Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

5 хранителни навика, които смятаме за вредни, но всъщност са полезни

Може би не сте се замисляли, но някои навици, свързани с храненето, които смятаме за вредни, всъщност не са

вредни навици
Яденето на червено месо може да не е толкова вредно, колкото си мислите

Твърде често нещата, които някога сме вярвали, че са полезни за нас, се оказват опасни за здравето. Например, кокосовото масло – някога приветствано като по-здравословна алтернатива на други видове мазнини се оказва, че идва с всички сърдечно-съдови вреди като останалите.

По същия начин подсладителите от агаве, някога разглеждани като по-здравословен заместител на трапезната захар, са с по-високо съдържание на калории и е не по-малко вероятно да причинят инсулинова резистентност. За щастие, махалото може да се завърти и в другата посока: Понякога научаваме, че здравословните навици, които някога сме смятали за „лоши“, всъщност са полезни.

 

Кои хранителни навици, които смятаме за лоши, са всъщност полезни?

 

 

  1. Пропускане на хранене

Традиционната мъдрост ни казва, че се нуждаем от три хранения на ден (плюс леки закуски), за да сме здрави. Въпреки това, според д-р К. Мичъл Нафиси, семеен лекар с над 29 години клиничен опит, по-рядкото хранене може да бъде от полза.

„Периодичното гладуване, което включва хранене само през определени часове от деня, става все по-популярно“, казва той. „Въпреки че може да изглежда като лоша идея да се пропускат хранения, всъщност това е свързано с множество ползи за здравето, като загуба на тегло, подобрена инсулинова чувствителност и подобрени енергийни нива.“

д-р К. Мичъл Нафиси, семеен лекар с над 29 години клиничен опит
д-р К. Мичъл Нафиси, семеен лекар с над 29 години клиничен опит
  1. Ядене на червено месо

Въпреки че много експерти съветват да се яде предимно растителна храна, Кели К. Мидълтън, ортопедичен хирург от Атланта, казва, че „яденето на червено месо от време на време също може да бъде полезно за здравето“.

Разликата между полезно и вредно е в количеството червено месо, което консумираме.

Мидълтън обяснява, че въпреки, че червеното месо често е с високо съдържание на наситени мазнини и холестерол, то също „съдържа редица витамини и минерали, които са важни за цялостното здраве. Те включват желязо, цинк, витамин В12 и селен – всички те са от съществено значение за правилното функциониране на телата ни. Яденето на говеждо може дори да намали възпалението в тялото и да намали риска от сърдечни заболявания и рак“, добавя тя.

д-р Кели Мидълтън
Кели К. Мидълтън, ортопедичен хирург от Атланта
  1. Пиенето на кафе

На кафето често се гледа като на порок – нещо, което трябва да намалим или да изключим изцяло. Но д-р Нафиси казва, че има някои големи ползи от ежедневната чаша кафе.

„Кафето може да се разглежда като лош избор за здравето, тъй като е кофеинова напитка, която може да наруши съня и да повиши кръвното налягане“, обяснява той. „Кафето обаче е пълно с антиоксиданти и може да има многобройни ползи, когато се консумира умерено, като подобрена бдителност, повишени енергийни нива и подобрено настроение.“, обяснява докторът.

 

  1. Ядене на храни с високо съдържание на мазнини

Някога храните с високо съдържание на мазнини се смятаха за сериозно нездравословни и ние религиозно ги заменихме с нискомаслени храни. Днес знаем, че мононенаситените мазнини, като тези в авокадото, и полиненаситените мазнини, като тези в ядките, семената и някои масла, са важна част от балансираната диета.

 

  1. Ядене на шоколад

От дълго време здравните експерти изтъкват ползите от яденето на черен шоколад. „Черният шоколад (направен със 70 процента или повече какао) може да бъде полезен за вашето здраве, защото съдържа естествени антиоксиданти, наречени флавоноиди, които са свързани с подобряване на здравето на сърцето и намаляване на възпалението“, казва Габриела Родригес Руис, сертифициран бариатричен хирург във VIDA Wellness and Beauty.

„Освен това черният шоколад е богат на минерали като магнезий, желязо, мед, цинк и калий. Всички те са важни за правилното функциониране на клетките и цялостното здраве. Той също така съдържа стимуланти като кофеин и теобромин, които могат да помогнат за подобряване на настроението и умствената дейност.“ обяснява тя.

„Само не забравяйте да проверите етикета за хранителните стойности, за да сте сигурни, че взимате продукт с добро качество и минимална добавена захар и други нездравословни съставки. Хапването на квадратче или две тъмен шоколад като част от балансирана диета може да ви помогне да постигнете здравословните си цели, докато сте все още задоволяване на желанието ви за сладко!“ казва Родригес Руис.

Габриела Родригес Руис, сертифициран бариатричен хирург във VIDA Wellness and Beauty за вредните хранителни навици
Габриела Родригес Руис, сертифициран бариатричен хирург във VIDA Wellness and Beauty

 

Заключение:

 

В заключение, удивително е да открием, че някои навици, които често смятаме за „лоши“, всъщност могат да имат неочаквани ползи за здравето. Въпреки че към тези навици трябва да се подхожда с умереност и индивидуални съображения, важно е да се признае, че не всички навици по своята същност са вредни.

Разбирането на потенциалните ползи зад тези така наречени „лоши“ навици ни насърчава да подходим към тях с нова перспектива. Както винаги, поддържането на здравословен и балансиран начин на живот, включващ питателна храна, редовни упражнения, достатъчно сън и положителни емоции, трябва да бъде в основата на нашето благополучие.

Отговорният и съзнателен подход към тях може да добави нотка наслада, креативност и дори ползи за здравето в живота ни. Така че следващия път, когато се отдадете на един от тези „лоши“ навици, не забравяйте, че може всъщност да не е толкова вредно.

Източници: https://bestlifeonline.com; https://www.freepik.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *