Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

При заседнал начин на живот: 5 съвета за ограничаване на вредите

Воденето на заседнал начин на живот и продължителното стоене са изключително вредни

заседнал начин на живот

За много хора работната седмица означава дълги, непрекъснати периоди от време прекарано в седнало положение пред екрана. За съжаление, продължителното физическо бездействие е водеща причина за множество заболявания, според СЗО.

Заседналият начин на живот увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания, диабет, затлъстяване, рак на дебелото черво, високо кръвно, остеопороза, липидни нарушения, депресия и тревожност.

Всъщност експертите на СЗО отбелязват, че „60 до 85 процента от хората в света, както от развитите, така и от развиващите се страни, водят заседнал начин на живот, което го прави един от сериозните, но недостатъчно адресирани проблеми на общественото здраве на нашето време. Но как точно можете да компенсирате сериозните странични ефекти от седенето, когато работата ви го изисква?

 

6 съвета за намаляване на вредата от воденето на заседнал начин на живот: 

 

1. Правете си чести почивки и се движете

Експертите казват, че едно от най-добрите неща, които можете да направите, за да избегнете рисковете за здравето, е да си взимате чести почивки. В идеалния случай трябва да ставате и да се движите поне 10 минути на всеки час. „Изключително важно е да се изправяте и да се движите често през целия ден“, казва д-р Конър О’Флин, основател на O’Flynn Medical.

„Това може да включва настройване на таймер, който да ви напомня да правите кратка почивка на всеки час, по време на която може да се изправите, да се разтегнете или да направите кратка разходка. Като алтернатива можете да обмислите използването на изправено или регулируемо бюро, което ви позволява да редувате седнали и изправени позиции през целия ден“, предлага той.

 

2. Правете физически упражнения

Друг начин да компенсирате за вредите от дългото седене е да се ангажирате с упражнения по време на активните си часове. „В допълнение към прекъсването на периодите на седене, физическа активност в ежедневието също е много важна“, казва О’Флин. „Това може да включва разходки по време на обедните почивки, бягане след работа или ходене на фитнес. Това ще помогне за поддържането на добра стойка, подобряване на кръвообращението и за повишаване на тонуса.“, допълва още докторът.

д-р Конър О'Флин
д-р Конър О’Флин, основател на O’Flynn Medical

 

3. Обърнете внимание на храненето

Всеки, който прекарва по-голямата част от деня седнал, знае, че това може да повлияе на енергията и тонуса. Яденето на малки порции от здравословни храни може да ви помогне да поддържате енергийното си ниво, когато трябва да седите за по-дълго време. Храненето на малки порции през целия ден, вместо три големи хранения, помага да се поддържат тонуса и енергията.

 

4. Използвайте ергономично офис оборудване

Ако трябва да седите седнали за дълги периоди от време на работа, използването на ергономично офис оборудване може да помогне за облекчаване на симптомите.

„Например, използването на поддържащ стол, който осигурява адекватна опора за долната част на гърба и удобна седалка, може да помогне за намаляване на напрежението на гърба и дискомфорта“, обяснява О’Флин. „Трябва също така да се уверите, че бюрото ви е поставено правилно, клавиатурата и мишката ви са разположени на леснодостъпно място и екранът ви е разположен на нивото на очите, за да сведете до минимум напрежението на врата и очите си“, съветва лекарят.

 

5. Разтягайте се

Разтягането може да има голям ефект върху вашето физическо благополучие, особено ако сте склонни седите продължително всеки ден. Всъщност дори не е нужно да ставате от работното си място, за да го правите.

„Има някои прости упражнения, които можете да правите на бюрото си, за да намалите сковаността и дискомфорта“, казва О’Флин. „Това може да включва разтягане на врата, на гърба, повдигане на краката или дори правенето на няколко клякания или напади“, допълва още той.

Като отделяте няколко минути всеки час, за да правите тези упражнения, ще поддържате мускулите си активни и ще намалите отрицателното въздействе от седенето.

 

Заключение:

 

Ако спазвате горепосочените препоръки, със сигурност ще намалите вредите върху тялото, които носи продължителното седене. Също така е препоръчително да пиете и големи количества вода, за да може организма да е добре хидратиран.

Струва си да направите някои прости промени в своята рутина, за да запазите добро здраве. Заседналият начин на живот е голям фактор във влошаването на общото здравословно състояние и може да доведе до зловещи болести и последици за здравето.

Източници: https://bestlifeonline.com; https://pixabay.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *