ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Фибромиалгията – симптоми и рискови фактори

Симптомите на фибромиалгия може да се различават по тежест при различните хора, вариращи от леки до много изтощителни. В допълнение, симптомите варират от ден за ден или от месец за месец. Въпреки че симптомите могат да бъдат изключително неприятни и често водят до психологически стрес, те рядко водят до трайни физически увреждания.

Симптомите най-често свързвани с фибромиалгията включват:
Болка. Болката е най-изявения симптом, който възниква за най-малко три месеца и има много различни форми. Описва се от пациентите като болка, парене, пулсиращо усещане, остър натиск, изтръпване или бодеж. Болката се усеща и от двете страни на тялото, под и над талията. Обикновено се локализира в областта на шията, раменете, гърба и бедрата, въпреки че много хора изпитват мигрираща болка (болка, която се движи от една част на тялото до друга).

Болката често е по-лошо сутрин и може да бъде най-разпространена в мускулните групи, които се използват най-често. Фактори като климатични промени, стрес, физически упражнения или менструалния цикли могат да причини увеличение на болката.

Умора. Въпреки че някои хора могат да изпитат само лека умора, при други може да е толкова изтощителна, че те да не са способни да работят. Тази умора не се подобрява със сън, което само по себе си не е нормално.

Нарушение на съня. При много голяма част от хората с фибромиалгия се наблюдават нарушения на съня, което пречи на нормалното възстановяване и може да бъде причина за умората, свързвана с фибромиалгия.

Затруднено мислене. Много пациенти с фибромиалгия съобщават за неспособност за концентрация, както и нарушения на паметта.

Успоредни симптоми и заболявания – Определени симптоми и заболявания, са по-разпространени при пациенти с фибромиалгия, като например:
• Храносмилателни проблеми, които могат да предизвикат спазми, киселини или редуване на запек и диария (Синдром на раздразнените черва)
• Хронично главоболие и болка в челюстта
• Психиатрични състояния като депресия, тревожност и нервност
• Проблеми със зрението, като сухота в очите или затруднено фокусиране върху околните обекти
• Проблеми с баланса като замайване или нарушена координация
• Дискомфорт в таза, който може да се усети като болка в таза, често уриниране, болезнен менструален цикъл или болезнен полов акт
• Синдром на неспокойните крака
• Кожни проблеми като сърбеж, суха кожа или наличие на петна по кожата

Повишена чувствителност. Хората с фибромиалгия често докладват за повишена чувствителност към:
• Миризми
• Шум
• Ярки светлини
• Лекарства
• Някои храни

Рискови фактори
Рисков фактор е нещо, което увеличава вероятността от развитие на заболяването или състоянието.

Възможно е да се развие фибромиалгия с или без наличието на рисковите фактори, изброени по-долу. Въпреки това,колкото повече рискови фактори имате, толкова по-голяма е вероятността от развитие на фибромиалгия. Ако имате няколко рискови фактора, попитайте вашия лекар какво можете да направите за да намалите риска.

Все още има много въпроси по отношение на точната причина(и) за фибромиалгията, така че все още се идентифицират и рисковите фактори. В момента те включват:

Пол. Въпреки че фибромиалгия може да се развие при мъжете и при жените, статистиката показва, че жените имат седем пъти по-голяма вероятност от развитие на фибромиалгия, в сравнение с мъжете.

Възраст. Хората между 20-60 са изложени на висок риск от развитие на фибромиалгия, въпреки че тя може да възникне във всяка възраст.

Генетични фактори. Има индикация, че генетичните фактори могат да участват в развитието на фибромиалгията. Проучванията са показали, че хората с членове на семейството, които са заболели са изложени на по-висок риск.

Специфични фактори, свързани с начина на живот. Хората, които наскоро са преживели травматизиращи физически или емоционално събитие (като развод, катастрофа и т.н.), попадат в рисковата група.

Психично заболяване. Докато по-голямата част от хората с фибромиалгия имат история на психиатрични симптоми, другата част от пациентите нямат и все още не е доказано, че психичното заболяване причинява фибромиалгия.

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Фибромиалгията – симптоми и рискови фактори

  1. Pingback: Как действа магнитотерапията? | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *