Постоянна умора и сънливост – 4 причини и решения на проблема

В много от случаите чувството на постоянна умора и сънливост е свързано с проблеми със съня

постоянна умора и сънливост
Усещането за постоянна умора и нужда от сън може да се отрази сериозно на ежедневието

Нормално е от време на време да усещате лека сънливост през деня, но ако внезапно или често изпитвате силна нужда за сън и непреодолимо усещане на умора и това ви кара да спите повече от препоръчителните 7-8 часа, това може да е причина за безпокойство.

Да не говорим, че чувството на умора и изтощение през деня може да попречи на ежедневието ви и дори може да бъде опасно в случай на работа с кола или друга машина.

Тук ще научите четири от най-честите причини за постоянна умора и прекомерна сънливост през деня и как и да върнете живота си в релси.

 

4 причини за постоянна умора и сънливост

 

1. Недоспиване

Недостигът на сън е реално състояние, което възниква, когато не спите достатъчно в продължение на няколко дни в сравнение с това, което обикновено получавате и имате нужда. Например, ако човек, който обикновено спи осем часа, внезапно има няколко дни, в които си набавя само шест часа сън, той ще изпадне в състояние на недоспиване и постоянна умора.

Недоспиването се натрупва с течение на времето. Колкото повече не спите, толкова по-сънливи може да се чувствате и толкова по-дълго време отнема да се върнете към нормалния си ритъм.

Липсата на сън може да е породена от необходимост за справяне със задачи в ежедневието, но може и да е резултат от здравословен проблем. Някои заболявания и състояния, които могат да попречат на добрия нощен сън, са:

• Болест на Алцхаймер

• Рак

• депресия

• Травми на главата

• Интелектуални увреждания

• Бременност

• Шизофрения

• Удар

„Състоянието на умора и сънливост може да се дължи дори на една нощ на недостатъчен сън и може да отнеме няколко дни, за да се възстановите”, казва д-р Алекс Димитриу, психиатър и специалист по медицина на съня и основател на Menlo Park Psychiatry and Sleep Medicine.

Освен прекомерната сънливост, може да забележите когнитивни затруднения като:

• Проблеми с паметта

• По-бавно мислене

• По-трудно задържане на вниманието

• Раздразнителност

Лечение: За да се възстановите от липсата на сън, трябва да спите достатъчно. Димитриу казва, че трябва да спите поне седем или осем часа на нощ и в идеалния случай да заспивате и да се събуждате приблизително по едно и също време всяка нощ и сутрин. Важно е да знаете, че дори за една нощ недоспиване може да са нужни няколко дни на добър сън за пълно възстановяване.

 

д-р Алекс Димитриу, психиатър и специалист по медицина на съня и основател на Menlo Park Psychiatry and Sleep Medicine
д-р Алекс Димитриу, психиатър и специалист по медицина на съня и основател на Menlo Park Psychiatry and Sleep Medicine

 

2. Пиене на кофеин и алкохол

„Качеството на съня е толкова важно, колкото и количеството му. Важно е мозъкът да премине през правилните етапи на съня през нощта, а някои вещества могат да нарушат този процес“, казва Димитриу. Некачественият сън, разбира се, също води до сънливост и постоянно чувство за умора през деня.

Например, той казва, че е често срещано кофеинът и алкохолът да нарушават съня:

• Кофеинът води до по-трудно заспиване и по-ниско качество на съня. Проучване от 2013 г. установява, че приемът на кофеин шест часа преди лягане намалява общото време за сън с повече от час.

• Алкохолът може да доведе до по-ниско качество на съня, тъй като намалява количеството REM сън, което получавате, и може да допринесе за безсъние. Проучване от 2018 г. установява, че умереният прием на алкохол намалява качеството на съня с 24%, а високият прием на алкохол води до 39,2% влошено качество на съня.

Лечение: Намаляването на приема на алкохол и/или кофеин, особено по-близо до времето за лягане, може да помогне за подобряване на цялостното качество на съня. В идеалния случай трябва да спрете да пиете кофеин шест часа преди лягане и алкохол четири часа преди лягане.

 

3. Прием на опредени лекарства

Различни лекарства могат да причинят прекомерна сънливост и чувство за постоянна умора, казва Димитриу. Може да забележите тези нежелани реакции, когато започнете да приемате лекарството.

Примери за лекарства, които причиняват сънливост и умора са:

• Антиалергични лекарства

• Лекарства против тревожност

• Антидепресанти

• Антипсихотици

• Антиконвулсанти

• Лекарства за високо кръвно налягане

• Мускулни релаксанти

• Болкоуспокояващи

Лечение: Говорете с Вашия лекар, ако смятате, че лекарствата, които са ви изписали, ви карат да се чувствате уморени и сънливи.

Възможно е тялото просто да трябва да се приспособи към лекарството или да пробвате да го приемате в различно време от деня. Лекарства, които причиняват сънливост като страничен ефект, е най-добре да се приемат точно преди лягане, вместо сутрин.

 

4. Сънна апнея

„Сънната апнея е изключително често срещано състояние, засягащо около 25% от мъжете и 10% от жените. Това е хронично заболяване, при което дишането спира от време на време през цялата нощ, което води до нарушения и по-ниско качество на съня. Това съответно води до постоянна умора и сънливост през деня”, казва д-р Меир Крайгер сертифициран пулмолог и специалист по медицина на съня в Yale Medicine.

„Ако споделяте леглото си с някого, той може да ви каже, че ви е чул да хъркате силно или че е усетил как спирате да дишате през нощта, което е издайнически признак на сънна апнея” обяснява д-р Крайгер.

Други симптоми на сънна апнея включват:

• Проблем със заспиването

• Събуждане със сухота в устата

• Главоболие сутрин

• Раздразнителност

• Проблеми с концентрацията

На най-голям риск от сънна апнея са изложени хората над 50 години или с наднормено тегло.

Лечение: Ако тестовете установят, че имате сънна апнея, лечението ще зависи от тежестта на вашето състояние.

Леките случаи могат да се третират с някои промени начина на живот, като например отслабване, ако сте с наднормено тегло. Въпреки това, в умерени или тежки случаи, най-често срещаното решение на проблема е използването на машина за непрекъснато положително налягане в дихателните пътища (CPAP), която държи дихателните пътища отворени.

Ако машината CPAP не е подходяща за вас, оралните уреди, като устройства за стабилизиране на езика, може да са друга опция.

д-р Меир Крайгер сертифициран пулмолог и специалист по медицина на съня в Yale Medicine
д-р Меир Крайгер сертифициран пулмолог и специалист по медицина на съня в Yale Medicine

 

Ако чувството за постоянна умора и сънливост пречи на ежедневието ви

 

Ако този проблем пречи на ежедневния ви живот, консултацията със специалист е задължителна, за да определите причината за състоянието. Независимо дали просто трябва да спите повече всяка вечер или да приемате лекарства за справяне със заболяването, лекарят ще ви помогне да откриете проблема и да имате по-пълноценно и изпълнено с енергия ежедневие.

Източници: https://www.insider.com; https://jcsm.aasm.org; https://www.ncbi.nlm.nih.gov; https://www.freepik.com/

Неврохелт плюс
Неврохелт Плюс се препоръчва при проблеми с паметта и концентрацията

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *