Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Проблем или не: Защо ни се доспива след хранене?

Случва се, понякога, да ни се доспива след хранене. Кога това е проблем и какво го причинява?

Сънливостта през деня е един от често обсъжданите признаци. Лекарите все още се опитват да установят причините, поради които това се случва – дали заради липсата на сън или нервно изтощение. Често човек заспива веднага след хранене, особено ако обядът е бил топъл и обилен. Защо се случва това?

Преразпределение на дейността

Ситостта и сънливостта могат да се разглеждат като две взаимосвързани понятия и състояния. В крайна сметка, след като храната попадне в тялото, то започва да използва по-голямата част от енергията за процеса на храносмилане и пълното функциониране на стомаха. Освен това, има преразпределение на кръвния поток, което води до намаляване на мозъчната активност на тялото. Количеството кислород, което достига до мозъка, също започва да намалява.

Парасимпатиковата нервна система е отговорна за развитието на сънливо състояние след хранене

Именно тя помага за отпускане на мускулите, води и до забавяне на сърдечния ритъм. Тялото се опитва да игнорира различните стресове отвън, които могат да му попречат да усвоява храната правилно и ефективно. В този момент може да почувствате релаксация и чувство на мир. Заедно с това се появява и желанието да легнете и да си подремнете.

Хормоналното ниво скача след хранене

Плюс това, в процеса на хранене започват да се произвеждат редица хормони, които допринасят за развитието на чувство на сънливост – това са серотонин (хормонът на удоволствието) и мелатонин (хормонът на съня). След като сме похапнали добре, нивото им в организма значително се повишава. А ако вземем предвид и факта, че те могат да се съдържат в някои продукти, тогава идват малко в повече. По правило такива вещества се съдържат в боба, фурмите, сливите, млякото, шоколада, елдата, бананите, орехите и редица подправки.

Склонност към преяждане

Преяждането също може да бъде причина за сънливост. В този случай тялото, независимо от волята си, започва да „блокира“ жизнената дейност. Желанието да легнете и да подремнете се случва като резултат от реакцията на организма, който няма време да обработи всички калории, които са в излишък. Именно на тази характеристика се основава препоръката на специалистите за по-малки порции, но по-често. Освен това си струва да добавите към менюто повече зеленчуци, богати на фибри, като броколи, грах, аспержи, моркови, брюкселско зеле – те ви позволяват да се чувствате сити, без да преяждате.

Как да се справите с желанието да поспите след хранене?

За да избегнете появата на сънливост след хранене, което може да попречи на работния процес, струва си да изберете храни, които включват балансирани бързи и бавни въглехидрати. Освен това е добре да разнообразите диетата с протеини и фибри.

Важно е да се разбере, че водата също играе важна роля. Ако не е достатъчно, кръвта започва да се сгъстява. На този фон кръвното налягане може да намалее, пулсът отслабва, а летаргията и умората се развиват лавинообразно. Затова и желанието да легнете и да си починете е съвсем логично. Съответно, за да се избегне това, е необходимо да се използва достатъчно количество вода. Общата препоръка е да се пият около 2 литра вода на ден, или 30 ml на килограм телесно тегло. Изключение правят хората с бъбречни и сърдечни проблеми. Те трябва да обсъдят оптималния режим на пиене с лекар.

Ако сънливостта е изразена, тя може да е патологична. Когато това чувство се повтаря след всяко хранене, не преминава дълго време, е необходимо да се консултирате с лекар. Понякога такъв симптом може да показва заболявания като:

• диабет;
• хранителна алергия;
• цьолиакия;
• анемия;
• недостатъчна активност на щитовидната жлеза;
• дефицит на витамин D.

Ако е възможно, струва си да направите малка сиеста за 15 минути. Това ще ви накара да се почувствате по-добре. В допълнение, насищането на мозъка с кислород ще помогне бързо да се отървете от сънливостта. Тоест след обилен обяд си струва да се разходите малко. 20-30 бързи вдишвания на чист въздух ще помогнат за ускоряване процеса на насищане на мозъка с кислород. На този фон енергията и ефективността бързо ще се възстановят.

Източник: ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *