още не носят осезаема вреда. Там можете да се подложите на диагностика и лечение в спокоен режим, без да губите време с ежедневни дела. Скрининговият преглед („мини-проверка“) не отнема много време и включва общ кръвен тест, общ анализ на урината, ЕКГ, ултразвук на вътрешните органи и консултация с терапевт. Разбира се, в не всички санаториуми се правят гореизброените изследвания и прегледи. Също така, на някои места е възможна консултация със зъболекар или друг високоспециализиран специалист.

3. При хронични заболявания балнеолечението значително ще намали броя на обострянията и ще повиши работоспособността

Благоприятно на здравето ще повлияе и престоят в екологично чисти райони, където се намират повечето санаториуми. Чистият въздух, мекият климат, лечебните води и калта имат благотворен ефект върху много от функциите на организма.

Минералните води (чрез бани и вътрешен прием) носят мощен лечебен ефект, който продължава дълго след напускане на санаториума.

4. Ще подобрите външния си вид

Ритъмът на живот в санаториума помага не само за подобряване на здравето, но и за отслабване и трансформация. Повечето санаториуми разполагат с всички възможности за поддържане на физическа активност: фитнес зала с фитобар, зала за йога, закрит басейн с хидромасаж и други спортни площадки.

Популярни методи като финландска и инфрачервена сауна, руска баня и масаж могат да подобрят състоянието на кожата. В допълнение, санаториумите предлагат широка гама от съвременни козметични услуги. Озонотерапията подобрява цвета и структурата на кожата, премахва прекомерните локални мастни натрупвания. Препоръчва се при постакне и мимически бръчки.

Някои лечения използват съставки, които са уникални за само за определен регион – например калолечение.

Кой санаториум да изберете?

В България има немалък брой санаториуми. Можете да изберете най-подходящия вариант, като се консултирате с личния или лекуващия лекар.

Ако не искате да губите време за дълго пътуване до здравен курорт, тогава трябва да изберете такъв, който е разположени възможно най-близо до мястото, на което живеете.

Ако за вас е много по-важно да лекувате съществуващи заболявания, трябва да проучите медицинския профил на институцията. Доста често санаториумът е специализиран в лечението на няколко органи и системи от човешкото тяло.

И не на последно място – направете резервация възможно най-рано. Например, през тази за следващата година.

Каква е оптималната продължителност на престоя?

Няма конкретен отговор относно продължителността на престоя в санаториум. Курсовете на лечение могат да имат различна продължителност. Най-често са от 7 дни, по клинична пътека. Лекарите съветват да ги преминете напълно. Тази препоръка е особено уместна, ако летовникът има хронични заболявания.

Ако целта на почивката е лечение, тогава спа почивката трябва да продължи най-малко три седмици. При положение, че просто имате нужда да релаксирате, тогава десетдневен престой ще бъде достатъчен.

На повечето места се предлагат и немалка част от следните процедури

• Термотерапия;
• Водолечение;
• Масаж (ако няма противопоказания);
• Електро-светлинно-магнитотерапия;
• Парна баня (ако е показано);
• Психотерапия;
• Други уелнес процедури.

Струва ли си да отидете на санаториум?

Въз основа на гореизложеното няма съмнение относно ползите от санаториалната почивка за здрав човек. Струва си да отидете на санаториум поне веднъж. Не се страхувайте да опитате такъв нов вид почивка. Най-вероятно ще ви хареса и ще започнете да посещавате санаториумите редовно.

Източник: sportadvice.ru

крем АНТИПИГМЕНТ
АНТИПИГМЕНТ – крем за премахване на пигментни кожни петна

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *