Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как и с какво е най-правилно да измерваме сърдечния ритъм?

Вече се продават доста подръчни устройства, които мерят пулса, извървените крачки и дори изгорените по време на сън калории

пулс Как да си служим с тях? Как да разчитаме данните им?

Устройствата за мерене на пулса вече са доста добри. Някои приложения за мобилни телефони вършат същата работа. Използват ги спортистите, както и хората, които бягат за здраве и ходят на фитнес. Най-често ги носят на колана, на китката и дори на челото.

Ако устройството няма дисплей, трябва да се свърже със спортния хронометър или със смартфона, за да виждате какво отчита. Някои показват графично зоните, в които варира пулсът. Първо човек трябва да уточни какъв темп на пулса иска да постигне чрез тренировки. Един от начините е да изчисли своя максимален пулс по формулата „211 минус 64% от възрастта“. Например за 56-годишен мъж максималният пулс е 172 удара в минута.

После трябва да сте наясно какви цели сте си поставили във фитнеса или тичайки. Здравословно е да натоварвате сърцето си при тренировка с 50-85% от своя максимум, изчислен по формулата. Това ще рече например максимум 180 удара в минута за 48-годишен мъж при средни стойности на пулса му от 90 до 153 удара в „минута.

Друг начин да разберете какъв е оптималният за вас пулс при бягане без толкова аритметика е да определите своя базов сърдечен ритъм.

Той се мери продължително време при бягане с такова темпо, че да можете да говорите. Този „говорен тест“ се прилага от елитни спортисти, колоездачи и олимпийски състезатели.

Веднъж определили своя базов сърдечен ритъм, първия ден тренирайте в неговите рамки. На втория ден повишете интензивността на тренировката с 20 до 40 удара над базовия си ритъм. Така постигате повече бързина. Третия ден дръжте пулса си доста под базовия ритъм и така постигате повече издръжливост.

С времето ставате по-тренирани и ще забележите, че достигате доста по-бързо и задържате доста по-дълго своя базов ритъм.

Устройствата позволяват да се мери пулсът и в покой. Нормалният пулс за възрастен човек е между 60 и 100 удара в минута. Колкото повече тренирате, толкова повече този пулс ще намалява. При жените пулсът в покой е малко по-учестен от мъжкия. Елитните спортисти имат пулс 40-50 удара в минута.

Най-разпространените устройства за мерене на пулса се носят на кръста и засичат електрическите импулси на сърцето. По-новите модели може да се носят навсякъде и мерят движението на кръвта през кожата с оптичен сензор. Има модели за китката, както и в каска за главата. Въпрос на удобство е къде ще ги носите. Ако ще мерите пулса си само в покой, нямате нужда от специален монитор – за тази работа стига и някое от безплатните приложения за смартфон.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *